Ekonomi İşyeri kira artışı ekimde yüzde 55.30

İşyeri kira artışı ekimde yüzde 55.30

Paylaş
İşyeri kira artışı ekimde yüzde 55.30

Kira artışları, Borçlar Kanunu’na göre, Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE), 12 aylık ortalamasına göre belirleniyordu. Ancak hem yükselen enflasyon hem de ev sahiplerinin fahiş artış yapmaları nedeniyle konut kiralarında tavan uygulamasına geçilmişti.

Buna göre yenilenecek konut kira sözleşmelerinde artış, bir önceki yılın kirasının yüzde 25’ini geçemiyor. Ancak kiracı-mülk sahibi anlaşırsa veya anlaşmazlık nedeniyle arabulucuya başvurup burada konuşarak bir rakam üzerinde uzlaşırsa yüzde 25 sınırının üzerine çıkılabiliyor. Yüzde 25 tavan uygulaması 1 Temmuz 2024’e kadar devam edecek.

Haberin Devamı

DÜKKANLARDA GEÇERLİ DEĞİL

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dün 12 aylık ortalamalara göre enflasyonun yüzde 55.30 olduğunu açıkladı. Eğer yüzde 25 düzenlemesi geçerli olmasaydı, kirada zammın üst sınırı bu rakam olacaktı. Öte yandan işyeri kiralarında böyle bir tavan sınırlaması yok. Dolayısıyla bu ay kontrat yenileyecek esnaf, açıklanan 12 aylık ortalama enflasyona yani yüzde 55.30’a göre artış yapacak. Bu oran, tavan tutar olacak. Mülk sahibiyle pazarlık sonucu karşılıklı rıza ile bu oranın altında veya üzerinde bir zam belirlemek mümkün. Esnaf, işyeri kiralarına da yüzde 25 gibi bir tavan getirilmesini talep ediyor.