Ekonomi FED faiz kararı ne zaman? FED toplantısı Ekim ayında olacak mı? FED’in faiz kararı ne olur?

FED faiz kararı ne zaman? FED toplantısı Ekim ayında olacak mı? FED’in faiz kararı ne olur?

Paylaş
FED faiz kararı ne zaman? FED toplantısı Ekim ayında olacak mı? FED’in faiz kararı ne olur?

FED faiz kararı dünya çapında piyasaları etkilemesi nedeniyle merakla bekleniyor. Eylül ayında yapılan toplantıda ABD Merkez Bankası FED faizleri 75 baz puan artırmıştı. Peki, FED toplantısı Ekim ayında olacak mı? FED faiz kararı ne zaman? FED’in faiz kararı ne olur?  İşte detaylar…

FED’in faiz kararı en son 21 Eylül’de açıklanmış, Jerome Powell’ın yaptığı açıklama ile politika faizi 75 baz puan artırılarak yüzde 3,00-3,25 aralığına yükseltilmişti. Açıklamanın hemen ardından dolar kuru yönünü yukarı çevirirken tüm piyasalarda dalgalanmalar yaşanmıştı. Ekim ayının ilk haftası geride bırakılırken gözler FED’in faiz kararını ne zaman açıklayacağına çevrildi…

Haberin Devamı

FED TOPLANTISI EKİM AYINDA OLACAK MI?

FED toplantısı en son 20-21 Eylül tarihlerinde gerçekleşmişti. Ancak ABD Merkez Bankası FED yılda 8 defa toplantı yapıyor ve ekim ayı içerisinde bir toplantı planı bulunmuyor.

FED FAİZ KARARI NE ZAMAN?

Bir sonraki FED faiz kararı 1-2 Kasım 2022 tarihlerinde gerçekleşecek faiz toplantısının ardından 2 Kasım Çarşamba günü saat 21.00’de açıklanacak.

FED’İN FAİZ KARARI NE OLUR?

Birleşmiş Milletler para politikası kaynaklı bir küresel durgunluk riski konusunda uyardı ve Fed ile beraber dünya merkez bankalarına yeni bir strateji çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) özellikle gelişmekte olan ülkeler için ciddi sonuçlar doğuracak adımları gözden geçirilmesini istedi.

"Aşırı parasal sıkılaştırma bazı ülkeler için bir durgunluk ve ekonomik istikrarsızlık dönemi başlatabilir" denen raporda, "Merkez bankalarının resesyon yaratmadan daha yüksek faiz oranlarına güvenerek fiyatları aşağı çekebileceklerine dair herhangi bir inanç, ihtiyatsız bir kumardır" ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

Raporda , Fed’in artırımları da dahil olmak üzere daha yüksek faiz oranlarının, halihazırda yüksek düzeyde özel ve kamu borcuna sahip olan gelişmekte olan ekonomiler üzerinde daha ciddi bir etkisi olacağı belirtildi.

Benzer bir çağrı da IMF Başkanı Kristalina Georgieva’dan geldi.

Georgieva, Hükümetlerin finansal politikalarının parasal sıkılaşmayla tutarlı olması halinde küresel resesyonun önlenebileceğini ifade etti. gelecek yıl resesyona girecek ülkelerin olabileceğini belirten Georgieva, Fed'in sorumluluğunun çok yüksek olduğunu vurgulayarak politikalarında son derece ihtiyatlı ve dünya üzerindeki etkisine karşı dikkatli olma çağrısında bulundu.