Ekonomi İlk elektrikli zırhlı araç hazır

İlk elektrikli zırhlı araç hazır

Paylaş
İlk elektrikli zırhlı araç hazır

Geçen yıl geliştirdiği Tulpar hafif tankı ile kürsel çapta ses getiren Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar, dün Türkiye’nin ilk elektrikli zırhlı aracı Akrep II’yi, Sakarya’daki fabrikasında tanıttı

Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, “Akrep II, bize elektrikli araç teknolojisinin askeri araçlara uygulanmasına yönelik bilgi ve tecrübe kazandırırken, Türkiye’nin askeri tip elektrikli, hibrit ve otonom araçlar konusunda ilk adımları olacak. Geleneksel zırhlı araçlara kıyasla çeviklik, düşük termal iz, yüksek hız ve sessizlik avantajlarını bir arada sunan bu araç, tüm dünyada orduların zorlu isteklerini karşılayabilecek yeterlilikte bir elektrikli motora sahip” dedi.

Haberin Devamı

TEKNOLOJİ TRANSFERİ

Savunma sanayiinde 30 binin üzerinde ürünle beş kıtada 30’dan fazla ülkenin silahlı kuvvetleri ile güvenlik güçlerine hizmet verdiklerini kaydeden Serdar Görgüç, şöyle devam etti: “Otokar, NATO ve Birleşmiş Milletler’in de tedarikçisi. Araçlarımızın ünü sınırlarımızı aştı. Otokar, savunma sanayiinde artık sadece ürün üretip satan değil, bilgi birikimi ihraç eden, Türkiye’den teknoloji transferi yapan bir şirket konumuna ulaştı.”

İHTİYAÇLAR DEĞİŞTİ

Son 20 yılda dünyada değişen tehditler nedeniyle silahlı devriye, keşif ve gerektiğinde meskun mahal çatışmalarında kullanılabilecek araçlara ihtiyacın arttığını ve yeni nesil zırhlı araç Akrep II’nin buradan yola çıkarak geliştirildiğini belirten Serdar Görgüç şunları söyledi: “Akrep II’nin yüksek atış gücü, üstün koruma ve beka kabiliyeti, yüksek hareket kabiliyeti, düşük silueti, çevikliği ile özellikle ihracat pazarlarında başarı göstermesini bekliyoruz. Uzun soluklu keşif ve gözetleme sistemlerine uygun ekipmanlarla donatılan bir Akrep II, yüksek tespit ve tanıma imkanı ile bu verileri eş zamanlı olarak dijital bilgi sistemlerine aktarabilecek.”

Haberin Devamı

İHRACATTA REKOR HEDEF

Sektörün yılın üç ayında ihracat performansının geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 60 arttığını da vurgulayan Serdar Görgüç şunları söyledi: “Savunma sanayiinde kilogram başı ihracat 46 doları aştı. Savunma Sanayii Başkanımız Sayın İsmail Demir, sektörümüzün 2019 yılı ihracat hedefini 3 milyar dolar olarak açıkladı. Geçen yıl ilk kez Fransa’da tanıttığımız Tulpar hafif tankı küresel çapta büyük beğeni kazandı. Bir önceki yıl siparişlerini aldığımız taktik tekerlekli zırhlı araçlarımızın teslimatlarının da etkisiyle 2018’de ihracatımızı ikiye katlayıp, 211 milyon dolarlık ihracat gelirine ulaştık. Savunma sanayii ciromuzun yüzde 85’ini ihracat oluşturdu.”