Ekonomi İhracatta rekora devam

İhracatta rekora devam

Paylaş

Türkiye’nin güçlü ihracat performansı artarak devam ediyor. Dün Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan mayıs ayı verileri de bunu teyit etti. Verilere göre ihracat, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15’lik artışla 19 milyar dolar oldu. Bu rakamla beraber, cumhuriyet tarihinin en yüksek mayıs ayı ihracat rakamına ulaşılırken, son 21 ayın 19’unda da aylık rekor kaydedilmiş oldu. Son 12 aylık ihracat ise 242.6 milyar dolara ulaşarak, 2022 yılı hedefi olan 250 milyar dolara dayandı.

Haberin Devamı

15 SEKTÖRÜN ARTTI

Mayısta 15 sektör ihracatını artırdı. Yüzde 31 artışla 2.8 milyar dolar ihracat gerçekleştiren kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü en çok ihracat yapan sektörlerde ilk sırayı yer alırken, yüzde 22.4 artışla 2.3 milyar dolara ulaşan otomotiv endüstrisi ikinci, yüzde 11 artışla 1.9 milyar dolar ihracat gerçekleştiren çelik sektörü ise üçüncü oldu. Mayıs ayında 54 il ihracatını artırırken en çok ihracat gerçekleştiren ilk 3 il; 7.5 milyar dolarla İstanbul, 1.6 milyar dolarla Kocaeli, 1.2 milyar dolarla Bursa oldu.

EN ÇOK ALMANYA’YA

Mayıs ayında en çok ihracat gerçekleştirilen ilk 3 ülke; 1.5 milyar dolarla Almanya, 1.3 milyar dolarla ABD ve 1 milyar dolar ile Irak oldu. 1.485 firma, mayısta ilk kez ihracat yaptı. İhracat birim fiyatındaki pozitif ivme de devam etti.

Haberin Devamı

Birim ihracat değeri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30.5 artışla 1.47 dolara yükseldi. Türk Lirası ile ihracattaki yükseliş devam etti. Türk Lirası ile açılan beyannamelere göre, 163 ülkeye toplam 7.4 milyar TL tutarında Türk Lirası ile ihracat gerçekleştirildi ve mayısta Türk Lirası ile ihracat yüzde 57 arttı.

TİCARİ DİPLOMASI

İhracat verileriyle ilgili açıklama yapan Ticaret Bakanı Mehmet Muş da bakanlık olarak giderek zorlaşan küresel iş ortamında ihracatçıların önünü açmak için, ticari diplomasi faaliyetlerine devam ettiklerini belirterek, mayıs boyunca Bosna Hersek, İspanya, Cezayir, Kolombiya, Etiyopya ve Pakistan gibi ülkelerle ticari ilişkileri kapsamlı biçimde değerlendirdiklerini anlattı. İş dünyasının çatı kuruluşlarıyla da yoğun biçimde görüştüklerini belirten Muş, dış ticaretin kolaylaştırılması çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini söyledi.

HEDEFLERE YAKLAŞTI

Verilerin detaylarını paylaşan TİM Başkanı İsmail Gülle, “Yılın beşinci ayında da seriyi bozmadan ihracat rekoru kırmanın mutluluğu içindeyiz. Mayısta ihracat ailemiz tarihi bir performans gösterdi. Bu rakamla beraber en yüksek mayıs ayı ihracat rakamına erişmeyi başardık.

Böylece son 21 ayın 19’unda aylık rekoru kaydedilmiş oldu. 12 aylık ihracatımız ise 243 milyar dolara yaklaştı. Öncü tahminlerimiz gösteriyor ki yıl sonu ihracat hedefimiz olan 250 milyar dolara yılı tamamlamadan ulaşacağız” dedi.

Haberin Devamı