Ekonomi Hizmet ihracatı 100 milyar dolara koşuyor

Hizmet ihracatı 100 milyar dolara koşuyor

Paylaş
Hizmet ihracatı 100 milyar dolara koşuyor

Yazılım, dizi film yapımcılığı, danışmanlık, finans, yolcu taşımacılığı, telekomünikasyon hizmetleri gibi sektörleri içine alan hizmet ihracatı yıllık yüzde 7.3 ile dünya ortalamasının üzerinde büyüyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Bu ihracatçılara verilen destek yıl sonuna kadar 2.5 milyar TL’yi aşacak. Gelecek yıl ise destek miktarı 5 milyar TL’yi geçecek. Hedef bu yıl 100 milyar dolarlık ihracat” dedi.

Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB), 2022 yılının en fazla ihracat gerçekleştiren şirketlerini İstanbul’da düzenlenen törenle ödüllendirdi. Törende konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, hizmetlerdeki ana sektör sayısını 12’ye çıkardıklarına dikkat çekerek, “Mevcut destekleri koruyarak, yeni destek modülleri hazırlıyoruz. 2023’te bin firmamız bakanlığımızdan hizmet ihracat desteği aldı. Cari açık sorunu yaşayan bizim gibi ülkeler için hizmet ihracatının önemi artıyor. 2028 yılına kadar dünya ihracatında mal ihracatından aldığımız payı yüzde 1.20’ye, hizmet ihracatından aldığımız payı ise yüzde 2’ye yükseltmeyi hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

50 MİLYAR DOLAR NET FAZLA

Turquality ve E-Turquality kapsamında da 77 markanın destek aldığına dikkat çeken Bolat, şöyle devam etti: “Bu döneme kadar hizmet ihracatçılarımız için 1.7 milyar TL destek ödemesi yapıldı. Yıl sonuna kadar 2.5 milyar TL’yi aşacağımızı umuyoruz. Gelecek yıl verdiğimiz destekler ise 5 milyar TL’yi geçecek. Dünyada hizmet ihracatı son 10 yılda yıllık ortalama yüzde 4.5 büyürken, Türkiye’de ise yüzde 7.3 büyüdü. Hizmet ihracatçılarımızın gerçekleştirdiği 89 milyar dolarlık ihracatın 50 milyar doları, net fazla. İlk 9 ayda hizmet ihracatımız yüzde 14.3 artışla 75 milyar dolara ulaşırken; son 12 ayda ise 100 milyar dolara yaklaştı. Son 3 ayda da 100 milyar doları sizlerin sayesinde aşacağımıza inanıyoruz.”

Haberin Devamı

NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ FARKI

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe de ihracatta Türkiye’yi ilk 10 ülke arasına çıkarmayı hedeflediklerine dikkat çekerek, “100 yıl önceki azim, heyecan ve kararlılıkla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu yıl ocak-eylül döneminde hizmet ihracatı 75 milyar dolara ulaştı. Türkiye nitelikli işgücüyle bu alanda fark yaratmaya devam edecek. İş yapma kültürümüzle nevi şahsına münhasır bir toplumuz. Mal ve hizmet ihracatını birbirinden ayırmadan bir bütün olarak görüyoruz” dedi.

EXIMBANK CAN SUYU

HİB Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç ise şu açıklamalarda bulundu: “Sahip olduğumuz köklü birikimle dış pazarda rekabetçi bir yer edindik. Dünya pazarındaki yerimiz giderek daha da genişleyecek ve Türkiye, küresel hizmet sektörünün yükselen yıldızı olacaktır. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında kendimize 100 milyar doları aşan bir hedef belirledik. Bu bağlamda gerek Eximbank’ın ihracatçılara verdiği krediler, gerek Merkez Bankası’nın günlük reeskont limitini artırma kararı, ihracatçılar için son dönemde adeta can suyu oldu. Eminiz ki, eğer cari açığımızı düşürmek, döviz girişini artırmak istiyorsak, hizmet ihracatı bizim için tali yol değil ana yoldur. Çünkü Türkiye’nin ihracatının yaklaşık üçte birini hizmet ihracatçıları sektörü yapıyor.”

Haberin Devamı

İŞTE ŞAMPİYONLAR

Türk Hava Yolları (THY)
İGA Havalimanı İşletmesi
Anadolu Sigorta
Ford Otomotiv
Çelebi Havacılık
Ekol Lojistik
Acıbadem Sağlık Hizmetleri
Medyapım Televizyon ve Filmcilik
Destek Patent
Aydın Üniversitesi
BTA Havalimanları Yiyecek ve İçecek Hizmetleri
Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi
Odeon Turizm
N.K.Y Mimamrlık
Teleperformance
ETS Group
Etiya Bilgi Teknolojileri

ADIM ADIM PERFORMANSLAR

Hizmet ihracatçıları, Türk dizilerini 160’tan fazla ülkede 800 milyondan fazla seyirciye ulaştırdı.

Lojistik ve taşımacılık sektörü, 2022 sonunda 35.3 milyar dolar olan sektörün ihracatını yakın gelecekte 40 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyor.

90 milyar dolarlık dünya sağlık hizmetleri pazarında Türkiye’nin payının 5 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

İnşaat sektöründe 2022 ihracatı, 351 milyon dolar seviyesine ulaştı. Hedef, yıl sonunda 1 milyar dolarlık hizmet ihracatına ulaşmak.

Turizm ve seyahatle ilgili hizmetler sektörü ihracatı 2022 yılında, bir önceki seneye göre yüzde 55 artışla 41.3 milyar dolar oldu.

Haberin Devamı

Yazılım ve bilişim sektörü ihracatı 2.9 milyar doların üzerinde oldu. Bu yıl için ise hedef, 5 milyar dolara ulaşmak.

Yolcu taşımacılığı sektörü, pandemi kaynaklı olumsuzlukları hızlıca aşarak geçtiğimiz yılı yaklaşık 17 milyar dolar ihracat ile tamamladı.

Finansal hizmetler alanında 486 milyon dolar ihracat geliri elde edildi.

Oyun sektöründe 2022 yılında 424 milyon dolar yatırım alındı.