Ekonomiİşçiden yılda tek zamma itiraz

İşçiden yılda tek zamma itiraz

Paylaş
İşçiden yılda tek zamma itiraz

Asgari ücrete 2022 ve 2023 temmuz aylarında yüksek enflasyonun etkisini azaltmak için ara zam yapılmıştı. Önümüzdeki yıl ise tek zam yapılacağı açıklanmıştı. İşçi kesimi tek zam yapılmasına itiraz ediyor.

Milyonlarca çalışan 2024 yılında asgari ücretin ne kadar olacağını merakla bekliyor. Bu kapsamda Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını bugün gerçekleştirecek. Asgari ücret maratonuna sayılı saatler kala işçi, işveren ve kamu kesiminden de açıklamalar gelmeye devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2023’te asgari ücrete ocak ve temmuzda iki kere zam yapıldığını hatırlatarak, 2024’te tek zam yapılacağının sinyalini vermişti. Bunun üzerine dün de Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay’dan açıklama geldi.

Haberin Devamı

8 MİLYON KİŞİLİK SÖZLEŞME

Asgari ücretin 12 kalemi ilgilendirdiğini belirten Atalay, “Bu ücret başlangıç ücreti. Öyle bir noktaya geldi ki bu ücret geçim ücreti oldu. Bakan ‘Bu sene bir defa olacak’ diyor. Hiç olmasın, zam da yapmayın, para da vermeyin” dedi. Atalay, “O masada iki gün sonra 4 tane işçi oturacak. Bu paralara nasıl geçinemeyeceklerini anlatacaklar. Cambaz olsanız 11 bin 402 lirayla bir hafta geçinemezsiniz ya. Burada ne söylediysem orada da aynısını söylerim. Bu mesele hepimizin meselesi. 8 milyon asgari ücretli bu ülkenin en büyük sözleşmesi. Onlar komşularımız, arkadaşlarımız. Başlarını aşağı eğme lüksümüz yok” diye konuştu.

EN YÜKSEK FAYDA VURGUSU

Öte yandan dün Bakan Vedat Işıkhan, asgari ücretle ilgili yeni açıklamalarda bulundu. Işıkhan, “Bir şey söylemek için daha çok erken. Biliyorsunuz aralık ayı bitmeden Resmi Gazete’de yayımlamak zorundayız. Temmuz ayında yaptığımız gibi sosyal diyaloğu ve taraflar arasındaki en yüksek faydayı gözeterek verimli bir toplantıyı gerçekleştireceğimize inanıyorum” dedi. Asgari ücrete 2024 yılı için yüzde 30 ile 50 arasında zam yapılması bekleniyor. Halihazırda asgari ücret 11 bin 402 lira.

Haberin Devamı

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK

Gündeme ilişkin başka açıklamaları da olan Bakan Işıkhan, çalışan emeklilere 5 bin lira ikramiye düzenlemesinin takvimi ile ilgili şunları söyledi: “Bildiğiniz gibi Meclis´te kabul edilir edilmez çalışmalara başlayacağız. Şu an tarih yok. Emeklilerimize en kısa sürede inşallah ulaştıracağız. Daha önce kapsam dışı kalan yaklaşık 4 milyon 689 bin emeklimiz vardı. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bütün emeklilerimiz 5 bin lira ikramiyeyi almış olacak” dedi. Ev hanımlarına emeklilik konusunun da Orta Vadeli Plan çerçevesinde ele alınacağını belirten Işıkhan, “Cumhurbaşkanımızın hiçbir sözü havada kalmayacak, mutlaka yerine getireceğiz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak biz bunu görev addediyoruz. Cumhurbaşkanımızın hiçbir sözü asla yerde kalmayacak” ifadelerini kullandı.