Ekonomi Hizmet ihracatında tarihi rekor

Hizmet ihracatında tarihi rekor

Paylaş
Hizmet ihracatında tarihi rekor

Türkiye'nin 2022 yılında gerçekleştirdiği hizmet ihracatı belli oldu. 2021’de 61 milyar dolar olan hizmet ihracatı, 2022’de yüzde 47’lik artışla 90.3 milyar dolara ulaşarak tarihi bir rekora imza attı.

Bu rakamın tüm zamanların en yüksek hizmet ihracatını ifade ettiğini belirten Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, “2023’te de ihracatımızı 125 milyar dolar seviyelerine çıkararak yeni bir rekora imza atmayı hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

NET DÖVIZ GİRDİSİ

Türkiye’nin hizmet ihracatı alanında büyük başarılar elde ettiğini söyleyen Bolat, “Türkiye, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alıyor. Hizmet ihracatı tarafında da 90 milyar dolarlık ihracata ve 50 milyar dolarlık ticaret fazlasına ulaştık. Ülkemizin toplam istihdamının yüzde 60’a yakınını oluşturan hizmetler sektörü olarak yaptığımız ihracatla ülkemize net döviz girdisi sağlıyoruz. Bu sayede cari açıkla mücadeleye de büyük bir destek veriyoruz. Hizmetler sektörü olarak daha çok ihracat ve daha çok istihdam için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

DÜNYANIN MERKEZİ...

Türkiye’nin kültürü, özgün iş yapma modeli ve emsalsiz işgücü ile rakip ülkelerden pozitif ayrıştığına vurgu yapan Bolat, şunları söyledi: “Türk hizmet sektörü yurtdışında çok ciddi bir bilinirliğe sahip. Özelikle yolcu taşımacılığı ve turizmde dünyanın en önemli ülkeleri arasındayız. Yolcu taşımacılığında hizmet veren havalimanlarımız ve Türk Hava Yolları’nın liderliğinde hava yolu taşımacılığımız ile Türkiye’yi bir ‘hub’ haline getirmeyi başardık. Bu başarımızı devam ettirerek tüm taşımacılık modlarında ülkemizi dünyanın merkezi haline getirme noktasında çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

Haberin Devamı

‘ANNE’ DEMEYİ ÖĞRENDİLER

Onlarca ülkede milyonlarca eve misafir olan Türk dizileriyle Türkiye’nin yumuşak gücünün önemli bir parçasını oluşturan eğlence ve kültür hizmetleri 2022’de dikkat çekici bir gelişim kaydetti. Bir önceki seneye göre yüzde 175 artışla 527 milyon dolara ulaşan sektör, ABD’den sonra dünyanın en büyük 2’nci dizi ihracatçısı konumunda yer aldı. 160’tan fazla ülkede 800 milyonu aşkın seyirciye ulaşan dizi-film sektörünün 2023 hedefinin 1.5 milyar dolar olduğunu aktaran Ahmet Bolat, “Dizi sektörümüz sayesinde Türkçe ‘anne’ kelimesi birçok ülkede öğrenildi. Dizilerimiz o kadar çok izleniyor ki Barcelona maçlarının izlenim oranlarının düştüğü gözlemleniyor” dedi.

THY 600 UÇAK SİPARİŞİ VERECEK

Hizmet ihracatı alt kırılımları çerçevesinde, turizm ve seyahat hizmetleri bir önceki seneye göre yüzde 55 artışla 40.2 milyar dolara, yolcu ve yük taşımacılığı sektörleri ise bir önceki seneye göre yüzde 50 artışla 36.6 milyar dolara ulaştı. Sigorta ve emeklilik hizmetleri yüzde 77 artışla 1.8 milyar dolara; finansal hizmetler ise yüzde 89 artışla 732 milyon dolara ulaştı. Sağlık hizmetleri ihracatının 1.9 milyar dolar olduğunu söyleyen Bolat, “Dünyada 90 milyar doları aşan sağlık hizmetleri pazarında payımızı 5 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyoruz” dedi. Bolat ayrıca haziranda THY için 600 uçak siparişi vereceklerini belirterek, verilmesi planlanan siparişin 400’ünün dar gövdeli, 200’ünün ise geniş gövdeli uçaklar olacağını söyledi.

Haberin Devamı