Ekonomi Fahiş fiyat ve stokçuluklara 710 milyon lira ceza

Fahiş fiyat ve stokçuluklara 710 milyon lira ceza

Paylaş
Fahiş fiyat ve stokçuluklara 710 milyon lira ceza

Fahiş fiyat artışlarıyla mücadele aralıksız sürüyor. Son dönemde alınan tedbirler, kesilen cezalar ve diğer engellemeler sayesinde otomotiv piyasasında yaşanan spekülatif fiyat artışları ve araç bulamama sorunu ortadan kalktı.

Firmalar şimdi tek tek kampanyalarda yüzde 10-20 indirimler yapıyor. Benzer tablo konut ve kira artışlarında da yaşanmıştı. Bu kapsamda kira artışına tavan getirilirken, fiyatların ilan siteleri vasıtasıyla suni artışını frenlemek için ek önlemler devreye alınmıştı. Son dönemde şikayetlerin arttığı çimento ve hazır beton sektörüne yönelik de soruşturma başlatıldı.

Haberin Devamı

DENETİMLER ARTTI

İş Dünyası ve Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ile istişare toplantısı düzenleyen Ticaret Bakanı Ömer Bolat, son durumu paylaştı. Bolat, şunları söyledi: “Ticaret Bakanlığımız ve bünyesinde yer alan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu ile Reklam Kurulu tarafından; perakende marketlerden otomotiv işletmelerine, emlak-gayrimenkul firmalarından hizmet sektörü firmalarına kadar fahiş fiyat artışı, stokçuluk ve tüketicilere yönelik aldatıcı ve yanıltıcı uygulamalar içindeki yüz binlerce işletmeye yapılan denetimler sonucu 2023 yılında toplam 710 milyon TL idari para cezası uygulanmıştır.”

MÜSAMAHA YOK

Bakan Bolat, “Yaşanan zorlukları fırsat görerek, rekabet ortamını ve arz talep dengesini bozucu yönde hareket edenler maalesef oluyor. Fahiş fiyat, stokçuluk ve haksız ticari uygulamalarla kararlılıkla mücadele ediyor, aralıksız devam eden denetimlere ilave olarak gerekli hukuki düzenlemeleri hızlıca hayata geçiriyoruz” dedi. Bakan Bolat, piyasanın doğal işleyişini bozan, haksız rekabet doğuran ve tüketiciyi yanıltan uygulamalara hükümetçe asla müsamaha edilmeyeceğini vurguladı.

Haberin Devamı

HAZIR BETONCULAR DA KATILIYOR

Bolat, 13 Ekim’de özel sektör kuruluşlarına fiyat indirim kampanyası çağrısı yaptıklarını hatırlatarak, “Ticaret Bakanlığımıza başvuran ve fiyat indirimlerini sunan yaklaşık 500 büyük işletme 55 bine yakın şubesiyle, gıdadan tekstile, mobilyadan elektroniğe, beyaz eşyadan kozmetiğe, hizmetler sektörüne kadar pek çok farklı grupta kampanyaya katılım sağlamıştır. İç ticaret olsun, dış ticaret olsun ticaret bir zincirdir. Bu zincirin halkalarının birbiri ile uyumlu halde olması, sağlıklı bir ekonomik hayat için gereklidir” dedi. Bakan Bolat, Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) heyetiyle yaptığı görüşme sonrası da hazır beton üretici ve satıcısı işletmelerin kendisine, fiyat indirme kampanyasına katılacakları taahhüdünde bulunduğunu bildirdi.

Kampanya ile ilgili detaylı bilgileri ve katılım açıklayan işletmelerin listesi, Ticaret Bakanlığı’nın web sitesinden takip edilebiliyor.

Haberin Devamı