Ekonomi Gözler yeni ekonomi yönetiminde

Gözler yeni ekonomi yönetiminde

Paylaş
Gözler yeni ekonomi yönetiminde

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimden hemen sonra yaptığı “Uluslararası itibara sahip bir finans yönetimi, yatırım ve istihdam odaklı bir üretim ekonomisi tasarlıyoruz” açıklamalarıyla birlikte yeni ekonomi politikaları ve bu hafta açıklanması beklenen ekonomi yönetimi merak ediliyor. Ekonomi kurmayları ile ekonomide yeni yol haritasına yönelik verilecek mesaj, piyasaların yönünü belirleyecek.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri artık geride kaldı. Ekonomi, hükümetin öncelikli konuları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçimin ardından pazar akşamı yaptığı açıklamalar da bu konuda atılacak adımlar ve olası ekonomi yönetimi hakkında ipuçları verdi. Konuşmasında güven ve istikrar vurgusu yapan Erdoğan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

HERKESİ ŞAŞIRTACAK YENİ BİR ATILIM!

  • Artık tüm vaktimizi ve enerjimizi çalışmaya, eser üretmeye, hizmet vermeye tahsis edeceğiz.
  • Enflasyonun yol açtığı fiyat artışlarından kaynaklanan sıkıntıları gidermek, refah kayıplarını telafi etmek, önümüzdeki günlerin en acil konu başlığıdır.
  • Güven ve istikrar kavramı çok önemli, bununla yola devam edeceğiz. Güçlü bir ekonomi yönetimini bu iki kavram üzerine kuracağız. Uluslararası itibara sahip bir finans yönetimi, yatırım ve istihdam odaklı bir üretim ekonomisi tasarlıyoruz.
  • Sanayiden enerjiye her alanda giderek artan üretim gücümüzün sağladığı imkanları, herkesi şaşırtacak yeni bir ekonomik atılımın lokomotifi haline getireceğiz.
  • Sanayimizi bilhassa savunma sanayimizin marka değerini artıracağız.
  • Bizi dünya gıda sektörünün en önemli aktörlerinden biri haline getiren tarım ve hayvancılıkta girdi fiyatlarını düşüren, üretici gelirlerini artıran, tüketici erişimini kolaylaştıran bir sistemi hayata geçireceğiz.
  • Hizmetler sektörümüzün ana gelir kaynağı turizmde yakaladığımız ivmeyi sürdüreceğiz.
  • Sosyal yardım ve destek sistemimizi, milletimizin tek bir ferdinin bile kendisini sahipsiz hissetmeyeceği, dışlanmışlık duygusuna kapılmayacağı seviyeye getirene kadar geliştireceğiz. Kısacası önümüzdeki dönemin her anını Türkiye Yüzyılı’na yakışır eser ve hizmetlerle değerlendireceğiz.

MEHMET ŞİMŞEK DESTEK VERECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘uluslararası itibara sahip finans yönetimi’ ve ‘herkesi şaşırtacak yeni bir ekonomik atılım’ tanımlamaları dikkat çekti. Bu açıklamaların ardından bu hafta açıklanması beklenen yeni kabine üyeleri de merak edilmeye başlandı. Mevcut kabineden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy dışındaki tüm isimlerin milletvekili seçilmesi nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yola tamamen yeni yüzlerle devam etmesi bekleniyor. Anayasa’ya göre, milletvekilleri bakan olamıyor, kabineye atanacak isimler parlamento dışından seçiliyor. Eğer milletvekili seçilen bir isim bakan olacaksa vekillikten istifa etmesi gerekiyor. Seçimden önce ekonomi yönetiminde görev alması muhtemel bakanlar tartışılırken Mehmet Şimşek ismi gündeme gelmişti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın dün A Haber’deki konuşmasında bu konuya da değindi. Kalın, “Şimşek bu sürece makamdan ayrı her zaman destek vereceğini söyledi. Önümüzdeki günlerde daha da şekillenir. Kabine de olur olmaz ama Mehmet Bey bizim ekonomi politikalarımıza katkı vermeye devam edecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

 

 

İŞ DÜNYASINDAN ‘REFORM’ ÇAĞRISI

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak: “Yeni dönemde Türkiye’nin önemli gündemlerinden birisi de istikrar içinde dengeli ekonomik kalkınmanın devamı olacaktır. İş dünyası olarak, seçim gündemi sonrasında, her zaman olduğu gibi daha fazla yatırım ve ihracat yapmaya, katma değer ve istihdam üretmeye, ülkemiz için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkan Mahmut Asmalı: “Şimdi Türkiye Yüzyılı’nda güçlü Türkiye idealiyle hep birlikte çalışmaya, ülkemiz için hep beraber üretmeye devam edeceğiz.

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren: “İş dünyası olarak, başarı çıtamızı yükseltme azminin yanı sıra sürdürülebilir büyüme ve refah artışı hedefiyle ülke ekonomimizi güçlendirecek yapısal reformların gündeme alınmasını da bekliyoruz.”

Haberin Devamı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran: “Reel sektör olarak biz de ekonomik, sosyal ve siyasi olarak Türkiye markasını güçlendirmek için hükümetimizin yanında olarak birlik, beraberlik içinde çalışmaya, üretmeye, ihracat yapmaya devam edeceğiz.”

Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç: “Bundan sonra tüm enerjimizi, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında ülkemizi ekonomik ve sosyal alanda daha da ileriye götürecek adımları atmak için harcayacağımızı umuyorum.”

Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Gürkan Yıldırım: “Dünyanın ekonomik ağırlığının Batı’dan Doğu’ya kaydığı bir dönemde; jeostratejik ve ekopolitik anlamda en kritik merkezlerden biri haline gelen ülkemizin Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde bundan sonra da demokrasi, adalet ve hukukun ışığında atacağı adımlarla büyüyüp kalkınacağına inanıyoruz.”

Dış Ticarete Yön Verenler Derneği (DIŞYÖNDER) Başkanı Dr. Hakan Çınar: “Yeni ekonomi yönetiminin kaynak ihtiyacının çözümü için acilen görüşmelere başlaması gerekecek.”

Haberin Devamı

HANGİ BAKANLAR NEREDEN VEKİL OLDU?

İLLERE GÖRE DAĞILIM

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Mersin, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Bursa, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci Kahramanmaraş, Ticaret Bakanı Mehmet Muş Samsun, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Trabzon milletvekili oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Ankara, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum İstanbul, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Eskişehir milletvekili olarak yeni dönemde Meclis sıralarında yerini alacak.

YENİ TEMSİLCİLER GELDİ

AK Parti’den iş dünyasını temsilen yeni milletvekilleri de geldi. Bursa’dan Örnek Yemek ve Abidin Usta şirketlerinin Yönetim Kurulu Üyesi olan mevcut Milletvekili Refik Özen yeniden Meclis’e girerken, Hadim Alışveriş Merkezleri Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Salman da yine AK Parti’den Meclis’e giren isimlerden oldu. Denizli’den AK Parti’den daha önce milletvekilliği yapan iş insanı Şahin Tin de tekrar Meclis’e girdi. Gaziantepli sanayicilerden Mehmet Eyup Özkeçeci ve İrfan Çelikaslan da Meclis giren isimler içinde yerini aldı.

Haberin Devamı