Ekonomi Gazda bağımlılık yüzde 70'e düşecek

Gazda bağımlılık yüzde 70'e düşecek

Paylaş
Gazda bağımlılık yüzde 70'e düşecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bir TV programında Karadeniz gazı ve yeni keşiflerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Cumhuriyetin 100’üncü yılında ilk gazı vatandaşlara götüreceklerini söyleyen Bakan Dönmez, “Yerli gaz çok daha ekonomik olacak. Doğalgazda dışa bağımlılığımız yüzde 70’e inecek. Yeni keşifler gelirse bu oran daha da azalacak. Sakarya gaz sahası içerisinde bir komşu alanda yeni keşif amaçlı bir sondajımız daha yapılıyor. Çaycuma-1 adını verdiğimiz kuyuda ilk veriler pozitif” dedi.

Haberin Devamı

SU SEVİYESİNDEN PETROL

Akdeniz’de Abdülhamid Han Sondaj Gemisi’nin de ilk sondajını tamamladığını anlatan Bakan Dönmez, şöyle devam etti:

“Simdi analiz yapılıyor. Çukurova Bölgesi’nde 3’üncü kuyu da açıldı. 8-10 milyon varillik bir rezerv var. Yaklaşık 350-400 metrelik sığdan petrol üretiyoruz. Neredeyse su seviyesinden petrol bulduk, bu büyük bir nimet. Kaliteli bir petrol, yaklaşık 800 milyon dolarlık bir değeri var. Orada 10 kuyuya kadar çıkacağız ve toplamda da belki günlük üretimimiz bin varile kadar çıkmış olacak.”

TÜRKİYE DAĞITIM MERKEZİ OLUYOR

Fatih Dönmez, yaklaşık 15 ülkeden gaz tedarik ettiklerinin de altını çizerek, “Bu bir dağıtım merkezi ve ticaret merkezi olmak için yeterli bir kaynak dağılımını içeriyor. Yaklaşık 6 milyar metreküplük doğalgaz depolarımız var. 2 yıl içerisinde bu rakam 10 milyar metreküpe çıkacak. Gaz merkezi olduktan sonra başka ülkeler yine boru hatlarıyla gazlarını Türkiye’ye göndermek isteyecekler, bu yönde istek ve arzular var” sözlerinde bulundu.

Haberin Devamı