Ekonomiİstihdamdaki 'engelleri' kaldıralım

İstihdamdaki 'engelleri' kaldıralım

Paylaş
İstihdamdaki 'engelleri' kaldıralım

Online istihdam platformu Kariyer.net, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası vesilesiyle istihdam piyasasını engelli adaylar açısından mercek altına aldı.

Şirket, işgücüne katılım için engellerin kalkmasına destek olmak adına ‘#KariyerdeEngelleriAşıyoruz’ isimli çalışma kapsamında engelli adaylara yönelik bir araştırma yayımladı. Buna göre, adayların yüzde 72’si “Toplumsal önyargı ve ayrımcılık en sık karşılaştığım zorluk” dedi.

Haberin Devamı

İLETİŞİM ZORLUKLARI

Araştırmaya katılan adayların yüzde 29’u iletişim, yüzde 27’si de altyapı ve uyumluluk konusunda iş hayatında sıkça zorlukla karşılaştığını belirtti. Adayların yüzde 45’inin yetkinliklerini ve kendilerini geliştirebileceği iş fırsatlarını aradığı görüldü. Veriler ve araştırma çıktıları, engelli adayların eğitim fırsatları ile desteklenmesi gerektiğini ortaya koyarken; bilinçsiz önyargıların da kırılması gerektiğini gösterdi.

HER 264 KİŞİDEN 1’İ

Zorluk yaşadıkları konuların yanı sıra iş hayatını kendileri için kolaylaştıran konuları da belirten adaylar; iş hayatında engelli dostu iş kültürü, destekleyici politikalar ve esnek çalışma saatleri konularını önceliklendiriyor. Engelli adaylar işverenleri değerlendirirken bu kriterleri de gözetiyor. Engelli adayların kariyerlerinde yükselme fırsatlarını daha zor yakaladıkları görülüyor. Veriler, yönetici pozisyonunda çalışan her 264 kişiden sadece 1’inin engelli olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

YETKİNLİK SORUNLARI

Araştırmaya göre; işverenler engelli çalışan istihdamı konusunda zorluk yaşıyor. Araştırmaya katılan şirketlerin yaklaşık yüzde 55’i, yasa gereği belirlenen engelli çalışan sayısında alt sınıra ulaşamadıklarını belirtti. Engelli aday istihdam etme başlığında işverenlerin karşılaştığı zorlukların başında ise yetkinlik geliyor. İşverenlerin yüzde 67’si aradığı pozisyon için uygun yetkinliklere sahip adayı bulmakta zorlandığını belirtirken, yüzde 33’ü performans endişesi taşıyor.

ÜCRETSİZ İŞ İLANI HAKKI TANIYOR

Verileri değerlendiren Kariyer.net CEO’su Fatih Uysal, “Engelli adayların daha fazla istihdam fırsatı yakalamasını sağlamak için uzun süredir işverenlere engelli adaylar için ücretsiz ilan yayınlama hakkı veriyoruz. Aday havuzuna erişimi ve özgeçmiş görüntülemeyi ücretsiz sağlıyoruz. Bu konuda daha fazlasını yapmak istediğimiz için de #KariyerdeEngelleriAşıyoruz dedik. Proje kapsamında yaptığımız araştırma bize gösterdi ki hem adayların hem işverenlerin ‘yetkinlikler’ konusunda beklentileri var. Bu noktadan hareketle adaylara ilk etapta özgeçmiş düzenleme, mülakat eğitimi ve iş hayatında iletişim eğitimleri vermeyi planladık. İlerleyen süreçte mesleki yetkinlik eğitimi vermeyi planlıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı