Ekonomi Hatay'ın yeniden inşasında deniz turizmi önerisi

Hatay'ın yeniden inşasında deniz turizmi önerisi

Paylaş
Hatay'ın yeniden inşasında deniz turizmi önerisi

Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen illerden Hatay’ın ekonomisinin ayağa kaldırılması için ‘Yeniden İnşa ve Kent Planlaması Toplantısı’ düzenlendi.

Hatay’ı Yeniden Yapılandırma ve Deniz Turizmine Kazandırma Komisyonu’nca İstanbul’da gerçekleştirilen toplantıda, kentin yeniden hayat bulup, cazibe merkezi haline gelmesi için öncelikle ekonominin canlandırılmasının önemine dikkat çekildi. Toplantıda konuşan komisyon başkanı ve Hataylı iş insanı Ömer Niziplioğlu, bölgeden göç eden yaklaşık 1 milyon vatandaşın geri gelmesi için yatırımların yanında deniz turizminin öne çıkması gerektiğini ifade etti.

Haberin Devamı

İKİ DUBAİ POTANSİYELİ

Niziplioğlu, açıklamasına şöyle devam etti: “Dünyanın deniz turizmi havzası Akdeniz’dir. Bu denizden başta İspanya, Fransa ve İtalya olmak üzere Afrika ülkeleri Mısır, Cezayir, Fas, Tunus gibi ülkeler büyük kazanımlar elde ederken Akdeniz’de en fazla sahili olan ülkemizde bir tek Antalya’nın deniz turizminden yararlanıyor olması düşündürücüdür. Samandağ Plajı Türkiye’nin en uzun, dünyanın da 12’nci en uzun sahili olma özelliğine sahiptir. Dubai’nin 45 kilometre sahili varken, Arsuz- Samandağ arası 50 kilometredir. Yayladağı ve Arsuz’un bu kısmı dahil edildiğinde Hatay, iki adet Dubai olabilecek bir potansiyele sahiptir.”

BÖLGESEL KALKINMA SAĞLAR

Hatay, Adana ve Mersin’i bütünsel bir şekilde ele alarak deniz turizmine kazandıracak planlamalarla hareket edilmesi gerektiğine işaret eden Ömer Niziplioğlu, sahillerde üç ay süreli kullanılan yazlıkların da değerlendirilerek bölge ekonomisine kaynak yaratılabileceğini aktardı. Niziplioğlu, deniz turizmini Hatay’ın kültür ve sanat birikimiyle birleştirmenin bölgenin cazibesini güçlendireceğine vurgu yaparak, “İnanç, tarih, kültür, gastronomi, ekoturizm destinasyonlarının oluşturulması ve deniz turizmi ile seyahatin birçok bölgeyi içerecek yöntemlerle planlanması mümkündür. Böylelikle turizmin 12 aya yayılmasını sağlayabilir, beklenenin ötesinde bir oranda bölgesel bir sosyal kalkınma elde edebiliriz” diye konuştu.

Haberin Devamı