Ekonomi Gıdada KDV indirimine ilişkin merak edilenler

Gıdada KDV indirimine ilişkin merak edilenler

Paylaş
Gıdada KDV indirimine ilişkin merak edilenler

14 Şubat’tan geçerli olmak üzere temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan Katma Değer Vergisi (KDV), yüzde 1’e çekilmişti. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), KDV indirimine ilişkin merak edilen soruları yanıtladı. Buna göre öne çıkan detaylar şöyle:

Toptan ve perakende teslim ayrımı, toptancı hallerinde faaliyet gösterme, KDV mükellefi olma gibi farklı KDV oranı uygulanmasına neden olan hükümler, kararla ortadan kaldırılarak nereden alındığına, kime satıldığına bakılmaksızın liste kapsamındaki tüm gıda teslimlerinde KDV oranı yüzde 1’de eşitlendi.

Haberin Devamı

Lokanta, restoran, kafeterya gibi işletmeler (birinci sınıf lokanta ruhsatı ya da işletme belgesine sahip olan yerler ile üç yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri ve benzeri tesislerin bünyesindeki yerler hariç) tarafından yerinde sunulan (ayakta sunulması dahil) yeme-içme hizmetleri, yüzde 8 KDV’ye tabi. Yapılan düzenleme, yeme-içme hizmetlerine uygulanan KDV oranında bir değişiklik öngörmüyor.

BÖREK, SİMİT, PASTA...

Pastane, tatlıcı, simitçi, fırın gibi işletmeler tarafından imal edilen ve/veya satışı yapılan börek, simit, pasta, tatlı gibi ürünlerin teslimine uygulanacak KDV yüzde 8’den yüzde 1’e indirildi.

GERİ ALMA HAKKI VAR

14 Şubat ve sonrasında gerçekleştirilen gıda ürünü teslimlerinde, KDV oranı yüzde 8 olarak hesaplanmışsa fazla hesaplanan verginin, satıcı mükellefler tarafından alıcıya/tüketiciye iade edilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

PAKET SERVİS HİZMETİNDE YÜZDE 8

Yeme içme hizmeti veren işletmelerin paket servis (online, mobil yemek sipariş siteleri dahil) şeklinde verdikleri hizmetler ile catering, tabldot servis gibi adlarla verdikleri yeme içme hizmetleri, yüzde 8 KDV’ye tabi.

Kararla çiğ balık teslimlerindeki toptan/perakende ayrımı kaldırılarak bu ürünlerin yüzde 1 KDV’ye tabi tutulması sağlandı. Ancak, işyerinde müşterilerin masasına ve evlere pişirilerek balık servisi yapılmak suretiyle gerçekleştirilen hizmetler ile ekmek arası balık satışları, “yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerlerde verilen hizmetler” kapsamında değerlendirilerek yüzde 8 KDV uygulanıyor.