Ekonomi Kaçak kesimler kasap esnafını mağdur ediyor

Kaçak kesimler kasap esnafını mağdur ediyor

Paylaş
Kaçak kesimler kasap esnafını mağdur ediyor

Türkiye’de aileleriyle birlikte yaklaşık 300 bin kişinin ekmek yediği kasaplar, kaçak kesimler nedeniyle ciddi zararlara uğradıklarını söylüyor. Kasap esnafı, “Ruhsatı olmayan yerlerde yapılan kesim sağlıksız. Üstelik vergi de vermiyorlar. Vatandaş ucuz ete kanmasın” diyor. Kasaplar ayrıca artan maliyetler nedeniyle faaliyetlerini sürdürmekte zorlandıklarını belirtiyor. // Hülya Çaylak-Posta

Kurban Bayramı hem vatandaşlar hem de kasap esnafı için oldukça hareketli bir dönemi de beraberinde getiriyor. Ancak bu süreci yoğun geçiren kasaplar, aslında kesim ve dağıtım esnasında yaşanan sorunlardan ve eğitimsiz kasapların olmasından yakınıyor. Kaçak kesimden de dertli olan esnaf, enflasyon nedeniyle artan fiyatlardan şikayet ederek, “Artan maliyetler nedeniyle bazı meslektaşlarımız dükkan kapattı” diyor.

Haberin Devamı

EVİMİZİ GEÇİNDİRİYORUZ

Türkiye Kasaplar Federasyonu’na bağlı 46 esnaf odası ve odası olmayan iller de dahil olmak üzere yaklaşık 40 bin kasap esnafı bulunuyor. Bunlar dışında ticaret odalarına kayıtlı birçok esnaf da var. Esnafın çoğu ise et fiyatlarındaki artıştan şikayetçi. “Bizler hedef oluyoruz” diyen kasaplar, “Bizler de sonuçta çalışarak geçinen insanlarız. Fiyatların yükselmesinden bizler sorumlu değiliz, evimizi geçindirme zorunluluğumuz var” diyor.

YÜKSEK YEM MALİYETİ ETKİLİ

Sektörle ilgili bilgi veren İstanbul Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekci de “Maalesef besi materyallerine gelen zamlardan dolayı yüksek yem maliyetlerine tedbir alınmadığı müddetçe köylerde besicilik yapanlar ve kasap esnafımız bu durumdan etkilenmeye devam edecektir. Bu zamlar nihai tüketicinin de et tüketimini azaltıyor. Ayrıca bu durum nedeniyle İstanbul genelinde son zamanlarda dükkanını kapatan meslektaşlarımız oldu” dedi.

Haberin Devamı

UCUZ ETE KANMASINLAR

Her ne kadar kaçak et kesimiyle ilgili denetimler yapılsa da esnaf, bu denetimlerde sadece küçük esnafın denetlendiğini ve boş arazilerde yapılan kaçak et kesiminin denetlenmediğini söylüyor. İstanbul’da esnaflık yapan bir kasap, “Kasapları denetlemek kolay, dükkan hazır. Ama ruhsatı olmayan yerlerde yapılan kesimleri kim denetleyecek. Üstelik vergi vermiyorlar. Vatandaşımız da ucuz eti görünce sorgulamıyor ama yem maliyetleri ortadayken ucuza et olması mümkün değil” diye konuştu.

KIYMA MESAİSİ

Kurban Bayramı dolayısıyla iş yoğunluğu artan kasaplar, vatandaşların kıyma ve ev yapımı sucuk talebini karşılamak için yoğun mesai harcıyor. Kurban Bayramı’nın ilk gününde kesimle uğraşan kasaplar, diğer günlerde kıyma ve kuşbaşı taleplerini karşılamak için mesai yaptı. Müşterinin isteğine göre her türlü kıyma, pirzola ve kuşbaşıyı hijyenik ortamda hazırlayan kasaplar, yaşanan yoğunluk nedeniyle geç saatlere kadar mesai yaptı. Eti getiren vatandaşlar, kilosu 5-10 liraya kıymaya çevirebiliyor.

40 BİN LİRALIK CEZA

Esnafın kaçak kesimle ilgili sorununa değinen Aydın Tüfekci, “İstanbul’da iki kesimhane var. Bu kesimhanelerin denetimi devlet kurumlarınca yapılıyor. Ayrıca işin ehli olmayanlar tarafından yapılan kesimlere ceza veriliyor. İşin ehli olmayıp kendini kasap olarak tanıtan kişilerle ilgili 2022’de federasyonumuzun da girişimleriyle Tarım Bakanlığı’nın almış olduğu karar gereği, kasap dükkanları ve ruhsatlı işletmeler haricinde et kesimi ve işlenmesi yasak. Cezası 40 bin lira” diye konuştu.

Haberin Devamı

İŞİN EHLİNE KESTİRİN

Bayramlarda kurban kesmek isteyen vatandaşlara da önerilerde bulunan Aydın Tüfekci, şöyle konuştu:

“İşin ehli olmayan kişiler tarafından yapılan kurban kesimi esnasında birçok kaza meydana geliyor. Lütfen kurbanınızı mesleğine senelerini vermiş mahalle kasapları tarafından kestirip işlettiriniz.”