Ekonomi Gram altın 3 ayda 607 TL kazandırdı, işte düğün sezonu öncesi son tahmin

Gram altın 3 ayda 607 TL kazandırdı, işte düğün sezonu öncesi son tahmin

Paylaş
Gram altın 3 ayda 607 TL kazandırdı, işte düğün sezonu öncesi son tahmin

Altın fiyatları, başta Çin olmak üzere dünyanın önde gelen merkez bankalarının altın alımına yönelmesi, Ukrayna ve Ortadoğu’da devam eden gerginliklerin dozunun artması ve ABD Merkez Bankası Fed’in faiz indirimi beklentisiyle rekor kırmaya devam ediyor.

Altının ons (31.1 gram) fiyatı dün özellikle İsrail-İran arasındaki gerginliğin çatışmaya dönmesi ihtimaliyle 2 bin 420 dolara yükselerek rekor tazeledi. Ons altın fiyatındaki artışla 24 ayar külçe altının gramı da 2 bin 571 lirayla yeni zirvesini test etti. Kapalıçarşı’da gram altın 2 bin 576 liradan alınırken 2 bin 644 liradan satılıyor.

Haberin Devamı

‘SAVAŞ YAYILACAK’ ENDİŞESİ

Yılın ilk aylarında, özellikle Fed’in bu yıl haziran gibi faiz oranlarını düşüreceği beklentisi altın fiyatlarını yükseltmişti. Ancak nisan ayıyla birlikte bu kez altın, küresel gerginliklerin etkisiyle artışa geçti. İsrail-İran arasındaki gerilimin olası çatışmaya dönme ihtimali ve bu durumda Ortadoğu’da cephenin genişleyebileceği endişesi son günlerdeki artışı destekledi. Ayrıca Ukrayna-Rusya arasındaki saldırıların devam etmesi dünyada belirsizliğin sürmesine neden oluyor. Bu kaygılarla para güvenli liman altına park ediyor. Küresel merkez bankalarının son dönemde yüklü miktarda altın alımı yani talebi de altının yükselişini destekliyor.

3.500 LİRA TAHMİNLERİ YAPILIYOR

Haberin Devamı

Tüm bunların etkisiyle altın fiyatlarının her seferinde yeni bir zirveyi zorladığını belirten uzmanlar, gram altının kısa vadede 3 bin-3 bin 500 lirayı test edebileceğini söylerken, ons altının da yine kısa vadede 2 bin 500 dolar seviyelerini görebileceğini tahmin ediyor. Hem enflasyondan korunmak hem de jeopolitik gerginliklerin yarattığı risklerden kaçınmak isteyen yatıcımlar ise elindeki parayla altına yatırım yapmaya devam ediyor. Bir başka ifadeyle yatırım sepetlerinde altın, küçük, büyük demeden kendine yer buluyor.