Ekonomi Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında! Uzmanlar tek tahminde birleşti

Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında! Uzmanlar tek tahminde birleşti

Paylaş
Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında! Uzmanlar tek tahminde birleşti

Merkez Bankası Eylül ayı faiz kararı toplantısı bugün yapılacak. Alınacak faiz kararı saat 14:00'te açıklanacak. TL’yi güçlendirme yönündeki ekonomi yönetimi demeçlerinden yola çıkan uzmanlar, Merkez’in 500 baz puan arasında faiz artışı kararı alacağı tahmininde bulunuyor. Politika faizindeki artış kredi kartı faizi ile gecikme faizini direk etkilediği için vatandaşın gözü de kredi kartı faizlerinde.

Gözler bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) açıklayacağı Eylül ayı faiz kararında olacak. TCMB Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanacak.

Haberin Devamı

FAİZ KARARI BUGÜN AÇIKLANACAK

Ekonomi piyasalarını yakından ilgilendiren toplantıda alınacak olan faiz kararının ise saat 14:00'te açıklanması bekleniyor. Ağustos ayında Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizini 750 baz puan artırmış, böylece yüzde 17,5 olan politika faizi yüzde 25'e yükselmişti.

TL MEVDUATA GEÇİŞ HIZLANDI

Kur korumalı mevduattan çıkışı destekleyen kararlar alınırken, TL mevduata geçiş hızlandı. Üretim, yatırım ve ihracat kredilerine ise destekler peş peşe açıklandı. Bankanın, faiz artırım boyutunun yanı sıra karar metninde vereceği mesajlar da yakından izlenecek.

POLİTİKA FAİZİNİN YÜZDE 30'A ÇIKARILMASI BEKLENİYOR

Ekonomistler tarafından piyasa beklentisi, bugünkü toplantıdan 500 baz puanlık bir faiz artışı ile politika faizinin yüzde 30'a çıkarılması yönünde.

Haberin Devamı

KREDİ KARTI FAİZLERİNDE OLACAK

Merkez Bankası’nın faiz artışının ilk etkileri politika faizine yakın olan faizlerde görülüyor. Bunların başında da kredi kartı faizleri ile nakit çekim faizleri geliyor. Kredi kartlarına uygulanan azami faiz için referans faiz oranı esas alınıyor. Referans faiz oranında ise belirleyici olan politika faiz oranı. Referans oranın bir hesaplama modeli bulunuyor. Kredi kartı işlemlerinde ve gecikme işlemlerinde uygulanacak faiz de referans faizin üstüne bazı eklemelerle hesaplanıyor. Haziran ayında referans faiz oranı yüzde 0.81, kredi kartı faiz oranı yüzde 1.36, gecikme faizi de yüzde 1.66’ydı.

500 PUAN ARTARSA KREDİ KARTI FAİZİ YÜZDE 3.26 OLACAK

Ağustos ayındaki artışın ardından politika faizi yüzde 25 oldu. Böylece referans faiz yüzde 2.26’ya kredi kartı işlemlerinde uygulanacak olan faiz yüzde 2.81’e, gecikme oranı yüzde 3.11’e, nakit çekimlerde kullanılacak olan faiz de yüzde 3.57’ye yükseldi.

Bugün PPK’da politika faizinde 500 baz puanlık bir artış yapılırsa politika faizi yüzde 30’a çıkacak. Yapılan hesaplamaya göre bu durumda referans faiz oranı yüzde 2.26’dan yüzde 2.71’e yükselecek. Kredi kartlarına uygulanacak olan faiz yüzde 2.81’den yüzde 3.26’ya çıkacak. Gecikme faizi yüzde 3.56 olacak. Kredili mevduat hesabı gibi nakit çekimlerdeki faiz ise yüzde 4.02 seviyesine çıkacak. 600 baz puanlık bir artış olursa politika faizi yüzde 31 olacak. Referans faizi yüzde 2.80 olurken, kredi kartlarına uygulanacak faiz yüzde 3.35’e, gecikme faizi ise bu durumda yüzde 3.65’e yükselecek. Nakit çekimlerdeki faiz ise yüzde 4.11’e yükselecek.

Haberin Devamı

BEŞ KİŞİLİK PPK DÖRDÜNCÜ KARAR

Hafize Gaye Erkan 9 Haziran tarihinde Merkez Bankası başkanlığına atandıktan sonra 22 Haziran tarihli ilk PPK’da yüzde 8.5 olan politika faizi yüzde 15’e, 20 Temmuz tarihli PPK’da yüzde 17.5’a çıkarılmıştı. 28 Temmuz tarihinde Merkez Bankası’nda ekip değişmişti. Üç başkan yardımcısı görevden alınırken, yerlerine Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hatice Karahan getirilmişti. Bu değişikliğin ardından 24 Ağustos tarihindeki PPK’da politika faizi yüzde 25’e çıkarıldı. PPK’da ayrıca Elif Haykır Hobikoğlu bulunuyor. Hobikoğlu Banka Meclisi’nden PPK üyeliği yapıyor. PPK aslında yedi üyeden oluşuyor. Bir başkan yardımcılığı ve bağımsız olarak dışardan katılan üyeye ilişkin henüz bir atama yapılmadı.

Haberin Devamı