Ekonomi Hal yasasının detayları netleşiyor!

Hal yasasının detayları netleşiyor!

Paylaş
Hal yasasının detayları netleşiyor!

Ticaret Bakanlığı'nca meyve- sebze fiyatlarının düşürülmesi için hazırlanan Hal Yasası taslağı netleşiyor

Yeni taslağa göre haller anonim şirketler tarafından kurulacak ve bunların en az 5 milyon lira ödenmiş sermayeye sahip olması gerekecek. Hallerde laboratuvar, soğuk hava deposu ve elektronik ticaret platformu gibi hizmet tesisleri de bulunacak.

Haberin Devamı

HAL VERGİSİ KALKACAK

Toptancı hali işletmecisi tarafından halin kapasitesine göre gerekli hizmet birimleri oluşturulacak ve yeterli sayı ve nitelikte personel istihdam edilecek. Toptancı hallerinde temizlik, güvenlik, yeme-içme ve konaklama hizmetleri, hizmet satın almak suretiyle de yapılabilecek.

Taslak kapsamında hallerde sebze ve meyvelerin yanı sıra et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, su ürünleri ve kesme çiçek de satılacak. Üreticiden tüketiciye arz zincirinin kısaltılması amacıyla komisyon esaslı faaliyetler ve sebze ve meyvelerin üzerindeki maliyetin azaltılması amacıyla hal vergisi ve cezalı hal vergisi kaldırılacak.

SİSTEME BİLDİRİM

Sebze ve meyvelerin toptan alım, satım ve sevki Bakanlık bünyesinde kurulan merkezi kayıt sistemine bildirilecek. Bildirim sebze ve meyvenin bulunduğu yerden çıkışından önce yapılacak. Sebze ve meyvelerin perakende satışını yapanlar, bunların sisteme bildirildiğini belgelemek zorunda olacak.

Haberin Devamı

Toptan veya perakende satış yapanlar, malları cinsine, doğal özelliklerine, kalite ve standartlarına göre sınıflandırmak, gıda güvenilirliğine, teknik ve hijyenik şartlara uygun olarak ürünün özelliğine göre satışa sunacak.