Ekonomi İşçiye, esnafa, işverene güzel haber: Yemek, elektrik ve ısınma masraflarına vergi istisnası

İşçiye, esnafa, işverene güzel haber: Yemek, elektrik ve ısınma masraflarına vergi istisnası

Paylaş
İşçiye, esnafa, işverene güzel haber: Yemek, elektrik ve ısınma masraflarına vergi istisnası

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün İstanbul'da iş dünyası ile bir araya gelerek önemli mesajlar verdi. İş insanlarını düşük faizle yatırıma davet eden Erdoğan, yeni vergi istisnalarıyla ilgili şu bilgiyi paylaştı: “Işverenlerin, çalışanlara elektrik, doğalgaz ve ısınma desteklerinin 1.000 liralık kısmını gelir vergisinden, sigorta prim kesintisinden muaf tutuyoruz. Çalışanlara nakden ödenen yemek bedeli de vergi istisnası kapsamına alınacak” dedi. Erdoğan, küçük esnafa da gerekli desteğin verileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘İstanbul Ticaret Odası (İTO) 140. Yıl Özel Ödülleri’ programına katıldı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada öncelikle ekonomi modeline dikkat çekerek, “Türkiye Ekonomi Modeli’nin hedefi, ülkemizi yatırım, istihdam, ihracat ve cari fazla yoluyla büyütmek olmuştur. Ülkemizi uyguladığı ekonomik model nedeniyle eleştirenler bile bizimle aynı çizgiye gelmişlerdir. Türkiye, artık eski Türkiye değil. Yıllardır dayatılan enflasyon, faiz, kur dengesi teorilerinin çözüm sağlamadığı ortaya çıktı” dedi.

Haberin Devamı

İŞ DÜNYASINA YATIRIM ÇAĞRISI

İş dünyasını yatırıma davet eden Erdoğan, şunları söyledi: “Karşımda yatırımcılar var. Sizlere sesleniyorum. Başta kamu bankaları olmak üzere. Düşük faizle sizleri yatırıma davet ediyorum. Çünkü düşük faizle aldığınız krediyle yapacağınız yatırımlar istihdam, üretim sağlayacak, ihracatı artıracaktır ve cari fazlayı lehimize çevirecektir. Her ülke gibi biz de ekonomik krizin bedellerini ödedik, ödüyoruz. Aldığımız tedbirler, kurduğumuz mekanizmalar iş dünyasının gayretleriyle bu sıkıntıyı kontrol altına aldık. Buna rağmen enerji ve emtia fiyatlarındaki aşırı yükseliş gibi olumsuz gelişmeleri göğüslemek mecburiyetinde kalıyoruz.”

NAKİT ÖDEME DE KAPSAMA ALINDI

İşverenlerin maliyetini azaltacak önemli müjdeleri de paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çalışanlara ödenen yemek ücretinin vergi istisna yöntemi değişecek. Yemek bedeli vergi istisnasını 34 liradan 51 liraya çıkarmıştık. Yıl sonunda bu rakamı tekrar belirleyeceğiz. Yemek ödemelerinde restoran, lokanta ve yemek kartı kullanma zorunluluğunu kaldırıyoruz. Nakit ödenen yemek bedeli tutarları da vergi istisnasına girecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

YILLIK KATKISI BÜYÜK OLUYOR

İşverenlerce, işyerinde yemek verilmeyen durumlarda çalışanların yemek kartlarına yüklenen bir günlük yemek bedeli 1 Temmuz itibarıyla 51 lira olarak uygulanıyordu. Şimdi kart şartı kalkıyor. Böylece nakit ödemede de yüzde 8 KDV dahil 55.08 lira olan günlük yemek tutarının tamamını vergiden istisna olacak. Buna göre örneğin; 10 çalışanı olan bir işletmede ayda 22 gün çalışılıyorsa sadece yemek bedelinin istisnasıyla yılda toplamda 105-110 bin lira civarı vergi avantajı sağlayabilecek. Aynı işyerinde ayda 24 gün çalışılıyorsa avantaj 115 bin lirayı aşacak.

1000 LİRAYA KADAR MUAFİYET

Erdoğan’ın verdiği diğer bir müjdeli haber ise işyerlerindeki elektrik ve ısınma masraflarıyla ilgili. Erdoğan bu konuda şunları söyledi:

“Bir diğer müjdemiz çalışanlara yapılacak elektrik ve doğalgaz yardımlarından vergi ödemesinin kaldırılmasıyla ilgili. İşverenlerin, 2023 Nisan ayı sonuna kadar çalışanlara yapacakları elektrik, doğalgaz ve ısınma desteklerinin 1.000 liraya kadar olan kısmını gelir vergisinden ve sigorta prim kesintisinden muaf tutuyoruz. Yurtdışındaki inşaat, bakım, onarım gibi işlerde Türk işçi çalıştıranlar gelir vergisi ödemeyecek.”

Haberin Devamı

SOSYAL KONUT KAMPANYASIYLA FİYATLAR DENGELENECEK

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi olan, 500 bin konut, 250 bin altyapılı arsa ve 50 bin işyerini içeren ‘İlk Evim, İlk İş Yerim’ kampanyasının ilk etap başvuruları son hızla devam ediyor. Başvuruların 5 milyonu aştığı tahmin edilen projeye, Türkiye’nin dört bir yanından milyonların ilgisi büyük. Erdoğan konuşmasında bu projeye de dikkat çekti:

“Yeni bir sosyal konut kampanyasını başlattık. Bununla kalmıyoruz. Seçimlerin akabinde bu işin ikinci etabını başlatacağız. İlk etabını oluşturan 250 bin konutun inşasına başlıyoruz. Bu kampanya ile fiyatları dengeye getirerek enflasyonla mücadelemize katkı sağlayacağız. Enflasyonu mazide hatıra haline dönüştüreceğiz.”

Haberin Devamı