Ekonomi Güzellik uzmanları mesleklerine sahip çıkıyor

Güzellik uzmanları mesleklerine sahip çıkıyor

Paylaş
Güzellik uzmanları mesleklerine sahip çıkıyor

Gün geçtikçe artan güzellik salonları neredeyse her köşe başında bulunuyor. Merdiven altı işletmelerden yakınan güzellik salonu sahipleri bir de hastane, poliklinik ve muayenehanelerde kozmetik işlemlerinin yapılmasından şikayetçi. Salon esnafı, mesleklerinin ve tabiplik mesleğinin sınırlarının net olarak belirlenmesini ve değişmemek üzere yasalaşmasını istiyor.

Güzellik sektörü hem Türkiye hem de dünyada her geçen yıl giderek büyümeye devam ediyor. Pandemideki karantina dönemlerinde dahi 10 kat artan kozmetik alışverişleri sayesinde dünya kozmetik pazarı ortalama 500 milyar dolar olurken, Türkiye kozmetik pazarı da 20 milyar dolara ulaştı. Güzelleşme sevdası sadece kozmetik ürünleriyle bitmiyor. Bugün artık kalıcı makyajlar, el-ayak ya da cilt bakımları, epilasyon ve depilasyon gibi birçok uygulama güzellik salonlarında ilk sırada. Ancak güzellik uzmanları ve güzellik salonu esnafı oldukça dertli!

Haberin Devamı

100 BİN KAYITLI SALON

Türkiye’de 100 bine yakın kayıtlı güzellik salonu var. Her bir salonda 60’a yakın kişiye istihdam sağlanabiliyor. Sektörde kayıtdışılık ve merdiven altı sorununun çöl gibi büyüdüğünü belirten İstanbul Güzellik Uzmanları, Güzellik Salonu İşletmecileri Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Ayşe Aydın, “Türkiye genelinde yurtdışından gelen Özbek, Türkmen ve Rus asıllı kişilerin merdiven altı işletmeleri ve hekim gibi davranarak tıbbi işlem yapmaya kalkmaları hem Türk halkının sağlığını hem de gerçek güzellik salonlarındaki uzmanları mağdur ediyor” dedi.

‘ELİMİZDEN ALINIYOR’

“Güzellik salonlarının en büyük sorunu ise hastane, poliklinik ve muayenehanelerde kozmetik işlemlerinin yapılıyor olması” diyen Aydın, şöyle devam etti: “Bu tür işletmelerin bazılarında odaları kiraya vererek yasak olmasına rağmen kaçak güzellik uzmanları çalıştırılıyor. Kalıcı makyaj, protez tırnak, ipek kirpik, vücut bakımı gibi işlemler hastane ortamında yapılıyor. Bu durum ise mesleğimizi elimizden alıp güzellik salonlarını mağdur ediyor. Zaten kanunlara göre de hiçbir hekim ve hastane, tacir ve sanayici gibi esnaflık yapamaz.”

Haberin Devamı

MAHKEME KARARLARI MEVCUT

Bazı tabip derneklerinin güzellik uzmanlarının mesleklerini sadece doktorların yapmasına yönelik çaba içinde olduğunu vurgulayan Aydın, “Bu dernekler adeta ‘ağda yapmanın’ dahi doktorlara verilmesi için çaba göstermekte, güzellik uzmanlarının kendilerine bağlı olarak işlem yapacağı bir statüye indirgenmesine çalışmaktadır. Bu dernekler buldukları her fırsatta güzellik uzmanlığı mesleğini zor durumda bırakmaya yönelik hareket edip, onlarca mahkemenin yüzlerce kararına rağmen yargı yoluyla tüm boşlukları bu mesleğin yok edilmesine karşı kullanmaya çalışmaktadırlar” dedi.

ÖZEL HASTANELERDE BİLE

Birçok özel hastanenin güzellik salonu hizmeti verdiğini ifade eden Aydın, şöyle konuştu: “Bölgesel incelmeden epilasyona, cilt bakımından masaja hizmetler sunuyorlar. Ve tüm bu işlemleri Danıştay 10’uncu Dairesi’nin kararına rağmen, yasadışı olarak yapıyorlar. Komik ama bu ülkede kalıcı makyaj yapılan, ipek kirpik takılan hastaneler var. Üstelik doktorlarımız ve dernekleri, ‘Güzellik uzmanları yapamaz’ diye davalar açarken bu hizmetleri yine yasak olmasına rağmen hastanelerinde ve muayenehanelerinde yine güzellik uzmanlarına yaptırıyorlar.”

Haberin Devamı

ESNAF MÜCADELE VERİYOR

Her ay ekmeğinin derdindeki onlarca esnafın salonunun mühürlendiğini anlatan Aydın, şöyle konuştu: “Günübirlik kazancıyla ayakta kalma mücadelesi veren esnaf iş yapamaz hale getiriliyor ve bu esnada binlerce doktor ve hastane yasalara aykırı olarak güzellik hizmetleri sunuyor. Mesleğimizin ve tabiplik mesleğinin sınırlarının net olarak belirlenmesini ve değişmemek üzere yasalaşmasını, hastane ve salonların hizmet alanlarının net olarak çizilmesini istiyoruz. Borçla, harçla, krediyle aldığımız cihazların 3 gün yasak 5 gün serbest olmasından yorulduk.”

HANGI İŞLEMLER YAPILABİLİR?

Güzellik uzmanları ve işlemleriyle ilgili de bilgi veren Aydın, şunları söyledi: “Güzellik uzmanı, cilt ve vücut bakımı, epilasyon ve depilasyon ile makyaj işlemlerini yürütme bilgi ve becerisine sahip kişidir. Güzellik salonlarında güzellik uzmanları insan bedeni ihtiyacına göre tüm kozmetik işlemleri yapmaya yetkindir. Uzmanlar, epilasyon, lazer, kalıcı makyaj uygulamaları, cilt ve el ayak bakımı uygulamaları, profesyonel makyaj uygulamaları, ipek kirpik, protez tırnak uygulamaları ve benzeri kozmetik uygulamaları yapabilirler.”

Haberin Devamı