Ekonomi İhracatta şubat rekoru

İhracatta şubat rekoru

Paylaş
İhracatta şubat rekoru

Şubat ayında en fazla ihracat yapılan ülkeler 1.7 milyar dolar ile Almanya, 1.3 milyar dolar ile ABD ve 1.2 milyar dolar ile İtalya oldu. Şubatta Türk Lirası ile ihracat yapılan ülke sayısı 168, TL ile ihracat yapan firma sayısı ise 32 bin 382 oldu. Şubatta TL ile yapılan ihracat, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 83 artış gösterdi.

Türkiye, ihracatta önemli başarılara imza atmaya devam ediyor. Adıyaman’da ihracat rakamlarını açıklayan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, “Geçen yılın şubat ayına göre yüzde 13.6 artışla 21 milyar 86 milyon dolarlık ihracat ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek Şubat ayı ihracat değerine ulaştık. Şubat ayı itibarıyla son 12 aylık ihracat ise yüzde 1.6 artışla 258.7 milyar dolar olarak gerçekleşerek 2023 yıl sonundaki tarihi rekor düzey bir kez daha aşılmıştır” dedi.

Haberin Devamı

İTHALAT GERİLEDİ

İthalatın ise şubatta yüzde 8.5 azalarak 28 milyar 87 milyon dolar gerçekleştiğini belirten Bolat, şunları söyledi: “Dış ticaret açığı şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 42.3 azalarak 7 milyar dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı da 14.6 puan artışla yüzde 75.1’e yükseldi. Şubat sonunda yıllık olarak ihracatımızda 258.7 milyar dolara ulaştık. Aralık sonunda 255.8 milyar dolardı. İhracatçılarımız ilk 2 ayda ekstradan 3 milyar dolar ihracat başarısı gösterdi. Yıllıklandırılmış ithalatımız 351.8 milyar dolara geriledi.

DENGE GÜÇLENİYOR

Bakan Bolat, şöyle devam etti: “Bu veriler ışığında, ekonomimizin sağlamlığını ve dış ticaret dengemizin güçlenmeye devam ettiğini bir kez daha kanıtladık. İhracatımızın artması ve ithalatımızın daha kontrollü seyretmesi, cari açığımızın azalmasına ve ekonomik istikrarımızın pekişmesine büyük katkı sağlıyor. Hükümet olarak, ihracatımızı daha da artıracak ve dış ticaret dengemizi güçlendirecek politikalara odaklanmaya devam edeceğiz

Haberin Devamı

YENİ BİR SEVİYEDEYİZ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, “Küresel ekonomide artık yeni bir seviyedeyiz. Geleceğe hazırlıklı olmak adına tüm sektörlerimizle istişare toplantıları gerçekleştiriyoruz. Bu toplantılarda 2028 hedeflerimizi, proje ve projeksiyonlarımızı bütün boyutlarıyla ele alıyoruz” dedi.