Ekonomi Gabar'dan sonra yeni hamle! 10 sondaj kuyusu açılıp petrol aranacak

Gabar'dan sonra yeni hamle! 10 sondaj kuyusu açılıp petrol aranacak

Paylaş
Gabar'dan sonra yeni hamle! 10 sondaj kuyusu açılıp petrol aranacak

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından Adana'nın Karaisalı ilçesinde 10 adet petrol arama ve üretim kuyusu açılacak. Şırnak Gabar Dağı'nda açılan petrol kuyusunun faaliyeti geçmesi sonrası heyecanlandıran projenin değeri 95 milyon lira olarak hesaplanıyor.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından Adana'nın Karaisalı ilçesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nden (MAPEG) alınan 297 hektarlık İR/TPO/K/723 ruhsat numaralı alanda 10 adet petrol arama ve üretim kuyusu açılacak.

Haberin Devamı

2 BİN 500 METREYE KADAR İNİLECEK

95 milyon lira olarak hesaplanan proje çerçevesinde döner sondaj yöntemi uygulanılarak sırayla açılacak sondaj kuyularında en fazla 2 bin 500 metreye kadar inilmesi planlanıyor. Arazi hazırlık aşamasında 25 kişinin ve petrol arama faaliyetlerinde 50 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.

PETROL BULUNURSA SEVKİYAT BAŞLAYACAK

Arama işlemlerinde petrol tespit edilmesi durumunda petrolün çıkarılması işlemlerine başlanacak. Kuyulardan çıkarılan petrol, boru hatlarıyla tesiste bulunan seperatörlere gönderilecek. Üretim tanklarından alınan ham petrol, dolum istasyonuna gönderilmek üzere teslimat tankında depolanacak. Dolum istasyonundan tankerler vasıtasıyla da TPAO'nun istasyonuna gönderilecek. Faaliyet kapsamında ham petrol ayrıştırması tarzında bir işlem uygulanmayacak. Planlanan proje kapsamında depolama çalışmasının lokasyonda yapılması planlanıyor.

Haberin Devamı

GABAR'DA GÜNLÜK HEDEF 100 BİN VARİL

Öte yandan; dün Şırnak mitinginde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gabar'da günlük petrol üretiminde 37 bin varili geçmiş durumdayız. Hedef 100 bin varil. Buralar uçacak uçacak. Bu ay sonuna kadar günlük 40 bin varili geçmek, yıl sonunda da 100 bin varil üretime ulaşmayı hedefliyoruz. Kato Dağı ve Faraşin Yaylası da yeni petrol arama alanlarımız arasına girdi boş durmuyoruz" ifadelerini kullanmıştı.