Ekonomi İndirim şöleni başlıyor

İndirim şöleni başlıyor

Paylaş
İndirim şöleni başlıyor

Vatandaşların ihtiyaçlarını en cazip fiyatlarla giderebileceği döneme girdik. Özellikle kasım ve aralık art arda uygulanacak indirim kampanyalarına sahne olacak. ‘11 Kasım Bekarlar Günü (11.11)’ ile başlayan bu süreç ‘24 Kasım Black Friday (Efsane Cuma)’, ‘27 Kasım Siber Pazartesi’ ve yılbaşı indirimleriyle devam edecek.

Yüzde 40-50’ye varan indirimlerin devreye alınacağı bu özel günlerde hazırlıklı ve bilinçli olan daha çok kazanacak! Bu dönemde nasıl bir strateji izlenmeli ve alışverişte nelere dikkat edilmeli? Sizin için araştırdık...

Haberin Devamı

E-TICARET UÇUŞA GEÇECEK

Ekim ayından başlayıp yıl sonuna kadar devam eden 3 aylık süreç, e-ticaret sektörünün kampanya ve indirim çılgınlığı dönemi olarak da biliniyor. Okul dönemi kampanyaları, 11 Kasım Bekarlar Günü, ‘Efsane Cuma’, ‘Şahane Cuma’ olarak isimlendirilen Black Friday, hemen ardından gelen Siber Pazartesi kampanyaları ve yılbaşı indirimleri ile beraber adeta bir alışveriş sezonuna dönüşen son üç ayda bu yıl sektörün beklentisi yüksek.

650 MİLYARLIK BEKLENTİ

Geçtiğimiz yıl toplamı 800 milyar TL’ye ulaşan yıllık e-ticaret hacminin 270 milyar TL’ye yakın kısmının son çeyrekte gerçekleştiğine işaret eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) E-ticaret Meclisi Üyesi Cenk Çiğdemli, “Bu yıl e-ticaret sektörünün toplam son çeyrek ciro rakamının en az 650 milyar TL olmasını bekliyoruz. Sipariş adedinin de geçen yıldan yola çıkarak bir kıyas yaptığımızda en az 1.5 milyar adet olacağını söyleyebiliriz. Türkiye dünyada e-ticaret büyüme hızında üçüncü” dedi.

Haberin Devamı

KOZMETİKTEN ELEKTRONİĞE

Özetle yılsonuna kadar hem e-ticaret platformlarında hem perakende mağazalarda hem de AVM’lerde tam bir indirim ve alışveriş çılgınlığı yaşanacak. Kıyafetlerden, kozmetiğe ve teknolojik ürünlere kadar pek çok ürün avantajlı fiyatlarla sunulacak. Yüksek bütçeli bir ürüne ihtiyacınız varsa veya bir ürünü almak için sürekli erteliyorsanız bu yılın son 2 ayını iyi değerlendirmenizde fayda var. Artan enerji ve işçilik maliyetleri ister istemez yeni yıldan itibaren fiyatlara yansıyacaktır!

FİYAT DEDEKTİFİ OLMALISINIZ

İndirimlere en pratik ulaşılan mecralar e-ticaret siteleri. Bu mecralarda on binlerce satıcı yer alıyor. Bazen ürün fiyatları kampanyadan önce yükseltilip sonradan yüksek (yüzde 70-80 gibi) indirim varmış gibi lanse edilebiliyor. Böyle indirim oyunlarına gelmemek için planladığınız ürünlerin fiyatlarını yakın takibe alın. Bunun en sağlıklı yöntemi şimdiden o ürünün fiyatını farklı sitelerden kontrol edip en uygun olanını not etmektir. Yani unutma ihtimalinize karşı o ürünün fiyatını yazın. Bazen o ürünleri sadece alışveriş için kullandığınız e-ticaret uygulamasının sepetine atmak yeterli olmayabilir. Ürünün fiyatı sepetteyken bile değişebilir. Ürünü favori listenize alarak da fiyat kontrolü yapabilirsiniz. Bu şekilde, indirimin zirveye çıktığı günlerde bu ürünlerin ne kadar ucuzladığını hesaplayabilirsiniz.

Haberin Devamı

İHTİYACI BELİRLE LİSTENİ OLUŞTUR

Alışveriş için hazırlık yaparken istek mi, ihtiyaç mı olduğunu mutlaka kendinize sorun. Bütçenizi bu dönemde gözden geçirin. Finansal sağlığınızı bozacak, sizi tasarruf hedefinden uzaklaştıracak hatalar yapmamalısınız. Yani gerçekten ihtiyacınız olan ürünlere odaklanarak bu kapsamda bir liste oluşturmalısınız. Oluşturduğunuz liste için de bütçe belirlemelisiniz. İndirimin cazibesine kapılıp plan dışı hareket etmemelisiniz.

