Ekonomi Gençlerin iş tercihleri değişti: Özel sektörün popülerliği bitti, kamuyu tercih ediyorlar

Gençlerin iş tercihleri değişti: Özel sektörün popülerliği bitti, kamuyu tercih ediyorlar

Paylaş
Gençlerin iş tercihleri değişti: Özel sektörün popülerliği bitti, kamuyu tercih ediyorlar

Türkiye'de üniversitelerden mezun olan gençlerin öncelikleri artık değişti. Yapılan son araştırmaya göre gençler artık özel sektörden ziyade kamuda çalışmak istiyor. Özel sektörün tercih edilmemesindeki en önemli sebeplerden biri çalışma süreleri ve maaş beklentileri. Ayrıca gençler çalışacakları şirketi daha yakından tanımak, maaş skalasını bilmek ve kariyer geleceğini görebilmek istiyor.

Türkiye'nin 7 bölgesindeki 1700 gence 'kamuda mı yoksa özel sektörde mi çalışmak istersiniz' diye soruldu. Cevap veren gençlerin yüzde 57'si kamuda çalışmak isterken, yüzde 34'ü ise özel sektörü tercih etti. Ankete katılanların yüzde 9'u ise 'fark etmez' seçeneğini değerlendirdi. Peki gençlerin kamuyu seçmesindeki sebep ne? Özel sektöre olan güven azaldı mı? Araştırmanın sonuçlarını CNN TÜRK'te Yönetim Danışmanı Canan Duman detaylarıyla anlattı.

Haberin Devamı

"DİPLOMASINA UYGUN İŞ ARIYORLAR"

Öğrenciler mezun olduktan sonra artık işe yerleşme oranını, kamuda atanma gibi durumları daha fazla gözettiklerini belirten Duman,  "Eğitim sürecinde yaptıkları masrafları kısa sürede amorti etmek istiyorlar. Saatleri belli olan, çalışma düzenleri belli olan işlere ağırlık veriyorlar. İnsanlar diplomasına uygun iş yapmak istiyor. Mühendisse gidip kuryelik ya da garsonluk yapmak istemiyorlar." dedi.

ÖZEL SEKTÖR NEDEN TERCİH EDİLMİYOR?

Gençlerin özel sektörü ucuz iş gücü nedeniyle eleştirdiğini beliren Duman, "Ucuz iş gücü ve ben mezun olduktan sonra vasıflarıma uygun bir maaş teklifiyle karşılaşmıyorum diye düşünüyorlar. Diğer taraftan özel sektörün çalışma saatleri uzun. Tüm şirketler için aynı tablodan söz etmek mümkün değil ama ek mesaileri de ödemeyen şirketler var. Gençler özellikle iş bulma zorluğunu aşmak istiyorlar. Bu nedenle özel sektörde çalışmayı biraz daha geride tutuyorlar" dedi.

Haberin Devamı

Gençlerin sürdürülebilir bir iş aradığını belirten Duman, "Kamu bunu sağlıyor. Bir taraftan da özel sektörün yeni mezunlarla ilgili şöyle bir sorunla karşılaşıyorlar; Yeni mezunsun, herhangi bir tecrüben yok, doğal olarak bir deneyim arıyorlar. Mezunlar da deneyim için bir işte çalışması gerektiğini başka türlü nasıl tecrübe sahibi olacağı konusunda özel sektörden beklentileri oluyor. Bu da gençleri özel sektörden uzaklaştıran sebeplerden biri. Bir yaşam idame ettirecek kadar maaş talebinin karşılanmaması gençleri kamuda çalışmaya itiyor" dedi.

ÖNCELİK MAAŞTA

Yapılan araştırmada gençlerin iş başvurusunda öncelikleri de belirlendi. Buna göre gençlerin yüzde 31'i maaşı öncelik verirken, yüzde 21'i pozisyona, yüzde 13'ü de yan haklara önem verdiğini belirtti. Bu öncelik durumunu da yorumlayan Canan Duman, "Gençler iş ararlarken maaşa, konuma ve unvana bakarlar. Şu noktada gençler, iş başvurusu yaparken başvurdukları işin maaş aralığını görmek ister hale geldiler. Yani mülakat aşamasına gelmeden maaş aralığını görmek istiyorlar. Yan haklar noktasında da gittikçe artan talep var. Özel sağlık sigortası, ücretli tatil gibi haklar talep ediyorlar. İş gücü diyor ki bana burada bir kariyer yolu çizebilecek misin, gelişim olanakları sağlayabilecek misin? Bir taraftan da şirketin kültürü, değerleri ve amacı gibi unsurları da inceliyorlar. Adaylar artık taleplerini net olarak dile getiren genç bir nesille karşı karşıyayız. Gençler, mutsuz bir işte çalışmaktansa işsiz kalmayı tercih edebiliyor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı