Ekonomi İhracattan 9'da 9'luk rekor! 12 ayda 250 milyar doları aştı

İhracattan 9'da 9'luk rekor! 12 ayda 250 milyar doları aştı

Paylaş
İhracattan 9'da 9'luk rekor! 12 ayda 250 milyar doları aştı

Türkiye'nin ihracatı eylülde de güçlü performansına devam etti. 22.6 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek eylül ayı ihracat rakamına ulaşıldı. Bu yıl, 9 ayın tamamında en yüksek aylık seviyeler yakalandı. Son 12 aylık ihracat 252 milyar dolara çıktı.

Türkiye’nin ihracatı rekorlara koşmaya devam ediyor. İhracat bu yıl 9’da 9 yaparak eylülde de aylık en yüksek seviyeye ulaştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), eylül ayı ihracat verilerini Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katılımıyla Trabzon’da açıkladı. Bakan Mehmet Muş, “Geride bıraktığımız eylül ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 9.2 artışla 22.6 milyar dolar olmuştur. Memnuniyetle belirtmek isterim ki bu rakam, tüm zamanların en yüksek eylül ayı ihracat rakamıdır” dedi.

Haberin Devamı

GÜÇLÜ PERFORMANS

Türkiye’nin ihracatta 2021’de yakaladığı başarıyı 2022 yılının ilk dokuz ayında da devam ettirdiğini anlatan Bakan Muş, “2022 yılının ilk dokuz ayının tamamında en yüksek aylık ihracat değerine ulaştık ve dokuzda dokuz yaptık. 2022 yılı Ocak-Eylül dönemi ihracatımız ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artış ile 188.2 milyar dolar seviyesine çıkarak oldukça güçlü bir performans göstermiştir” diye konuştu. Son 12 aylık ihracat ise 252 milyar dolara ulaştı.

ENERJİ VE ALTIN OLMASAYDI

Eylülde dış ticaret hacminin yüzde 26 artışla 55.6 milyar dolara yükseldiğini ifade eden Bakan Muş, şunları söyledi:

“Enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan sert artışın etkisi ile ithalatımız 33 milyar dolar olmuştur. Ocak-eylül dönemi ithalatımızın yaklaşık üçte biri enerjiden kaynaklanmıştır. Öte yandan, son dönemde altın ithalatında yaşanan yükseliş de etkili olmuştur. Toplam altın ithalatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 150 artarak 12.1 milyar dolara yükselmiştir. Nitekim, eylülde altın ve enerji hariç tutulduğunda ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 100’ün üzerinde gerçekleşmiştir.”

Haberin Devamı

ŞAMPİYON KİMYA

Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 2.9 milyar dolarlık ihracatla eylülde de ilk sıradaki yerini korudu. 2.7 milyar dolarla otomotiv ikinci, 1.9 milyar dolarla hazır giyim üçüncü sırada yer aldı. TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Eylülde hububat, makine ve yaş meyve sebze mamulleri sektörlerimiz tarihlerinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdi. Geçen ay 1942 firmamız ihracat ailesine katıldı. Söz konusu firmalarımız 114 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi” dedi.

KİLOGRAM DEĞERİ ARTIYOR

Gültepe, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ilk üç ülkenin Almanya, ABD ve Irak olduğunu, eylülde Suudi Arabistan’a yüzde 221, Lübnan’a yüzde 102 ve İsviçre’ye yüzde 71’lik ihracat artışları kaydettiklerini belirtti. 220 ülkeden 131’inde ihracatı artırdıklarına dikkat çeken Gültepe, “İhracatta kilogram başına birim değerdeki artış da devam ediyor. Birim ihracat değerimiz geçen yılın eylül ayına göre yüzde 22 artışla 1.62 dolara yükseldi” diye konuştu.

Haberin Devamı