STOKLARLA SINIRLI!

İndirim coşkusunun en yüksek olduğu 4 özel dönemde (11.11, Black Friday, Siber Monday, yılbaşı öncesi) istediğiniz ürünü veya muadilini en uygun fiyatlarla stoklar bitmeden almak istiyorsanız bir gün hatta saatler öncesinden o ürünü sepette tutmanız işe yarayabilir. Çünkü aynı ürünü binlerce kişi takip ediyor olabilir. Dolayısıyla stoklarla sınırlı ve dakikalar içinde tükenecek cazip fiyatlı ürünü önce davranan alacaktır.

Haberin Devamı

KİMDEN ALDIĞINIZA DİKKAT EDİN

Pazaryeri siteleri, kendi satıcılarını her türlü denetimden geçiriyor. Ancak bazıları gözden kaçabilir. O nedenle ürününü sepetinize attığınız satıcının müşteri memnuniyetini kontrol etmelisiniz. Kaç yıldız aldığı, kaç kişinin yorum yazdığı, yorumların olumlu olup olmadığı ve aldığı puanlar o satıcı hakkında size ipucu verecektir. Hatta kendiniz de bir ürünle ilgili soru sorup size dönüşünü ve ilgisini kontrol edebilirsiniz.

ÖDEMEDE SANAL KART TERCİH EDİLMELİ

Online alışverişte çoğu kişi kartının üzerindeki numaraları ve güvenlik protokolünü girip ödeme yapıyor. Oysa ister yurtiçi, ister yurtdışı olsun tüm internet sitelerinde ödemelerinizi sanal kartla yapmanızı tavsiye ediyoruz. Sanal kartı internet veya mobil bankacılık üzerinden kısa sürede oluşturulabiliyor. En önemli özelliği ödemek istediğiniz kadar limit (örneğin 1.000 lira) tanımlıyorsunuz. Fiziki kartınızın bilgileri de sizde kalıyor. Sanal kart oluşturmadıysanız, kredi kartınızı alışveriş yapacağınız zaman online alışverişe açıp sonrasında hemen kapatabilirsiniz. Bu da bir güvenlik yöntemidir.

Haberin Devamı

BİLDİRİM VE BÜLTENLERE İZİN

İnternet siteleri düzenlediği kampanyaları sitenin ana ekranında yayınlar. İnternet siteleri son dönemde her kategorideki indirimi tek bir ekrana sığdırmaya çalıştığından kafanız karışabiliyor. Bunun yerine ücretsiz üye olarak kampanyalı ürünlerin seçtiğiniz kategorilere göre size mail veya SMS yoluyla gelmesini sağlayın.

TUZAKLARA DÜŞMEYİN

Son dönemde en sık karşılaşılan dolandırıcılık yöntemi internet sitelerinin birebir kopyalanmasıyla gerçekleşiyor. O yüzden alışveriş yapacağınız sitenin ismini internet çubuğuna kendiniz yazın. Sitede TRGO logosunun olup olmadığına, sitenin ETBİS kaydının olup olmadığına, sitenin en altında ‘güvenli alışveriş’ uyarısının bulunup bulunmadığına mutlaka bakmalısınız. Sosyal medya kanalları aracılığıyla yönlendirilen internet sitelerine özellikle dikkat etmeli ve tüm güvenlik kriterlerini incelemelisiniz. ‘Şikayetvar’ gibi platformlarda bu sitelerle ilgili yazılan yorumlar da işinize yarayabilir.

BÜTÇE KONTROLÜ İÇİN BU DETAYLARI ATLAMAYIN!

İhtiyaçlarınız için ne kadar harcayacağınızı önceden belirleyin.

Kredi kartı limitlerinizi ve son ödeme tarihini kontrol edin.

En iyi fırsat ürünleri sınırlı sayıda olur. Gecenin ilk saatlerinde alışverişe başlayın.

Kargo ücreti var mı dikkat edin.

Akakce.com, Cimri.com, Epey.com gibi sitelerde ürünün fiyat geçmişini bulabilirsiniz, ön araştırma yapın.

indirimkodu, kuponla, indirim.in, indirimkuponkod gibi platformlardaki fırsatlara da gözatın.

Halka açık Wi-Fi ile alışveriş yapmayın.