Ekonomi Fahiş ev kiraları turizmi de etkiliyor

Fahiş ev kiraları turizmi de etkiliyor

Paylaş
Fahiş ev kiraları turizmi de etkiliyor

Türkiye’nin gündeminden bir türlü düşmeyen fahiş kira artışları turizm sektörünü de olumsuz etkilemeye başladı. Sektör temsilcilerinin verdiği bilgiye göre; özellikle Antalya’daki yüksek ev kiraları turizmi olumsuz etkiliyor. Bölgedeki yüksek ev kiraları yüzünden tesisler personel bulma güçlüğü yaşarken, işçilik ve enerji gibi maliyet artışları da turizmdeki kârlılığı aşağıya çekiyor.

Türkiye turizmde altın yılını yaşıyor. 2022’de en çok turist alan ülkeler sıralamasında 3’üncülüğe yükselen Türkiye’nin hedefi bu yıl 60 milyon ziyaretçi ve 56 milyar dolar gelir. Bu hedefin de şu anki rakamlara bakılarak kolaylıkla yakalanacağı görülüyor.

Haberin Devamı

Ocak-mayıstaki 5 aylık dönemde Türkiye’ye geçen yıla göre yüzde 23.5 artışla 15 milyon 593 bin ziyaretçi geldi. Turizmin başkenti Antalya ise her zaman olduğu gibi sektörün yükünü omuzluyor. Biz de Antalya’daki Starlight Resort Hotel’in (World of Sunrise) Müdürü Furkan Askoviç ile hem beklentileri, hem de sektördeki sorunları konuştuk.

HEDEFLER ÇOK DAHA BÜYÜK

Bu sezondan beklentileriniz ne yönde?

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre geçen yıl Türkiye’ye 51.5 milyon ziyaretçi gelirken 46 milyar dolar turizm geliri elde edildi. Bir önceki yılın rakamlarının aşılacağını ve Cumhuriyet’in 100’üncü yılının turizmde zirve yılı olmasını bekliyoruz. Turizmde dönüşüm senaryoları, 2033 yılı için 120 milyar dolar gelir ve 104 milyon ziyaretçi hedefini ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

ALMANLAR LİDERLİĞİ KAPTIRMADI

En fazla hangi ülkeler Türkiye’yi tercih ediyor?

Almanya, Rusya, İngiltere, Ukrayna, Polonya, Fransa, Hollanda, İtalya ve İran gibi ülkelerden turist talebinin yüksek olması bekleniyor. Antalya ise hem yurt içinden hem de yurt dışından yoğun turist akınına uğrayan bir destinasyon. Bu sene Alman turistler liderliğini korudu. 1 Ocak- 31 Mayıs tarihleri arasında Antalya’ya en çok turist yüzde 26.32’lik oran ve 827 bin 618 ziyaretçi ile Almanya’dan geldi. Almanya’yı yüzde 24.92 oran ve 783 bin 737 turistle Rusya, sonra da yüzde 11.20 oran ve 352 bin 184 turistle İngiltere takip etti. Diğer ülkeler ise Polonya, Hollanda, Litvanya, Kazakistan, İsrail, Belçika ve Ukrayna olarak sıralandı. İç turizm her zamanki gibi bayram tatillerinde ağırlığını koruyor. Ancak seçim, enflasyon gibi nedenlerle iç pazar talebi etkilenmiş durumda.

DENİZ, KUM, GÜNEŞ, DOĞA, KÜLTÜR TURLARI...

Ülkelere göre turistlerin beklentileri değişiyor mu?

Evet, ülkelerine göre turistlerin beklentileri ve istekleri değişebiliyor. Örneğin, Rusya’dan gelen turistler genellikle deniz, güneş ve plaj tatili tercih ederken, Almanya’dan gelen turistler doğa turizmi, kültürel turlar veya spor aktiviteleri gibi farklı tatil seçeneklerine ilgi gösteriyor.

Haberin Devamı

Rusya-Ukrayna savaşının olumsuz etkileri sürüyor mu?

Rusya ve Ukrayna, Türkiye’nin önemli turist kaynağı ülkeleri arasında yer alıyor. Bu tür olaylar, turistlerin seyahat kararlarını etkileyebilir ve bu ülkelerden gelen turist sayısında azalma görülebilir bu sezon. Antalya’daki yüksek ev kiraları da turizmi olumsuz etkiledi. Bölgedeki yüksek ev kiraları yüzünden tesisler personel bulma güçlüğü yaşadı. Ayrıca işçilik ve enerji gibi maliyet artışları turizmde kârlılığı aşağıya çekiyor.

YABANCI UCUZA TATİL YAPIYOR ALGISI!

Ülkemizde yabancı turistlerin yerli turistlerden daha ucuza tatil yaptığı söylenir. Bu bir efsane mi yoksa gerçek mi?

Tabii ki efsanedir. Turistlerin tatil maliyetleri, seyahat masrafları, konaklama tercihleri, harcama alışkanlıkları ve tercih ettikleri hizmetler gibi birçok faktöre bağlı.

Siz kendi tesisinizde nasıl hazırlıklar yaptınız?

Mesleki ve iç eğitimlere ağırlık verdik ve aralıksız olarak devam ediyoruz. Yeni sezona teknolojilerimizi ve teknik altyapımızı güçlendirerek hazırlandık. Birçok otelde yer almayan 7/24 hizmet veren restoranımız hizmete girdi. Personel sayımızı artırdık. Misafir memnuniyeti için maksimum seviyede bir çalışma yürütüyoruz. Plaj, havuz gibi alanlarımızda özel servis vermeye başladık. Haftada bir çocuk festivali yapıyoruz.

Haberin Devamı