Ekonomi İstanbul'da dönüşüme talep katlandı

İstanbul'da dönüşüme talep katlandı

Paylaş
İstanbul'da dönüşüme talep katlandı

İstanbul’da 200 bini yerinde, 100 bini rezerv alanlarda dönüşecek 300 bin konut için başlatılan ‘Yarısı Bizden’ kampanyası büyük talep görüyor.

Dün itibarıyla 670 bin 859 bağımsız birim (konut ve işyeri) için başvuru alındı. En çok başvuru sırasıyla Bahçelievler, Güngören, Bağcılar, Avcılar ve Üsküdar’dan geldi.

Haberin Devamı

TOPLAM 55 BİN BİNA

İstanbul’da dönüşüm ihtiyacı olan 1.5 milyon konuttan ilk etapta durumu acil olan 300 binin, 200 bini yerinde, 100 bini rezerv alanlarda olacak şekilde dönüşmesi hedefiyle başlatılan ‘Yarısı Bizden’ kampanyasına daha başvuru süresi tamamlanmadan talep katlandı. 26 Nisan’da başlayan başvuru sürecinde dün itibarıyla 670 bin 859 bağımsız birim (konut ve işyeri) için başvuru alındı. Başvuran kişi sayısı 143 bin 297 olurken, bina sayısı da 55 bin 83 oldu. En çok başvuru sırasıyla Bahçelievler, Güngören, Bağcılar, Avcılar ve Üsküdar’dan geldi. Başvurular 29 Mayıs’a kadar sürecek.

2 YILDA BİTECEK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Maliyetin yarısını devletin karşıladığı Yarısı Bizden kampanyamıza vatandaşlarımız yoğun ilgi gösterdi. Yerinde hızlı, gönüllü anlayışıyla İstanbul’umuzu dönüştüreceğiz” dedi. Bakan Kurum, “1.5 milyon riskli konutun dönüşümü için şehrin Anadolu ve Avrupa yakasında 500’er bin rezerv konut üretilecek, 500 bin konutun da yerinde dönüşümü sağlanacak. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) eliyle yürütülecek olan projeyle vatandaşlar yeni ve güvenli yuvalarına uygun taksitlerle kavuşacak, inşaatlar en geç 2 yıl içinde tamamlanacak. 5 yıl içerisinde hiçbir riskli yapı kalmayacak.”

Haberin Devamı

24 ALAN İLAN EDİLDİ

2012 yılında başlatılan kentsel dönüşüm hamlesi kapsamında, İstanbul’da 39 ilçede 695 bin konutun yenilendiğini hatırlatan Bakan Kurum, “Bakanlığımız eliyle sahada devam eden çalışmalar kapsamında 98 bin bağımsız birimin dönüşüm süreci de devam ediyor. Ayrıca vatandaşların talebi üzerine Kadıköy, Ataşehir, Tuzla, Maltepe, Bağcılar, Başakşehir, Sultangazi ve Zeytinbunu ilçelerinde 24 bölgeyi kentsel dönüşüm alanı ilan ettik” ifadelerini kullandı. Kurum, Türkiye’nin 81 ilinde sahada 250 bin konutun dönüşümünün devam ettiğini de belirtti.

ADIM ADIM BAŞVURU

  • Kampanyaya başvurular e-Devlet üzerinden alınıyor, herhangi bir başvuru bedeli ödenmiyor.
  • Vatandaşın kampanyayla ilgili tüm sorularına yanıt verilmesi için yarisibizden.gov.tr web sitesi de hazırlandı. Sitede e-Devlet’ten başvurunun nasıl yapılacağı anlatıldı.
  • Buna göre; e-Devlet’e giriş yapılıp arama kısmına ‘kentsel dönüşüm başvurusu’ yazılacak.
  • Açılan sekmede başvuru yapmak için ‘Yeni Başvuru’ seçeneği tıklanacak.
  • Başvuru ekranında açılan bilgilendirme metni okunacak ve kabul edilecek.
  • Tapu bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurulacak.
  • İletişim bilgileri ve yapı fotoğrafları sisteme yüklenecek ve işlem kaydedilecek.


 

EKİPLER SAHADA

1- Mülk sahibi e-Devlet üzerinden başvurusunu yapacak.

2- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başvuruda bulunan binanın ön incelemesi yapılacak ve keşif raporu hazırlanacak. Şu anda ekipler sahada incelemelerini sürdürüyor.

Haberin Devamı

3- Gönüllülük esasıyla anlaşma sağlanan binalar için protokol hazırlanacak ve proje aşamasına geçilecek.

4- Ruhsat alınacak.

5- Binanın boşaltılmasıyla TOKİ tarafından başlatılacak süreçte 10 bin 500 lira taşınma, 5 bin 250 lira aylık taksit yardımı yapılacak. Yeni evler 2 yılda teslim edilecek.

İŞTE ÖDEME PLANI

Kentsel dönüşüm sürecine dahil olacak vatandaşlara, borçlanacakları miktarda çeşitli kolaylıklar sağlanacak. Vatandaş yüzde 0.79 faizle 10 yıl vadeli kredi kullanabilecek veya yüzde 10’u peşin, kalanı 10 yıl vadeli olarak ÜFE/TEFE, memur maaş artış oranlarından düşük olanını aşmayacak düzeyde güncellenecek rakamlarla borcunu ödeyebilecek. Tüm ödemeler yapım ihalesinden sonra başlayacak.

2+1 KONUT

Maliyet: 1.5 milyon TL
Devlet desteği: 750 bin TL
Borç: 750 bin TL
Peşinat: 75 bin TL
Kalan tutar: 675 bin TL
120 vadeli aylık taksit: 5 bin 625 TL

3+1 KONUT

Maliyet: 1.9 milyon TL
Devlet desteği: 900 bin TL
Borç: 900 bin TL
Peşinat: 90 bin TL
Kalan tutar: 810 bin TL
120 ay vadeli aylık taksit: 6 bin 750 TL

Haberin Devamı