Ekonomi Güzel haber

Güzel haber

Paylaş
Güzel haber

Eylül ayında üretimine başlanacak olan yeni Hyundai i10 modeliyle İzmit fabrikasında 2800'den fazla yeni istihdam yaratılmış olacak

OTOMOBİL PROFESÖRÜ- HAKAN ÇELİK
hakan.celik@posta.com.tr


Hyundai, Türkiye Fabrikası’ndaki yatırımını tamamladı ve böylece Avrupa’daki yıllık otomobil üretimini 500 bin adedin üzerine çıkarmış oldu. İlk kez 1997’de üretime başlayan Hyundai Assan İzmit Fabrikası, Hyundai’nin Kore sınırları dışında en uzun süre üretim gerçekleştiren fabrikası olma unvanına sahip. 2007 yılından bu yana 100 bin adetlik hacimle üretim yapan fabrika, yeni artırılan kapasitesiyle birlikte 2014’ten itibaren 200 bin adedin üstüne çıkmış olacak. Şu an ağırlıkla Avrupa için üretilen i20 ile birlikte yeni i10’un üretimi de Eylül ayı itibarıyla başlayacak ve bu yatırımla 2 bin 800’den fazla yeni istihdam yaratılmış olacak.


7 kişilik oturma kapasitesine sahip SUV Santa Fe, Hyundai Genel Müdürü Ümit Karaarslan (solda) ve Hyundai Assan Başkanı ve CEO’su Won-Shin Chang’ın katıldığı lansmanla 158 bin TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu.

1 milyar euro getirdi

Bugüne kadar toplamda 1 milyar euro’dan fazla yatırım yapılan fabrikanın ilk günden beri süregelen başarısı, Hyundai’nin Avrupa’daki ikinci üretim merkezi olan Çek Cumhuriyeti Fabrikası’nın (HMMC) açılmasını beraberinde getirdi. 2008’de üretime başlayan HMMC, ilk yılında 114 bin araç üreten tesisten bugün tam kapasiteyle yıllık 300 bin adet araç üreten bir fabrika haline geldi.

Yüzde 90’ı Avrupalı

Günümüzde Hyundai’nin Avrupa’da satılan araçlarının yüzde 95’i Avrupa’da tasarlanıp Avrupa’da geliştiriliyor. Türkiye’deki yeni yatırım sayesinde artık Avrupa’da satılan araçların da yüzde 90’ı Avrupa’da üretilecek. Hyundai Motor Avrupa Kıdemli Başkan Yardımcısı ve COO’su Allan Rushforth Türkiye’de yapılan yeni yatırım markanın Avrupa’daki büyüme stratejisinin önemli bir ayağını oluşturduğunu açıkladı.

Tutkuyla yaratılan marka


Bazı otomobil markaları ünlerini motor teknolojisi ve performansına borçludur. İtalyan Fiat Group bünyesinde oluşan sportif tutkuyu temsil eden Ferrari işte böyle bir marka. Ferrari’nin V12 motoru, V8 motorundan görevi devraldı, üç yıl üst üste Ferrari adına kazanılan ‘Uluslararası Yılın Motoru Ödülü’ sayısını altıya yükseltti. Ferrari’nin F12 Berlinetta modelinde kullandığı 4.5 litrelik V12 motoru, 2013 Uluslararası Yılın Motoru yarışmasında ‘Yılın En İyi Performans Motoru’ ödülüne layık görüldü. Ferrari’nin V12 motoru, 740 beygirlik güç ve 690 Nm’lik maksimum torkuyla sıra dışı performans verilerinin yanında, düşük emisyon değerlerine imza atılmasına da yardımcı oluyor.

5 Serisi’ne 1. 6 motor



BMW 5 Serisi Türkiye pazarında 2013’ün ilk yarısında 2.255 adet satış ile en yakın iki rakibinin toplamından daha fazla satış adedine ulaştı.

Kendi sınıfının en başarılı otomobil olan BMW 5 Serisi Türkiye’de satışlarını büyük oranda artırabilecek yeni 1.6 motora kavuştu. Yeni BMW 520i 170 beygir gücündeki yeni nesil 1.6 benzinli motoru sayesinde 100 kilometre hıza 8.7 saniyede ulaşıyor. Son sürati 250 kilometre olan otomobil 250 Nm torku ise 1500 devir dakikadan itibaren sağlayabiliyor. Bu veriler BMW’nin küçük hacimli motorda bile üstün performans yakalayabildiğinin kanıtı. BMW’nin yeni diğer modellerinde olduğu gibi 8 ileri şanzımana sahip olan otomobilin ortalama yakıt tüketimi de 6.7 litre gibi oldukça iyi bir seviyede. Otomobil, Türkiye pazarında Modern Line, Luxury Line ve M Sport olmak üzere 3 farklı paketle satışa sunulacak. Aracın navigasyon donanımıyla gelen dokunmatik yüzeye sahip yeni i- Drive butonu parmak ucuyla yazı yazabilmeye imkan veriyor. 1.6 litre benzin motorlu yeni 5 Serisi’nin fiyatı 55 bin euro’dan başlıyor.

Volvo’da nöbet değişimi


Volvo Car Türkiye Genel Müdürlüğü görevine Greg Maruszewski getirildi. Nisan 2007’den bu yana Volvo Car Türkiye Genel Müdürü olarak çok başarılı bir performans göstererek markanın satış grafiklerini yükselten Torben Eckardt ise 1 Ağustos 2013 itibarıyla görevinden ayrılıp, bundan sonraki iş yaşamını Volvo Car Group’un İsveç Göteborg’taki merkezinde Latin Amerika bölgesinden sorumlu direktör olarak sürdürecek. Polonya Varşova doğumlu, aslen Güney Afrikalı olan Volvo Car Türkiye’nin yeni Genel Müdürü Greg Maruszewski, Şubat 2010’dan Aralık 2011’e kadar Orta ve Doğu Avrupa Merkezi’nin (Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Avusturya, Slovakya, Romanya, Bulgaristan, Sırbistan, Bosna, Slovenya, Hırvatistan, Makedonya, Karadağ, Kosova, Arnavutluk) bölge başkanlığı görevini üstlenmiş. Maruszewski ile Volvo bu ülkelerdeki pazar paylarını artırmış.

Gaz Ticari Araçlar Türkiye’de büyüyor



Gaz Ticari Araçlar Türkiye, bayi ağını genişletmeye devam ediyor. Şirket, Samsun, Konya ve Eskişehir illerinde hizmete sunduğu yeni bayilerle yetkili servis sayısını 35’e, yetkili satıcı sayısını ise 13’e yükseltti. Gaz Ticari Araçlar Türkiye, yılsonu itibarıyla yetkili satıcı sayısını 25’e, yetkili servis sayısını da 41’e çıkarmayı hedefliyor. Türkiye’de büyüme kararı alan Rusya’nın en önemli ticari araç markası olan Gaz için Mersa Otomotiv, Aralık’ta Sakarya’da 15 milyon euro’luk yatırımla montaj fabrikasını hayata geçirmişti.



Haberin Devamı