Ekonomi İşsizlere 6 ay fazladan maaş

İşsizlere 6 ay fazladan maaş

Paylaş
İşsizlere 6 ay fazladan maaş

Türkiye'de sayıları 3.2 milyonu aşan işsizlerin çoğu işsizlik parası alamıyor. Çünkü şartları ağır. Ayrıca en fazla 10 ay ödenen işsizlik parası ihtiyaçları karşılamıyor. Bu yüzden maaş alma süresi 16 aya çıkacak. İşsizlik maaşı artırılacak

Başvuranın yarısı aldı

Haberin Devamı

İşsizlik Sigortası Fonu’nda biriken para 80 milyar liranın üzerinde. Ancak fonda biriken paraya karşılık işsiz kalanlar fondan yeterince faydalanamıyor. Geçen yılın tamamında 899 bin 795 kişi İşkur’a işsizlik parası için başvuruda bulundu ancak bunlardan 439 bin 10’u ödenek hakkına sahip oldu. Oysa şu anda işsiz sayısı 3.2 milyonun üzerinde. Bu kadar işsize karşılık işsizlik parası alanların sayısının azlığının bazı nedenleri var.

2000 liraya kadar olacak

Mevcut uygulamada işsizlik maaşı alabilmek için işten ayrılmadan önceki 120 gün prim ödeyerek sürekli çalışmak ve son 3 yılda toplam 600 gün prim ödenmesi gerekiyor. Bu şartları tamamlayanlara en fazla 10 ay süreyle ödeme yapılıyor. Ödenen tutar ise en fazla 953 lira. İşkur’un yaptığı çalışmayla işsizlik maaşı ödeme süresi 6 ay daha artırılacak. Ödenecek para ise kademeli olarak 2000 liraya kadar çıkarılacak.

Haberin Devamı

Aranan şartlar yumuşatılacak

İşsizlik parasıyla ilgili yapılacak en önemli düzenleme ise ödenek için gerekli şartların hafifletilmesi olacak. Buna göre son dört ayda 120 gün prim şartı 30’a çekilecek. Alınan bilgiye göre ayrıca son 3 yıl için 600 gün olan işsizlik sigortası ödenmesi koşulu 100’e düşürülecek. Geç de olsa düzeltilecek bu durum, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan faydalanamayan 3.2 milyon kişinin önünü açmış olacak.

Posta