Ekonomi İkinci yüzyılda Türkiye'nin dijitalleşme tarihini yazacak

İkinci yüzyılda Türkiye'nin dijitalleşme tarihini yazacak

Paylaş
İkinci yüzyılda Türkiye'nin dijitalleşme tarihini yazacak

Gelecek yıl 30’uncu kuruluş yıldönümünü kutlayacak olan Turkcell’in Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, “Teknoloji çağında rekabet dijital dünyada yaşanıyor. Bu yüzden Türkiye’nin dijital egemenliğini de korumamız gerekiyor. Türkiye’nin verisini korumak ve Türkiye’yi dijitalleştirmek için çalışacağız. Turkcell, Türkiye Yüzyılı’nda, teknolojide Türkiye’nin en parlak yıllarını yazacak” dedi.

20 yılı aşkın süredir sporun farklı branşlarına fon ayıran Turkcell’in, 1 milyar TL’nin üzerinde destek verdiği bildirildi. 2021’de Kadın Milli Takımları’nın sponsorluğunu üstlenen ve Kadın Ligi’ne ismini veren Turkcell, 2010’dan bu yana Türkiye Futbol Federasyonu’nun ana sponsoru olarak Türk futbolunda yerini alıyor.

Haberin Devamı

GELECEĞİ BUGÜNDEN TASARLIYOR

Türkiye’nin Galler ile oynadığı milli maç öncesi Cardiff’te bir grup gazeteciyle bir araya gelen Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, 2024’te 30’uncu kuruluş yıldönümünü kutlamaya hazırlanan Turkcell’in gelecek vizyonunu anlattı. Mobil teknolojilerde Türkiye’nin son 25 yılına damga vuran Turkcell’in geleceği bugünden tasarladığını ifade eden Koç, “Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında ülkemizin dijitalleşmesindeki liderliğimizi sağlamlaştıracağız. Turkcell, Türkiye Yüzyılı’nda, teknolojide Türkiye’nin en parlak yıllarını yazacak” dedi.

DÜNYANIN TAKİP ETTİĞİ İŞLER

Dijital dönüşümün güçlü oyuncusu Turkcell’in teknoloji üreterek ve teknolojiye yön vererek geleceği tasarladığını vurgulayan Koç, şunları söyledi: “Turkcell, sağladığı teknolojiyle de kullanıcılarının hayatlarını kolaylaştırıyor, dijital ihtiyaçlarını yüksek performansla karşılıyor. Bugün Paycell’den fizy’e, lifebox’tan GAME+’a, BiP’ten TV+’a pek çok dev marka Turkcell’in güçlü altyapısı ve teknolojisiyle Türkiye’nin çağı yakalamasına önemli katkılar sunuyor. Bu markalar çoğu zaman dünyayı takip eden değil, dünyanın takip ettiği yeni gelişmelere imza atıyor.”

Haberin Devamı

YENİ TEKNOLOJİLERİN ÇAĞI

Turkcell’in artık Türkiye Yüzyılı’ndaki hedeflerini gerçekleştirmek için çalışacağını vurgulayan Koç, “Turkcell dünyanın konuştuğu teknolojileri çalışan, test eden ve uygulayan bir şirket. Üretken yapay zeka, 5G, 6G, nesnelerin interneti (IoT), davranışların interneti (IoB), büyük veri, bulut bilişim Turkcell için geleceğin değil bugünün kavramları. Cumhuriyet’in ilanının 100’üncü yıl dönümüne tanıklık eden bir şirket olarak Turkcell, bu mirası gelecek 100 yıla taşıma sorumluluğunun bilincinde. Hedefimiz, Türkiye Yüzyılı’nı ‘Dijitalin Yüzyılı’, ‘Yenilikçi Teknolojilerin Yüzyılı’ haline getirmek. 100’üncü yıldönümü kutlamalarında bir söz verdik; Turkcell, teknolojide ülkemizin en parlak yıllarını Türkiye Yüzyılı’nda yazacak” dedi.

YAPAY ZEKALI VERİ GÜVENLİĞİ

Turkcell ve teknolojinin iki ‘T’sinin hep yanyana olacağı projeler üzerinde çalıştıklarını belirten Dr. Koç, “Teknoloji çağında rekabet dijital dünyada yaşanıyor. Bu yüzden Türkiye’nin dijital egemenliğini de korumamız gerekiyor. Yenilikçi teknolojilere yapay zeka, siber güvenlik gibi yeni dikeyler açıp Türkiye’nin verisini korumak ve Türkiye’yi dijitalleştirmek için çalışacağız. Yapay zeka alanında kendi algoritmalarımızı oluşturacak bir altyapıya sahip olmamız lazım. Turkcell’in 38 milyon kullanıcısı var. Bu çok büyük bir veri. Bu veriyi analiz edip algoritmaları yapay zeka bazlı güvenli sistemlere evireceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

YEŞİL ENERJİYE ARALIKSIZ YATIRIM

Teknolojide en önemli konuların başında enerji geliyor. Geçen yıl yapılan rüzgar ve güneş enerjisine dayalı çevreci kaynak odaklı enerji verimliliği projeleri sayesinde 2022 yılı sonunda yaklaşık 65 GWh ve 200 milyon TL’lik enerji tasarrufu sağlandı. Verilen bilgilere göre Turkcell, sektörde yenilenebilir enerjiye en fazla yatırım yapan şirket. Sadece yenilenebilir enerji tüketmiyor, Turkcell Enerji şirketi ile yenilenebilir enerji de üretiyor. 2025 sonuna kadar 240 milyon dolar yatırımla 300 MW kurulu güce sahip GES’lerin (Güneş Enerjisi Santrali) devreye alınması planlanıyor. Turkcell Grubu, enerji tüketiminde, 2030’a kadar kendi kaynaklarından yüzde 100 yeşil enerjiyle karşılamak ve 2050’de net sıfır şirket olmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

TOGG İLE E-DEVLET ENTEGRASYONU BÜYÜK BAŞARI

Turkcell’in de içinde yer aldığı yerli otomobil projesi Togg’daki teknoloji kullanımına dikkat çeken Dr. Ali Taha Koç, şu bilgileri paylaştı: “Otomobiller artık yaşam alanı haline geldi. Togg bir nesne ama insanları destekleyen bir nesne. Başlı başına yerlilik göstergesi olan Togg’un e-Devlet entegrasyonunu yaklaşık iki haftada yaptık. Bir devletin elektronik altyapısını bir arabaya bu kadar kısa sürede entegre etmek büyük bir başarıdır. İlerleyen dönemde BiP’ten video konferansa katılmak da fizy üzerinden müzik dinlemek de mümkün olabilecek. Akıllı cihazlar üzerinden bağlantı kurulan her platformda olmak istiyoruz. Vatandaşlarımızın bağlantılı olduğu her yerde Turkcell olacak.”

Haberin Devamı