Ekonomi İkinci el beyaz eşyada büyük vurgun

İkinci el beyaz eşyada büyük vurgun

Paylaş
İkinci el beyaz eşyada büyük vurgun

Tüm önlem ve uyarılara rağmen ikinci el alışveriş sitelerinde dolandırıcılık vakaları durmak bilmiyor. Sahtekarlar her gün yeni bir yöntemle binlerce masum insanı kandırıyor. En büyük vurgun sıfır fiyatları katlanan buzdolabı, kombi, çamaşır makinesi ve TV ürünlerinde yaşanıyor.

Yüksek maliyetler ve enflasyon etkisi nedeniyle vatandaşlar ‘ikinci el beyaz eşya pazarına’ büyük rağbet gösteriyor. Öyle ki pazar yılda ortalama yüzde 15 büyüyor. Pazar büyüklüğünün 20 milyar TL civarında olduğu tahmin ediliyor. İşlemlerin büyük kısmı da internetten, sosyal medya üzerinden ya da mobil uygulamalar üzerinden gerçekleştiriliyor. Yani her gün binlerce kişi ikinci el piyasasının döndüğü mecralar üzerinden buzdolabı, televizyon, kombi ve çamaşır-bulaşık ve kurutma makinesi gibi cihazların alım ve satımını yapıyor. Bu kategoride bir cihaz ortalama 4 bin TL olduğu için de dolandırıcıların iştahını kabartıyor. Sahtekarlar bu konuda da çok usta ve her gün yeni bir yöntem geliştiriyorlar. İkinci el beyaz eşya ticareti yapan Adem Şahin, her gün yeni bir dolandırıcılık yöntemiyle karşılaştıklarını belirterek sahtekarların son numaralarını ise şöyle anlattı:

Haberin Devamı

‘DÜĞÜN İPTAL EDİLDİ’ YALANI!

“Düğünüm olacaktı, olmadı’ ya da ‘Acil yurtdışına çıkmam gerekiyor’ diyerek çamaşır makinesi, buzdolabı, derin dondurucu, kurutma makinesi gibi 4 farklı cihaza paket halinde 18 bin TL gibi piyasanın çok altında rakamlar koyuyorlar. Tabii bu cazip rakamı duyan vatandaş hemen arıyor. Dolandırıcı, ilanı arayan vatandaşa önce hangi ilde olduğunu soruyor. Sonra kendisinin başka bir ilde olduğunu ancak ürünleri ücretsiz kargoyla yollayabileceğini ifade ediyor. Halbuki sadece kargo bedeli ilana koyduğu ürün fiyatını geçiyor. Vatandaşa güven sağlamak için de ‘Ödemeyi ikinci el platformlarının güvenli sistemleri üzerinden yapın’ diyor. Fakat bu ödeme için vatandaşa farklı bir IBAN veriyorlar. Ödeme gerçekleşince de sahtekar ortadan kayboluyor. Şikayet siteleri ve tüketici dernekleri her gün bu tür olaylara ilişkin binlerce şikayet alıyorlar.”

Haberin Devamı

İŞTE SON DÖNEMDE MAĞDUR OLANLARIN ŞİKAYETLERİ

KÜBRA: İkinci el buzdolabı almak istemiştik. İlgili kişi bize ‘ikinci el ilan sitesinin’ linkini attı. Hatta sitenin ödeme sisteminden faydalandığım için buna inandım. Sonra teyit edeyim diye platformu bizzat aradım. Link sahte çıktı ve 9 bin 500 TL param gitti.

TOPRAK: İzmir’de online ilan sitesinde satılık olan buzdolabı için N. T. adlı kişiyi aradım. Bana kapora atmam karşılığında 4 gün sonra gelip buzdolabını alabileceğimi söyledi. Ben de kendisine 750 TL yolladım. Bugün teslim almak için gittiğimde numaramı engellediğini fark ettim.

HANİFE: B.Y. isimli kişiden televizyon siparişi verdik. ‘4 bin 400 TL paranız havuzda’ dedi. Tekrar para göndermemizi söyledi. Diğer paranın 10 dakika içinde hesaba yatacağını belirtti. Paramızı güvende hissederek 4 bin 400 TL daha gönderdik ancak para hesaba yatmadı. 8 bin 800 TL param gitti.

FATURALAR SAHTE ÇIKTI

MUSTAFA: H.H.Z adlı kişi ile ikinci el platformu üzerinden klima ilanı için irtibata geçtim. Sıfır cihaz için 10 bin 500 TL’de anlaştık. Güven oluşması açısından fatura yolladı. WhatsApp üzerinden de yazıştık. Kendisine 10 bin 500 TL’yi yolladım. Ancak kargodan herhangi bir mesaj gelmeyince kargoyla iletişime geçtim. Kargo firmasından fatura sahte dediler.

Haberin Devamı

GÖKHAN: S.G. adlı kişinin sattığı Supersonic kurutma makinesini 2 bin 200 TL’ye satın aldım. Parasını gönderdim. Beni engelleyip telefon numarasını kapatmış. H.Y adlı kişi de çamaşır kurutma makinesi için kapora aldı ve engelledi.

HIZLI ALIŞVERİŞE KANMAYIN

EMİR: IBAN numarası 02 ile başlayıp 70 ile biten E.E adlı şahıs, milyonlarca kişinin ticaret yaptığı ikinci el sayfasını kullanarak ürün satıyormuş gibi yaparak beni 14 bin 500 TL mağdur etti. Kombi satın aldığımı düşünerek ve siteye güvenerek bu talihsiz duruma düştüm.

ASAF: Elektrikli süpürge, klima ve ütü siparişi verdim. Ödemeyi yaparken bana hızlı alışveriş tarzında bir link gönderildi. Site içi güvenli para ödeme seçeneğini kullanarak ödemeyi gerçekleştirdim. Ancak IBAN’a parayı gönderdikten sonra ilan sayfası aniden kapandı. Üstelik IBAN sahibinin ismi ile alışveriş yaptığım kişinin ismi de aynı değil.

Haberin Devamı