Ekonomi İhracatta mayıs rekoru

İhracatta mayıs rekoru

Paylaş
İhracatta mayıs rekoru

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), mayıs ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Buna göre; ihracat mayısta yüzde 14.4 artışla 21.7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Bu, tüm zamanların en yüksek mayıs ayı ihracat değeridir” dedi. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 4.9 artışla 254.4 milyar dolara ulaştı. TİM Başkanı Mustafa Gültepe de küresel ve ulusal ölçekli gelişmelerin olumsuz yansımalarının hissedildiği nisandan sonra ihracat ailesinin mayısta çok büyük bir performans ortaya koyduğunu söyledi.

Haberin Devamı

1524 FİRMA YURTDIŞINA İLK KEZ ÜRÜN SATTI

Gültepe, şöyle devam etti: “Ocak-mayıs dönemini ise hemen hemen geçen yılla başa baş, 102.5 milyar dolarla kapattık. Geçen ay ihracatımıza en yüksek katkıyı 3 milyar dolarla otomotiv sektörü verdi. İlk beşteki diğer sektörlerimiz 2.5 milyar dolarla kimya, 1.7 milyar dolarla hazır giyim, 1.4 milyar dolarla elektrik elektronik ve 1.3 milyar dolarla çelik şeklinde sıralandı. Zeytin ve zeytinyağı, gemi ve yat, savunma ve havacılık sektörlerimizin ihracatında dikkat çekici artışlar kaydettik. 51 ilimiz ihracatını artırdı. Mayısta 1524 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirdi.”

KİLOGRAM BİRİM DEĞERİ 1.53 DOLAR

  • Birim ihracat değerinin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15.5 artışla 1.53 dolara çıktığına dikkat çeken Gültepe, mayıs ayında 219 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi. 138 ülkeye ihracatta artış olduğunu vurgulayan Mustafa Gültepe, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkelerin Almanya, ABD, İngiltere, Irak ve İspanya şeklinde sıralandığını belirtti. Gültepe, “Suudi Arabistan, Kazakistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne ihracatta da dikkat çekici artışlar görüyoruz. Örneğin Suudi Arabistan’a ihracatımızı geçen yılın aynı ayına göre 9 kat artırdık. Mayısta parite etkisi 327 milyon dolarlık artı değer sağladı” diye konuştu.
  • İhracatta en büyük pazar olan Avrupa’ya dikkat çeken Gültepe, şöyle dedi: “İhracattaki en büyük partnerimiz Almanya teknik olarak resesyona girdi. Ancak Almanya’da resesyonun uzun sürmesi beklenmiyor. Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırımlarında sona gelmesiyle birlikte Avrupa’da ekonomilerin canlanacağını düşünüyoruz. Bu süreçte de boş durmuyor, ihracatçımızı alternatif pazarlarla buluşturmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Her ay çoğu uzak ülkelere olmak üzere ticaret heyetleri düzenliyor, alım heyetlerini ülkemizde ağırlıyoruz. Önümüzdeki aylarda çoğunluğu uzak ülkelerden 500-600 kişilik bir alım heyetini misafir edeceğiz.“