Ekonomi İkinci el otomobil fiyatlarında düşüş rüzgarı! Bu tarihe dikkat

İkinci el otomobil fiyatlarında düşüş rüzgarı! Bu tarihe dikkat

Paylaş
İkinci el otomobil fiyatlarında düşüş rüzgarı! Bu tarihe dikkat

İkinci el otomobil piyasası alınan son tedbirlerin etkisi ile nefes almaya başladı. Sıfır otomobillerde yaşanana tedarik sorunu ile fiyatı her geçen gün katlanan ikinci el otomobil fiyatlarında uzun bir aradan sonra ilk defa düşüş görüldü. Peki ikinci el otomobillerde düşüş ne zamana kadar devam edecek, alınan kararlar piyasayı nasıl etkiledi? Ekonomist Muhammed Bayram ikinci el otomobil piyasasını değerlendirdi.

İpek ALEMDAR GÖDE / ipek.alemdar@posta.com.trTicaret Bakanlığı tarafından alınan son tedbirler ile otomobil piyasasında fiyatlarda değişiklik yaşandı. Pandemi ile başlayan çip sorunu ve sıfır araç temini sıkıntısı kullanıcıları ikinci el piyasasına yönlendirmişti. Talebin artması ile birlikte de neredeyse her geçen gün ikinci el otomobil fiyatları katlanıyordu. Yaz aylarının da gelmesi ile zirveyi yaşayan ikinci el otomobil fiyatlarının yükselişini engelleyecek adım Ticaret Bakanlığı’ndan geldi.

Haberin Devamı

Bakanlık tarafından artan mağduriyetleri ortadan kaldırılması amacıyla, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte ve İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte değişikliğe gidildiği kaydedildi. İlan sitelerinde ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ilanı vermek isteyenler, sahte hesaplar üzerinden artık ilan veremeyecekler. İlanı veren kişi, bundan böyle sahibi tarafından yetkilendirildiğini, ilanı yayımlamadan önce doğrulamak zorunda olacak.

SIFIR FİYATINI GEÇEMEYECEK

Öte yandan temmuz ayında Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre; 1 Ocak 2024 tarihine kadar, ikinci el motorlu kara taşıtlarının, üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanması ve satılması yasaklandı.

Haberin Devamı

BAKAN BOLAT UYARMIŞTI

Ticaret Bakanı Ömer Bolat da göreve gelir gelmez otomotiv sektörü temsilcileriyle görüşmeler yaparak, konuya ilişkin yeni önlemler alınmasını sağlamıştı. Bolat, yaptığı açıklamada, ilan sitelerinin 15 Temmuz'dan itibaren sıfır araç fiyatından daha yüksek ikinci el fiyatı koymamaları konusunda uyarıldığını belirterek, birkaç hafta içerisinde söz konusu piyasada istikrarı sağlayacaklarını, ellerinde başka enstrümanlar da olduğunu, adım adım ilerlediklerini söylemişti.

YATIRIM ARACI OLMAKTAN ÇIKTI

Son dönemlerde ikinci el araçların fiyatlarının artması sektör dışından alım satımla da doğru orantılı bir şekilde ilerliyor. Kullanımın dışında yatırım amacıyla araç alıp kısa süre içinde yüksek fiyattan satma eğilimi fiyatların hızla artışına katkı sağlamıştı.

İkinci el araç satışının yapıldığı sitelerde ikinci el araç fiyatlarının sıfır araç fiyatlarını geçtiği görülmeye başlanmıştı. Alınan son karar ile bunun önüne geçilmiş oldu. Aynı zamanda artan fiyatlar karşısından yatırım aracı olmaktan çıkan otomobilde son kararlar ile birlikte taleplerin düşmesi görüldü.

Otomobil satışları bir önceki yıla göre yükseliş gösterse de bir önceki aya kıyasla ciddi oranda hız kesti. Temmuz ayında 112 bin 459 adet olan otomotiv pazarı; Ağustos'ta 86 bin 454 adet olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

İKİNCİ EL FİYATLARINDAK BALON SÖNDÜ

İkinci el araç piyasasını ve alınan kararları değerlendiren ekonomist Muhammed Bayram, "İkinci el otomobilde yaşanan balon fiyatların indirilmesi adına devletimiz çeşitli kararlar aldı. Aynı zamanda arz ve talebin karşılanması hususunda yaşanan krizler ikinci elde birinci el fiyatlarını geride bıraktı. Yetkili bayiler de bunun önüne geçebilmek için çeşitli önlemler aldı. Yetkili bayilerin satabileceği fiyatlar belli. Ancak piyasa ikinci el fiyatları sıfır fiyatlarını geçince bu sefer de bayiler liste dışında müşterilerden elden para almaya başladılar. Aksesuar ve diğer bedeller adı altında. Bunun sonucunda Hazine ve Maliye Bakanlığı müfettişleri tarafından incelemeler yapıldı. Elden para alma dönemi böylece bitti. Ama fiyat artışları devam etti. Araçlar alındığı andan itibaren yüzde 20 daha fazla bir fiyata satılabilir hale gelmişti. Bu nedenle yaptırımlar ve yeni düzenlemeler yapıldı. Temmuz ayında alınan kararlar da bunu gösteriyor. Sitelerde verilen ilanların gerçek kişiler üzerinden verilmesi sağlandı. Bu önlemlerle beraber fiyatlardaki balon sönmüş oldu" dedi.

Haberin Devamı

Vatandaşların artık ihtiyaç doğrultusunda alım yaptığını belirten Bayram, "Araç bayileri araç yok diyordu ama şimdi bayiler stokta tuttukları araçları satmaya başladılar. Yine aynı şekilde yetkili bayiler de gerçek fiyat üzerinden satmaya başladı ve vatandaşlar da bunları ihtiyaçları doğrultusunda almaya başladı. Böylece yüksek fiyatlar yerini düşüş trendine bırakmış oldu" ifadelerini kullandı.

FİYATLAR GERİLEMEYE BAŞLADI

Farklı etmenlerin bir araya gelmesi ile ikinci el otomobil fiyatlarında yüzde 10’luk bir gerilemeye sebep oldu. Uzmanlar ikinci el piyasasındaki düşüşün eylül ayının sonuna kadar süreceğini eylül ayının ardından da düşüşün seyrinin durağanlaşacağını belirtiyor.