Ekonomi Gözlük ondan sorulur

Gözlük ondan sorulur

Paylaş
Gözlük ondan sorulur

Dünyaca ünlü markaların Türkiye Distribütörlüğünü yapan Doğan Optik, 2011 senesine bomba gibi markalarla girdi…

Fred, Chloé, Karen Walker, More&More, Despada, Luxoline, Wagner Kuhner, Levis gibi moda dünyasına yön veren markaların Türkiye Distribütörü Doğan optik, bünyesine Pal Zileri ve Barton Perreira markalarını da kattı.

Dünyaca ünlü markaları Türkiye pazarına sokan Doğan Optik, 2011 yılında da farklı markaları getirmeyi planlıyor. Doğan Optik Türkiye koordinatörü Murat Çalışkan ile taklit gözlükler, göz sağlığı, gözlük alırken nelere dikkat edilmesi ve birçok konu hakkında görüş aldık.

- Türkiye’de gözlük sektörünün şu anki durumunu değerlendirir misiniz?

Türkiye pazarının gelişiminden memnunuz. Aksesuar ürünleri olarak bakıldığında, gözlük, ikinci sırada geliyor. Pazar, her yıl yüzde 5 ile 7 arasında büyüme kaydediyor. Henüz rakamlar, nüfusa göre düşük bulunsa da, küresel ısınma sorunuyla birlikte artan bilinçlenme gözlük kullanımını artırıyor. Gözlük, aynı zamanda bir aksesuar aracı olarak görülüyor. Biz Doğan Optik olarak hemen her marka için çok özel koleksiyon çıkarıyoruz. Ayrıca sektör bazında taklit ürünler tüm dünya da büyük bir sorun.

- Doğan Optik’in sektörel çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

Yılda ortalama 12 milyon adet gözlüğün satıldığı Türkiye'de 18 markamızla faaliyet göstermekteyiz. Türkiye'de iyi bir durumda olduğumuzu ve yükselişimizin devam edeceği ve bu konuda çok titizlikle çalıştığımızı herkes görüyor.

- Lazer operasyonları, optik gözlük sektörünü nasıl etkiledi?

Türkiye'de lazer operasyonları ve lens kullanımının artması ile optik gözlük (numaralı) pazarının küçüldüğünü belirtebilirim. Ancak buradaki kayıp, güneş gözlüğüne kaydı.

- Gözlük sektöründeki rekabet koşulları nasıl?

Öncelikle bizim kendi markalarımız arasında olmak üzere pazarda yoğun bir rekabet var. Ama biz Türkiye'de Van'dan Trabzon'a kadar 1200 gözlükçü ile geniş bir dağıtım ağına sahibiz. Ayrıca mevcut 18 markamızla 150 YTL ile 2000 TL arasında çok geniş bir kitleye ulaşabiliyoruz.

- Güneş gözlüğü seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Kış veya yaz olsun küresel ısınmadan dolayı gözleri artık güneş ışınlarından korumak gerekmektedir. Güneş gözlüğünün en önemli görevinin, gözü ultraviyole ışınlarından ve onun vereceği hasarlardan korumaktır. Gözlük seçerken, güneş gözlüğünün koruyucu olabilmesi için sahte olmamasına dikkat etmek gerekir. Gözlük satın alırken bu asla unutulmamalıdır.

• Sahte gözlükler, güneşten gelen zararlı ışıklara karşı gözü korumadığı gibi, aksine göze gelen zararlı ışıkların miktarını artırarak daha da zararlı sonuçlar doğurabilir. Sahte gözlük takmaktansa hiç takmamak daha iyi. Bu nedenle, güneş gözlüğü alırken ve seçerken çok dikkatli olunması gerekiyor. Sahte güneş gözlükleri renginden dolayı gözbebeklerini fazla büyüterek gözün güneşin zararlı ışınlarına maruz bırakıyor bu da kalıcı zararlara hatta körlüğe yol açabiliyor.

• Güneş gözlüğünün iyi bir koruma sağlayabilmesi için yüksek derecede (en az yüzde 70-80) ultraviyole süzen bir camdan yapılması gerekli. Gerçek güneş gözlüklerinin ultraviyole ya da mor ötesi ışınları süzdüğüne dair bir sertifikası var. Gözlük alırken buna çok dikkat edilmeli, ultraviyole ışınlarını süzdüğüne dair sertifikası olmayan güneş gözlükleri alınmamalı.

• Güneş gözlüğünün camı kadar şekli ve yüzde duruşu da önemli. Her şeyden önce güneş gözlüğü çerçevesi kişinin yüz yapısına uygun olmalı ve göz çevresini çepeçevre sarmalayarak, gözlere yakın durmalı. Güneş gözlüğünün iyi bir koruma sağlayabilmesi için, gözü üstten ve yandan gelen ışınlara karşı da koruması gerekir. Bu nedenle de çerçeve buna göre düzenlemiş olmalı.

• Güneş gözlüğü seçiminde bir diğer önemli faktör camın koyuluğudur. Camın renginin ve koyuluğunun ultraviyole tutma derecesiyle herhangi bir ilişkisi olmamasına ve seçimin kişisel zevke bağlı olmasına karşın, her cam renginin farklı özellikleri vardır. Yeşil renkli camlar renk bozulmasına neden olmazken, kahverengi camlar derinlik hissini arttırır. Mavi renk camlar, karda en iyi görmeyi sağlarken, pembe renkli camlar bilgisayarda en iyi görmeye neden olur. Büyük ve gözleri çevreleyen güneş gözlüğü çerçeveleri, göze kenarlardan gelen ışınları azaltmaları nedeniyle seçilebilir.

- Güneş gözlüğü alırken hangi yüze hangi modeli tercih etmeliyiz?

Güneş gözlüğü seçimi yapılırken mutlaka konunun uzmanı optik merkezlerinin tercih edilmesi gerekiyor. İlaç nasıl eczanelerden alınıyorsa gözlük de optikçilerden satın alınmalı. Çünkü gözlük sadece göz sağlığımızı değil kullanıcıların yüz estetiğini de yakından ilgilendiriyor. Bunun için gözlük alırken;

• Yüzünüz kare ya da kareye yakınsa; kavisli çerçeveler sizin için en uygun olanlardır. Uzun bir yüze sahipseniz; çerçeveleriniz yüzünüzü kaplamalı. Böylece gözlük yüzünüzü ikiye ayırdığı için normalden daha uzun görünmesini engelleyecektir.

• Yüzünüz yuvarlak ise düz ya da açılı çerçeveleri tercih etmenizi tavsiye ederiz. Üçgen bir yüze sahipseniz; çerçevelerinizin çizgilerinin düşey olmasına dikkat etmelisiniz. Yüzünüz oval ise çerçeveleriniz mutlaka yüz büyüklüğüne orantılı olmalıdır.

2

Haberin Devamı