Ekonomi Faiz kararı netleşti! İşte Merkez Bankası PPK toplantısından çıkan karar

Faiz kararı netleşti! İşte Merkez Bankası PPK toplantısından çıkan karar

Paylaş
Faiz kararı netleşti! İşte Merkez Bankası PPK toplantısından çıkan karar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) yılın ilk toplantısı bugün yaptı. Piyasaların merakla beklediği faiz kararı belli oldu. Geçen ay 250 baz puan faz artışına giden Merkez Bankası bu kez de 250 baz puan faiz artışına giderek faizleri yüzde 45 seviyesine çıkardı. Merkez Bankası, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını açıkladı.

Piyasalar Merkez Bankası’nın (TCMB) bugün saat 14.00’te açıklayacağı faiz kararına kilitlenmişti. TCMB’nin kademeli faiz artışlarına devam etmesi beklenen toplantının ardından politika faizi yine yükseltildi. Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 42,5'tan yüzde 45 düzeyine yükseltilmesine karar verdi. 

Haberin Devamı

MERKEZ BANKASI'NIN SON FAİZ KARARI NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz ay Merkez Bankası Para Piyasası Kurulu, politika faizini 250 baz puan arttırarak 42,5'a yükseltmişti.

FAİZ ARTIŞINA HAZİRANDA BAŞLADI

Merkez Bankası, haziran ayındaki toplantısından itibaren para politikasında sıkılaştırmaya gitti. Merkez Bankası, hazirandaki toplantıda faizde yukarı yönlü adım atarak indirim sürecini 27 ay sonra sonlandırmıştı.

7 AYDA 36,5 PUANLIK FAİZ ARTIŞI

Yeni başkan Hafize Gaye Erkan başkanlığında ilk toplantısını 2023 haziranda yapan kurul, geçen yılı toplam yüzde 34 faiz arışı ile tamamlamıştı. 2024 yılının ilk toplantısından da faiz artışı kararı çıktı. 250 baz puan artırılan faizler yüzde 45'e çekildi. Böylece 7 ayda faiz artışı yüzde 36,5 oldu.

Haberin Devamı

YIL SONU TAHMİNİ YÜZDE 38,75

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 38,75 oldu.

MERKEZ BANKASI'NIN KARAR METNİ

PPK'nın karar metninde şu ifadelere yer verildi:

"Aralık ayında manşet enflasyon son Enflasyon Raporu’nda sunulan görünümle uyumlu bir artış kaydetmiştir. Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik riskler enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Öte yandan, yakın döneme ilişkin göstergeler, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin, öngörülen dezenflasyon süreci ile tutarlı seyrettiğine işaret etmektedir. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında başlayan sınırlı iyileşmenin devam ettiğini değerlendirmektedir. Dış finansman koşulları, rezervlerdeki güçlenme, cari dengedeki iyileşme ve Türk lirası varlıklara talep, döviz kuru istikrarına ve para politikasının etkinliğine katkıda bulunmaya devam etmektedir. Bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğilimindeki düşüş sürmüştür. 

"PARASAL SIKILIK DÜZEYİNE ULAŞILDI"

Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceğini değerlendirmiştir. Kurul, politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini değerlendirmiştir. Enflasyon görünümü üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda ise parasal sıkılık gözden geçirilecektir.

Haberin Devamı

"MİKTARSAL SIKILAŞMA DEVAM EDECEK"

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmasının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Kurul, sadeleştirme süreciyle uyumlu şekilde, kredi arzında ve mevduat faizinde gözlenebilecek oynaklıklara karşın, makroihtiyati kararlarla parasal aktarım mekanizmasını destekleyecektir. Kurul, faiz kararlarının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleme amacıyla, kullandığı sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edecektir. 

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlemeye devam edecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir."

Haberin Devamı