Hasta ve refakatçisine ücretsiz kaplıca!
Emeklinin, dar gelirlinin kaplıca tedavi parasını devlet karşılıyor. Refakatçi ve gündelik masraflar da devlet tarafından ödeniyor. İşte detaylar...
HÜLYA ÇAYLAK
Devlet hasta ve hasta yakını birçok vatandaşa çeşitli kolaylıklar sağlıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aracılığıyla sağlanan destekler arasında sağlıkla ilgili muayene, tedavi ve ilaç ihtiyaçlarının karşılanması, yaşlı ve muhtaç hastaya evde bakım hizmeti, hastaya evinde bakan yakınına da maddi destek sağlanması gibi imkanlar bulunuyor. Hatta çoğu kişi tarafından pek bilinmese de kaplıca tedavileri de sağlık sigortası yardımları kapsamında.
TERMALDE BİRİNCİYİZ
Birçok hastalığın tedavisinde başvurulan kaplıcalar özellikle cilt hastalıkları, akciğer, karaciğer, romatizma gibi hastalıklarda etkili olabiliyor. Türkiye de doğal kaynaklar açısından oldukça fazla alternatif sunuyor. Termal kaynak zenginliği açısından Avrupa’da 1’inci, dünyada ise 7’nci olan Türkiye’de jeotermal su kaynak sayısı 1500 iken, termal turizme hizmet eden 128 konaklama tesisi bulunuyor. Türkiye’nin neredeyse 46 ilinde kaplıca tesisi var. Peki bu destekten kimler, nasıl faydalanır?
RAPOR ŞARTI VAR
SGK’nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Genel Sağlık Sigortalısı (GSS) ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, kaplıca tedavisi ve bu tedaviye ait yol, gündelik ve refakatçi giderleri Sağlık Uygulama Tebliği hükmü gereğince ödeniyor. Ancak kaplıca tedavileri için, resmi sağlık kurumlarınca en az bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon veya tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji uzman hekiminin yer aldığı sağlık kurulları tarafından sağlık kurulu raporu düzenlenmesi gerekiyor. Sağlık raporunda tanı, önerilen tedavi, seans ve gün sayısı bilgilerinin yer alması zorunlu tutuluyor.
HANGİ HASTALIKLAR İÇİN?
Romatizmal hastalıklar.
Kas ve eklem ağrıları, iskelet sistemi rahatsızlıkları, omurga ile ilgili şikayetler, boyun, ense, sırt, kalça, bel, diz, omuz ve kol ağrıları.
Nörolojik ve travmatik hastalıklar.
Böbrek ve idrar yolu hastalıkları.
Solunum sistemi hastalıkları.
Mide ve bağırsak hastalıkları.
Spor sakatlıkları.
Cilt hastalıkları.
İŞLETME İZNİ OLMALI
Kaplıca tedavisine gerek görülenler, Sağlık Bakanlığı’nca işletme izni verilen kaplıca tesislerine müracaat edebiliyor. Sağlık Bakanlığı tarafından işletme izni verilen kaplıca tesisleri her yıl güncelleniyor, güncel liste ‘kaplica.saglik. gov.tr’den takip edilebiliyor. Sağlık Bakanlığı’nca işletme izni verilmeyen kaplıcalarda tedavi görenlerin banyo ücreti, yol, gündelik ve refakatçi giderleri kurumca karşılanmıyor. Seans olarak ise bir sınırlama bulunmuyor. Yani hasta vatandaşa, doktor tarafından verilen tüm seanslar kurum tarafından karşılanıyor.
6 AYLIK SÜRE VAR
Yol, gündelik ve refakatçi giderleri tedavi için düzenlenen sağlık kurulu raporuna dayanılarak karşılanıyor. Sağlık kurulu raporunun düzenlendiği tarihten itibaren 6 ay içinde tedaviye başlanamaması halinde yeniden sağlık kurulu raporu düzenlenmesi gerekiyor. Ayrıca raporun düzenlendiği gün dahil 5 işgünü içinde kaplıca tesisine müracaat edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde yani yeniden rapor düzenlenmesine gerek bulunmuyor ama bu raporun geçerli olduğu 6 aylık sürede sağlık hizmet sunucusu tarafından SUT eki Hasta Sevk Formu (sevk belgesi) düzenlenerek sevk edilmesi gerekiyor.
KİMLER DAHİL?
Refakatçinin de yol gideri SGK kapsamında karşılanıyor. Yol ödemesi, tedavinin sağlanabildiği en yakın kaplıca tesisinin bulunduğu yerleşim yeri esas alınarak yapılıyor. Raporda/sevk formunda refakatin tıbben gerekli olduğunun belirtilmesi (18 yaşını doldurmamış çocuklar için aranmaz) ve tedavinin yapıldığı tesis tarafından refakatçi kalındığının belgelenmesi halinde refakatçinin yol giderleri ve gündelikleri kurumca karşılanıyor. Yol giderleri mutat taşıt bedeli üzerinden ödeniyor. Gündelikler; il dahilindeki sevklerde 100, iller arası sevklerde ise 200 gösterge rakamının devlet memurları aylıklarına uygulanan katsayı (temmuz ayına kadar geçerli katsayı 0.760871) ile çarpımı sonucu bulunacak tutar üzerinden ödeniyor. Buna göre il içi sevklerde 76 lira, iller arası sevklerde ise 152 lira ödenecek.
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Suudi Arabistanlı mevkidaşı Ferhan Al Suud ile görüştü
- DDM'den öğrencilere verilen desteklerle ilgili açıklama geldi
- İstanbul Çekmeköy'de polis memuru tartıştığı kişilere ateş açtı: 2 ölü 2 yaralı
- Lapa lapa kar yağışı ve gök gürültülü sağanak yağışlar etkili olacak! Meteoroloji İstanbul'u uyardı: 3 gün sürecek...
- Tokat Belediye Başkanı Yazıcıoğlu zincirleme kazada yaralandı