EkonomiGolf neden bu kadar başarılı?

Golf neden bu kadar başarılı?

Paylaş
Golf neden bu kadar başarılı?

Statü farkı olmaksızın siyasetçilerden akademisyenlere öğrencilerden sporculara kadar çok geniş bir tüketici kitlesinin ortak tercihi olan Golf, başarısının tesadüf olmadığını kanıtlıyor

OTOMOBİL PROFESÖRÜ- HAKAN ÇELİK
hakan.celik@posta.com.tr


Golf neden bu kadar başarılı


Golf halen benzinli ve dizel motorlarla satılıyor. Önümüzdeki aylarda Golf’ün plug-in hibrid ve yüzde 100 elektrikli versiyonlarının da tanıtılacağı açıklandı.

Volkswagen Golf pazara sunulduğu günden bu yana hem önemli satış adetlerine ulaşıyor hem de üst üste ödüller alıyor. Dünyanın gelmiş geçmiş en başarılı otomobilleri arasında gösterilen Golf ayrıca 1974 yılından bu yana kesintisiz üretilen az sayıda modelden biri. Bir ay kadar önce Cenevre Fuarı’nda Avrupa’nın en önemli otomotiv ödülü olan ‘Car of the Year’ı alan Yeni Golf, ‘2013 En İyi Otomobil’, ‘Auto Trophy 2012’ ve ‘Top Gear’ ödüllerini de aldı.

Fiyat-ürün dengesi önemli

Golf’ün bu kadar başarılı olmasında fiyat-ürün dengesinin önemli rolü var. Golf üst sınıftaki pahalı Alman rakiplerine yakın güvenlik ve konfor özellikleri sunarken, pratik kullanımı ve yeni teknlojileriyle sınıfındaki rakiplerinin önüne geçiyor. Sürüş zevki, DSG şanzımanın avantajları, yeni motorların yakıt ekonomisi ve ferah iç mekan Golf’ün diğer artıları arasında. Volkswagen Türkiye’nin Doğuş Otomotiv markaları arasında satış, pazarlama ve iletişim alanında en güçlü durumda bulunması da Golf’un zirvedeki konumunu pekiştiriyor.

Ödül yağmuru

Golf son olarak ‘2013 World Car of the Year’ ödülüne layık görüldü. Golf modelinin aldığı ödüller arasında bir kilometre taşı konumunda yer alan ödül, York Uluslararası Otomobil Fuarı’nda verildi. Volkswagen AG Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Martin Winterkorn, ödülün Golf’ün tüm dünyada kendi başına bir sınıf olmaya devam ettiğinin en büyük göstergesi olduğunu söyledi.

Golf neden bu kadar başarılı


Volkswagen tasarım ekibi, yeni Golf’ü önceki modellere çok benzer geliştirdikleri için otomobilseverlerden eleştiri alıyor. Ancak tasarımcılar Golf’ü artık klasikleşen bir tasarım olarak gördüklerini, bu nedenle büyük değişiklik yerine mevcut çizgiyi bozmadan mükemmeli yakalamak istediklerini söylüyor.


Opel ADAM Türkiye’de

Golf neden bu kadar başarılı


Opel’in küçük sınıfa yeni bir soluk getiren modeli ADAM Türkiye’de satışa sunuldu. Jam-Glam-Slam olmak üzere üç farklı model seçeneğine sahip olan ADAM, 70 beygir güç üreten 1.2 litre benzinli motor kullanıyor. Opel yeni modeli ADAM ile Türkiye’de 2013’te 250 adet satış hedefliyor. Bütünüyle Almanya’da geliştirilen ve üretilen tek otomobil olan yeni ADAM ile Opel, A segmentinde anahtar markalardan biri olmayı amaçlıyor. ADAM’ın fiyatı 39 bin TL’den başlıyor.

Hyundai'den geleceğin otomobili


Golf neden bu kadar başarılı


Dünyanın en büyük gelişimi gösteren otomobil markalarından olan Hyundai, HND-9 lüks spor otomobil konseptini 2013 Seul Otomobil Fuarı’nda tanıttı. Arka arkaya lanse ettiği araçlarından sonra iki kapılı coupe konseptiyle de büyük ilgi çekecek olan Hyundai, Seul Otomobil Fuarı’nda gelecek nesil araçları ve tasarımları hakkında ipucu verdi.

Detroit Otomobil Fuarı’nda sergilenen HCD-14 coupe-sedan konseptinin devamı niteliğinde olan HND-9, Hyundai’nin geleneksel akıcı tasarım felsefesinin evrim geçirmiş hali olarak kabul ediliyor. Hyundai Motor Company’nin Kore-Namyang’daki ar-ge merkezinin hazırladığı dokuzuncu konsept olan HND-9’un her bir tasarım evresinde sofistike çizgiler bulunuyor. Markanın modern premium felsefesinin en yeni ve en gelişmiş üyesi olan bu konsept, markanın imajına da katkıda bulunacak. Otomobilin 370 beygir güç üreten 3.3 litrelik dizel motora sahip olması planlanıyor.

Tofaş’a İngiltere’den ödül geldi

Golf neden bu kadar başarılı


Tofaş’ın Bursa’daki fabrikasında üretilen ve Yeni Fiat Doblo baz alınarak geliştirilen kasalı kamyonet Fiat Pratico ile fikri mülkiyet haklarının tamamı Tofaş’a ait olan Fiat Fiorino’ya İngiltere’den ödül geldi. ‘Trade Van Driver’ isimli, İngiltere’nin önde gelen ticari araç odaklı dergisinin editörleriyle ve perakende müşterileriyle yaptığı ortak oylamalar sonucunda Fiat Fiorino, ‘Trade Van Driver Awards 2013’ kapsamında ‘Yılın En İyi Şehir İçi Vanı’ Fiat Pratico ise ‘Yılın En İyi Küçük Kamyoneti’ seçildi. Jüri, Fiat Pratico’nun sağlam ve kaliteli bir açık alanın yanında konforlu sürüş özellikleri sunduğuna işaret etti.

Haberin Devamı