Ekonomi Fahiş kira zammına hapis cezası geliyor

Fahiş kira zammına hapis cezası geliyor

Paylaş
Fahiş kira zammına hapis cezası geliyor

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki ‘yüksek kira’ kaosu bitmek bilmiyor. Son 1.5 yılda kiralarda artış oranı yüzde 300’leri buldu.

Normalde kira artışında 12 aylık ortalama enflasyon alınırken, ev sahipleri bu oranın da kat kat üstünü talep etti. Durum içinden çıkılmaz bir hal alınca 10 Haziran 2022 itibarıyla, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar konut kiralarında yüzde 25 artış sınırı getirildi.

Haberin Devamı

DAVALAR ARTTI

Ancak ev sahipleri bu sınırın çok üstünde kiralar talep etmeye devam etti. Yüzde 25 sınırını uygulayan kiracılar, ev sahiplerinin türlü baskılarıyla karşı karşıya kaldı. Ev sahibi-kiracı kavgaları gündemden düşmedi, mahkemeler kira ve tahliye davalarıyla doldu taştı. Yüzde 25 düzenlemesinin bitmesine yaklaşık 2 ay kaldı. Şimdi bu düzenlemenin uzatılması gündemde.

 

 

SÜRE UZATILACAK

Geçtiğimiz günlerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yüzde 25 düzenlemesinin devam edeceğini söylemişti. Dün de bir TV programına katılan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, temmuz ayında sona erecek olan kirada yüzde 25 tavan zam uygulamasının uzatılacağını belirtirken, fahiş zam yapan ev sahiplerine hapis cezası ya da para cezası gibi yaptırımlar uygulanabileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

3 ALTERNATİF VAR

Bozdağ, şu açıklamayı yaptı:

Müeyyide olursa; hapis cezası ya da adli para cezası ya da idari para cezası gibi bir müeyyide olduğu zaman insanlar bu kurala uyma konusunda daha duyarlı davranırlar. Piyasa koşullarına aykırı şekilde, sırf haksız kazanç elde etmek için yapılırsa bir uygulama olabilir. Yeni dönemde bunu yaptırıma bağlayarak etkin şekilde uygulayacağız. 3 alternatif hazırladık; hapis cezası olabilir, idari para cezası olabilir, adli para cezası olabilir. Bizim öngörümüz Türk Ceza Kanunu’nda bununla ilgili bir düzenleme yapılmasıdır.