Ekonomi Formula 1 pisti ısınıyor

Formula 1 pisti ısınıyor

Paylaş
Formula 1 pisti ısınıyor

İstanbul Park’ın, 23 Eylül 2003’te temelleri atılmış, pist iki yıllık inşaat sürecinin ardından 2005’te hizmete açılmıştı.

İstanbul’un F1 yarışları takviminden çıkmasının ardından atıl durumda kalan İstanbul Park’ın, 10 yıllığına kiralanması için inşaatı üstlenen İstanbul Ticaret Odası (İTO), 10 yıllık işletme hakkını devretmek için ihaleye çıkmıştı. 10 Ekim 2012’de yapılan ihalede kazanan İstanbul MC Yarış Sporları ilk ödemeyi yapamayınca ihale, 9 milyon lira + KDV ile ikinci en iyi teklifi veren Eylül Tarım Oto Kiralama’ya (Intercity) kalmıştı.

Haberin Devamı

18 TEMMUZ’DA SONA ERMİŞTİ

Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) Başkanı Eren Üçlertoprağı, geçtiğimiz günlerde İstanbul Park’ın işletme süresinin 18 Temmuz 2023’te sona erdiğini, buna rağmen Intercity’nin faaliyetlerini sürdürmeye devam ettiğini söylemişti. Üçlertoprağı, “İstanbul Park 10 yıl 10 ay 17 gündür Türk sporuna ve sporun her branşındaki milli sporcuların erişimine kapalı” demişti. Bu iddialar üzerine İTO Başkanı Şekip Avdagiç, açıklamalarda bulunmuştu.

‘PROTOKOLE UYGUN HAREKET EDİLİYOR’

Aynı zamanda Formula 1 Yatırım AŞ’nin (FİYAŞ) de Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Avdagiç, açıklamasında şu ifadelere yer vermişti: “İstanbul Park’ın, sorumluluk almadan yetki almak isteyenlerin ‘araba oynatacakları’ bir tesis olmasına izin verilmemiştir. İstanbul Park sefa değil, şehrimizin ve ülkemizin markasını yukarıya taşıyacak projelerin hayata geçirildiği ve kiralama protokolüne uygun faaliyetlerin icra edildiği bir tesistir. İstanbul Park, 2005’ten bu yana toplamda dokuz kez Formula 1 yarışlarına ev sahipliği yapmıştır. Bu gerçeklerin manipüle edilerek, kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesini esefle karşılıyoruz.”

Haberin Devamı

‘TESIS, VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE GEÇMELİ'

TOSFED ise dün İTO Başkanı Şekip Avdagiç’in açıklamaları üzerine sosyal medya X üzerinden şu paylaşımı yaptı:

FİYAŞ’ın kiracısı olan Intercity adına yaptığı bu açıklamalarda, devletimizin otomobil sporları faaliyetlerini düzenleme görevini verdiği devlet kurumu olan TOSFED’in görev alanını “araba oynatmak”, TOSFED’in görüşlerini ise ‘hadsizlik’ olarak niteleyen ifadelerin kullanılmış olmasının takdirini de kamuoyuna bırakıyoruz.

TOSFED’in talebi; kira sözleşmesinin süresinin bitmesi nedeniyle tesisin bir an önce tahliye edilip asıl mülk sahibi olan Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne dönmesi ve tüm branşlardan sporcuların, halkın ve bu sporun paydaşı otomobil spor kulüpleriyle otomotiv sektörünün kullanımına en geniş şekilde açılması.

İstanbul Park’ın geleceğine ilişkin planlamalarda Türk otomobil sporlarına hizmette baş sorumlu ve görevli olan Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu TOSFED’in görüşlerine gereken önemin ve değerin verilmesinin İstanbul Park’a, spor camiamıza ve ülkemize en büyük faydayı getireceğinin anlaşılmasını dileriz.

Haberin Devamı