Ekonomi İş dünyasını düşündüren tablo: Yetenek kıtlığı

İş dünyasını düşündüren tablo: Yetenek kıtlığı

Paylaş
İş dünyasını düşündüren tablo: Yetenek kıtlığı

İş dünyası son dönemde kalifiye yani deneyimli eleman bulamamaktan dert yanıyor. Türkiye İnsan Yönetimi Derneği’nin (Peryön), çalışması da bu yöndeki şikayetleri destekliyor.

Peryön, çalışma hayatının zorluklarına odaklanan dünya çapında 660 binden fazla insan yönetimi profesyonelini temsil eden Dünya İnsan Yönetimi Dernekleri Federasyonu (WFPMA) ve Boston Consulting Group (BCG) işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘İnsan Avantajı Yaratmak Araştırması 2023’ün Türkiye raporunu yayınladı.

Haberin Devamı

ÖNCELİKLER DEĞİŞİYOR

Dünya genelinde çeşitli sektörlerden, kıdem düzeylerinden ve 102 pazardan yaklaşık 6 bin 900 katılımcının görüşleri ile hazırlanan araştırmaya, Türkiye’den tamamına yakını insan kaynakları profesyoneli yaklaşık 150 katılımcı katkı sağladı. Rapor, Türkiye’deki insan kaynağı ve iş kaynaklı zorlukların globaldekinden çok da farklı olmadığını, ancak önceliklerin değişkenlik gösterdiğini ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, Türkiye ve dünya genelinde görülen ‘iş kaynaklı’ en büyük zorluk aynı.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE İNOVASYON

Globalde araştırmaya katılanların yüzde 72’si en büyük zorluğun yetenek kıtlığı olduğunu belirtirken, Türkiye’de bu oran yüzde 54. Globalde yüzde 53 ile ‘dijital dönüşüm ve inovasyon’ ikinci zorluk olarak görünürken, Türkiye’de ikinci sırada yüzde 47 ile ‘ekonomik zorluklar’ yer alıyor. Bu başlık global raporda ise yüzde 44 ile üçüncü sırada yer alıyor. ‘Dijital dönüşüm ve inovasyon’ Türkiye raporunda yüzde 39 ile üçüncü sırada yer alıyor.

Haberin Devamı

ÇALIŞANI ELDE TUTMAK ZORLAŞTI

Şirketlerin ve liderlerin odağına ‘insanı’ alması gerektiğine dikkat çeken Peryön Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Taşcı Firuzbay, şunları söyledi: “Çalışan beklentilerinin ve çalışma biçimlerinin hızla değiştiği, çalışan devir hızının artıp, çalışan bağlılığının giderek azaldığı, yetenek bulmanın ve elde tutmanın gün geçtikçe güçleştiği günümüzde kurumların işveren marka vaatlerini kapsayıcılık, çeşitlilik, adalet gibi kavramları da kapsayan ‘insan odaklılık’ üzerine bina etmeleri her zamankinden çok önem taşıyor. Bugün rapor sonuçlarımıza baktığımızda insan kaynakları profesyonellerinin yüzde 54’ü çeşitliliğin tüm süreçlere yerleştirilmiş olduğunu ifade ediyor ki bu da bize, bu alanda henüz gidilecek yolumuz olduğunu gösteriyor.”