Ekonomi İşverenler o meslekler için sıraya girdi! Maaşları 41 bin liradan başlıyor, iş ilanları haftalarca bekliyor

İşverenler o meslekler için sıraya girdi! Maaşları 41 bin liradan başlıyor, iş ilanları haftalarca bekliyor

Paylaş
İşverenler o meslekler için sıraya girdi! Maaşları 41 bin liradan başlıyor, iş ilanları haftalarca bekliyor

Ne yazılımcı ne mühendis ne de bankacı... Son günlerde işverenleri adeta sıraya sokan, deyim yerindeyse karaborsaya düşen bazı meslekler var. Maaşlar ise 41 bin liradan başlıyor. İşverenler onlar için sıraya girdi.

Bazı meslekler adeta karaborsaya düşmüş durumda. Son günlerde işverenleri adeta sıraya sokan, deyim yerindeyse karaborsaya düşen bazı meslekler var. Bu meslek gruplarında eleman arayan işverenlerin kimi 60 kimi 50 gün beklemek zorunda kalıyor. Hürriyet'ten Emre Eser'in haberine göre, üstelik sadece beklemek de yetmiyor. İstedikleri elemanı bulduklarında kendilerinde çalışmaya ikna etmek ve ellerinde tutmak için yeni talepleri de karşılamak zorundalar. Peki hangi ustalar bulunamıyor?

Haberin Devamı

HAFTALARCA BEKLİYORLAR

24 Saatte İş platformunun Hürriyet için hazırladığı verilere göre Türkiye’de istihdam piyasasının en çok aranan mesleği döner ustası ve protez tırnak uzmanı. Verilere göre şu anda döner ustası için verilen bir ilan 63 günde, protez tırnak uzmanı için 49 günde, elektrik ustası için 42 günde, ızgaracı için 42 günde, bulaşıkçı için 35 günde doluyor. Özellikle yeni açılan işletmeler bu konuda çok sıkıntı çekiyor. Hem yeme-içme hem de güzellik ve kişisel bakım sektörlerinde milyon liraları bulan yatırımlar yapılıp dükkânlar açılıyor ancak girişimciler eleman bulamadığı için çarkı döndüremiyor. İşletme sahipleri bir personel bulmak için kariyer platformlarının yöneticilerine kadar gidiyor. Gazetelere ilanlar veriyor. Ancak eleman açığı bir türlü giderilemiyor.

Haberin Devamı

MAAŞLARDA BEKLENTİ NE?

Rağbet bu kadar yüksek olunca maaş beklentileri de artıyor. 24 Saatte İş platformunun çalışmasına göre istihdam piyasasının yıldızları olan döner ustası için en düşük maaşlar 40 bin lira seviyesinden başlarken, protez tırnak uzmanı için 39 bin liradan başlıyor. Bu alanda elektrik ustası için 37 bin lira, ızgaracı için 34 bin lira, şoför için ise 32 bin lira maaş öngörülüyor.

SEKTÖRÜN YILDIZI OLDULAR

Piyasadaki durumu anlatan İstanbul Güzellik Uzmanları ve Güzellik Salonu İşletmecileri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ayşe Aydın Kurtönal, uzman çalışan bulmak için aylarca sırada beklediklerini söyledi. Kurtönal, “Sektörde herkes güzellik uzmanı olmak istiyor. Tırnak uzmanı olmak hem zor hem yetenek gerektiriyor. Böyle olunca işini iyi yapan sektörün yıldızı oluyor. Çözüm bulmak için ceza evlerindeki kadınları eğitip sektöre kazandırmayı planlıyoruz” dedi.

İKİYE KATLANIYOR

Piyasada iyi bir protez tırnak uzmanının 40 bin liradan işe başladığını söyleyen Kurtönal, “İlgi çok olunca çalışanlar ayrıca her işten yüzde istiyorlar. Buradaki kazancın son zamanlarda görülmesi ile beraber çok sayıda genç arkadaşımız eğitim almak için bize başvurmaya başladı” şeklinde konuştu.

USTALAR İÇİN ‘TRANSFER YARIŞI’ VAR

Haberin Devamı

Türkiye’de yeme-içme alanında 200 binden fazla işletmenin faaliyet gösterdiğini belirten Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, sektördeki eleman sorununa dikkat çekti. Bingöl, “Çok fazla işletme işçi bulmak için çaba gösteriyor ama aradığımız personeli bulamıyoruz. Bazı işletmeler başka şehirlerden usta getiriyor. Ama bizdeki iyi ustaların Ortadoğu ülkeleri, Rusya ve Avrupa’da açılan işletmeler tarafından transfer edilmesi de bizi derinden etkiledi. Dövizle maaş almak için legal ya da illegal yollardan yurtdışına gidiyor” dedi.

70-80 BİN LİRAYA ÇIKAR

Bu kadar eleman açığı olmasına rağmen işsizlik sıkıntısı yaşanmasına anlam veremediğini dile getiren Ramazan Bingöl, “Dünyada örneği olmayan sorunlar yaşıyoruz. Büyük bir organizasyon sorunumuz var. Bu kadar üniversiteli insanın ne yapacağını kimse bilmiyor. Herkes üniversite okuyor ve 25 yaşında yetişkin işsizler ortaya çıkıyor. Bizim sektörümüz için eğitim veren 56 fakülte var. Ama yüzde 90’ı mezun olduğunda 5 yıldızlı otellerde çalışmak istiyor. Kimse işletmelerde döner ustası, et ustası olmak istemiyor. Daha sonra onlar da iş bulamıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

GÜNLÜK ELEMAN YOLLUYORUZ

İşçi arayan şirketlerin sıkıştıklarında kendileri ile temasa geçtiğini söyleyen 24 Saatte İş platformunun kurucusu Mert Yıldız, “Döner ustası sorununu çözemiyoruz ama protez tırnak uzmanını günlük olarak işverenlere gönderebiliyoruz. Bunu bazı alanlarda yapabiliyoruz. Böylece işletmeler bir personel bulana kadar acil işlerini yürütmüş oluyor” dedi.