Ekonomi ‘İki teker'e 6 ay 6 bin KM freni

‘İki teker'e 6 ay 6 bin KM freni

Paylaş
‘İki teker'e 6 ay 6 bin KM freni

Türkiye’de her 100 motorlu kara taşıtından 18’i motosiklet. Motosiklet oranının en yüksek olduğu iller ise Kilis, Muğla ve Hatay oldu. Otomobile ulaşamayanlar motosiklete yöneliyor.

Ticaret Bakanlığı, son 1 yılda otomobil piyasasında yaşanan suni fiyat artışlarına ve arz-talep dengesizliklerine karşı sert önlemleri devreye almıştı. Önce sıfır aracın satılabilmesi için ‘6 ay 6 bin kilometre’ sırlaması getirildi. Ardından fahiş fiyat artışına neden olan ilanlara çekidüzen verildi. Otomobil bayilerine yönelik denetimler arttı ve AVM otoparkları gibi alanlarda stoklanan otomobiller tek tek ortaya çıkarıldı. Tabii caydırıcı para cezaları da devamında geldi.

Haberin Devamı

6 SAATTE TESLİM EDİLİYOR

Bu önlemlerle sektörde denge sağlandı. Piyasada artık talep fazlası değil arz fazlası var. Bu nedenle otomotiv firmaları da kampanya üzerine kampanya yapmaya devam ediyor. Daha önce 6 ayda bulunmayan otomobiller 6 saatte teslim ediliyor. Otomobil tarafında işler rayına girerken bu kez son dönemlerde satışı hızla artan motosiklet tarafında da fiyat sorunları yaşanmaya başlamıştı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, geçtiğimiz günlerde motosikletlerle ilgili de çalışma yapılacağını söylemişti.

1 TEMMUZ 2024’E KADAR

Ticaret Bakanlığı’nın beklenen düzenlemesi dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre; ikinci el taşıt satışında uygulanan 6 ay ve 6 bin kilometre sınırlamasına motosiklet satışları da dahil edildi. Kararla, sıfır satın alınan motosikletler 6 ay ve 6 bin kilometre kullanılmadan satışa çıkarılamayacak. Karar, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar geçerli olacak. Ticaret Bakanlığı bu tarihi uzatabilecek. Türkiye’de trafiğe kayıtlı motosiklet sayısı 5 milyona dayandı. Bu sayı 2016’da 3 milyon, 2021’de 3.7 milyon, 2022’de 4.1 milyondu. Bu yılın ilk 11 ayında yaklaşık 800 bin sıfır km motosiklet satışı gerçekleşti.

Haberin Devamı

STOKÇULARA 18 MİLYON LİRALIK CEZA

Ticaret Bakanlığı düzenlemeye ilişkin bir de açıklama yaptı. Açıklamada, son dönemde motosiklet piyasasında spekülatif fiyat artışları şikayetlerine yönelik Ticaret il müdürlükleri ve Ticaret Bakanlığı müfettişleri tarafından denetimlerin yürütüldüğü ifade edildi. Açıklamada ayrıca şu bilgilere yer verildi: “Bu kapsamda, stokçuluk yaptıkları gerekçesiyle motosiklet ticaretiyle iştigal eden 4 işletmeye Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu eliyle yaklaşık 18 milyon TL idari para cezası uygulanmıştır. Bununla birlikte taşıtların, üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasını yasaklayan düzenlemeye aykırı davranan motosiklet ticaretiyle iştigal eden 34 işletmeye, yaklaşık 3 milyon TL idari para cezası uygulanmıştır. “

KARAR NASIL ETKİLER?

Sektör yetkilileri alınan kararla birlikte motosikletin yatırım aracı olmaktan çıkacağını söyledi. Yetkililerin verdiği bilgiye göre; ikinci el motosiklet fiyatlarında düşüş olacak. Ayrıca motosiklete ulaşım da kolaylaşacak

Haberin Devamı