Ekonomi Fahiş fiyatla mücadelede yeni dönem! Tüketici Konfederasyonu Başkanı listeyi sıraladı: İşte 6 çözüm yolu

Fahiş fiyatla mücadelede yeni dönem! Tüketici Konfederasyonu Başkanı listeyi sıraladı: İşte 6 çözüm yolu

Paylaş
Fahiş fiyatla mücadelede yeni dönem! Tüketici Konfederasyonu Başkanı listeyi sıraladı: İşte 6 çözüm yolu

Fahiş fiyatlar ve takip edilemeyen etiket vurgunlarının engellenmesi için harekete geçildi. Fahiş fiyatlarla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, belirli adımlar atılacağının sinyalini verdi. Fahiş fiyatla mücadele ve boykot gündemini Posta.com.tr’ye değerlendiren Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, olası yaptırımlar ve cezaları listeledi.

ÖMER FARUK EKİNCİ / POSTA.COM.TR | Son aylarda restoran ve kafelere gelen fahiş fiyat artışları ve marketlerdeki takip edilemeyen artışın ardından halk, büyük bir boykota gitti. Irak ziyareti dönüşü gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, fahiş fiyatlarla ilgili açıklamalarda bulunarak uygulanacak önlemleri duyurdu.

Haberin Devamı

“Fahiş fiyata yönelik yeni bir yol haritası ya da yeni bir adım var mı” sorusunu cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

Burada temel önceliğimiz her şeyden önce vatandaşımızın refahıdır. Fahiş fiyatlarla mücadelede yeni ve daha caydırıcı tedbirler ortaya koyabiliriz. Aşırı kar hırsı dizginlenmediği müddetçe ne kadar maaş artışı yaparsanız yapın sorun devam edecektir. Hele gıda gibi mecburi kalemlerde buna müsaade edemeyiz. Gerekli tedbirler için ilgili bakanlıklarımız şu anda çalışmalarını yapıyorlar. Kısa süre içinde somut birtakım adımlarla enflasyonu da artıran bu fahiş fiyatlara karşı mücadelemiz kesinlikle gerçekleşecektir. Ambalajların üzerine fiyatlarının yazılması konusu da düşünülebilir. Burada taviz veremeyiz, üzerine üzerine gideceğiz. Milletimizin fahiş fiyat yükünün altında ezilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Bunu kim yaparsa yapsın bedelini fazlasıyla ödeyecek.

HANGİ ADIMLAR ATILACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından ambalaj üzerine yazılacak olan sabit fiyat etiketleri gündeme geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın değindiği bu yöntemde fiyat, üçlü bir komisyon tarafından belirlenecek. Ambalajlı ürünler, bu komisyonun belirleyeceği tavsiye fiyatıyla satılacak. Bu değişim ile birlikte marketlerin her hafta çeşitli bahanelerle yaptığı etiket değişimi son bulması ve tekelleşmenin bitmesi hedeflenecek.

Örneğin 100 TL tavsiye fiyatı belirlenen ürünün, o ay üretilen tüm ambalajlarına tavsiye edilen fiyat 100 TL şeklinde basılacak. Ancak perakendeci isterse bunu 120 TL'den satışa koyabilecek. Tüketici de bu durumda fırsatçıyı kolaylıkla tespit ederek şikayet edebilecek.

Haberin Devamı

HAFTA SONU RESTORAN BOYKOTLARI

Restoran ve kafelerdeki yüksek fiyatlara tepki göstermek isteyen vatandaşlar sosyal medya üzerinden boykot çağrısında bulunmuştu.

Tepkilerini restoran ve kafelere gitmeyerek göstermek isteyenler, hafta sonunu kapsayan boykot çağrısına uyarak dışarıda yemek yemeyeceklerini ve sipariş vermeyeceklerini sosyal medya hesaplarından duyurmuşlardı.

Planlanan boykot belirli bölgelerde etkili olsa da bazı ilçelerde ise hiç etki gösteremedi.

TÜKETİCİ KONFEDERASYONU BAŞKANI LİSTEYİ SIRALADI

Konu ile ilgili Posta.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, fırsatçı ve vurgunculara karşı radikal önlemler ile engel olunmasını gerektiğini belirterek şu yaptırım listesini sıraladı:

1-Fahiş fiyat uygulayanların ifşası ve para cezası

2-Mekan kapatma ya da el koyma

3-Perakende yasası

4-Hal yasası

5-Ambalajlı gıda ve ihtiyaç ürünlerine tavsiye edilen satış fiyatı eklenmesi

6-Hapis cezası

Fahiş fiyat sorununun git gide büyüdüğünü ifade eden Ağaoğlu, “Mekanlar, gıda ürünlerine gelen zamları gerekçe göstererek fahiş fiyatlarda zamlar yapıyor. Enflasyon yok demiyoruz, tabii ki var ancak bu fiyat artışlarına sebep olacak bir durum söz konusu değil” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

“KDV OYUNUNA KARŞI DİKKATLİ OLUN”

Bazı restoran ve kafelerdeki KDV oyununa dikkat çeken Ağaoğlu, “Devlete normal şartlar altında yüzde 10 olarak ödenmesi gereken KDV’nin, ürünü farklı göstererek yüzde 1 olarak alındığı görülüyor. Bu konuda tüketiciye büyük iş düşüyor” dedi.

Tüketicilerin, mekanın dışında bulunması zorunlu fiyat listelerini ve düzenlenen satış fişinin dikkatle kontrol etmesini tavsiye eden Ağaoğlu, fahiş fiyatlara acil olarak önlem alınmasını gerektiğinin de altını çizdi.

“HAPİS CEZASI UYGULANMALI”

Hali hazırda Ticaret Bakanlığı’nın uyguladığı kapatma yasağına dikkat çeken Ağaoğlu, getirilen yaptırımlara ve cezalara rağmen fahiş fiyatlara devam etmekte ısrarcı olan işletme sahiplerine ise son çare olarak hapis cezasının uygulanması gerektiğini söyledi.