Ekonomi İşsizlik tek hane! 8.5 yılın en düşüğü

İşsizlik tek hane! 8.5 yılın en düşüğü

Paylaş
İşsizlik tek hane! 8.5 yılın en düşüğü

Pandemi sonrası ekonomideki toparlanma ve sanayide çarkların hızlanması işgücü piyasasına da olumlu yansıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre; işsizlik oranı ağustosta bir önceki aya göre 0.4 puan azalışla yüzde 9.6 oldu. Böylece işsizlikte, Ocak 2018’den bu yana ilk kez tek hane görülmüş oldu. Bu oran, aynı zamanda Mart 2014’ten beri en düşük seviye. Geçen yılın aynı ayında işsizlik yüzde 11.8’di. Bu dönemle kıyaslarsak 2.2 puanlık düşüş dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

İŞGÜCÜNE KATILIM DA ARTIYOR

Ağustos itibarıyla işsiz sayısı 3 milyon 312 bin kişi oldu. Ağustosta istihdam edilen kişi sayısı ise bir önceki aya göre 366 bin kişi artarak 31 milyon 14 bin kişi olarak gerçekleşti. Burada dikkat çeken diğer bir veri ise işgücüne katılanların sayısındaki artış. 2021’in benzer döneminde 32 milyon 864 bin kişi olan işgücü, Ağustos 2022’de 34 milyon 326 bin kişiye çıktı. Bir başka deyişle işsizlik, işgücüne 1.5 milyon kişi katılmasına rağmen düşüş göstermiş durumda.

GENÇLERİN 4.3 MİLYONU İSTİHDAM EDİLİYOR

İstihdam edilenlerin sayısı da 1 yılda yaklaşık 2 milyon artarak 31 milyonu aştı. Öte yandan 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0.8 puanlık azalış ile yüzde 18 oldu. Geçen yıl aynı dönemde bu oran yüzde 22.2’ydi. Gençlerin işgücüne katılımı 5.2 milyonu aşarken, istihdam edilenlerin sayısı da 4.3 milyona çıktı. Genç istihdamında geçen yılın ağustosuna göre 400 bin kişilik artış söz konusu. Genç işsiz sayısı 1 yılda 170 bin azaldı.

Haberin Devamı

‘POZİTİF AYRIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ’

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda ağustos ayı işsizlik rakamlarını değerlendirdi. Nebati, “Türkiye Ekonomi Modeli ile sağladığımız yüksek büyüme ve istihdam artışı sayesinde dünya ekonomilerinden pozitif yönde ayrışmaya devam ediyoruz. İşgücü verilerine göre işsizlik oranını tek haneli seviyelere indirmiş bulunuyoruz. Bu suretle, işsizlik oranı ağustosta bir önceki aya göre 0.4 puan azalarak yüzde 9.6’ya gerilemiş ve Mart 2014’ten bu yana en düşük seviyesine inmiştir. Tarihi yüksek seviyelere ulaşan istihdam artış eğilimini uygulamaya koyacağımız politikalarla sürdürmekte kararlıyız. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat hedeflerimize bir bir ulaşarak vatandaşlarımızın refah seviyesini yükselteceğiz” ifadelerini kullandı.