Ekonomi Kadın girişimciye 58.5 milyar lira

Kadın girişimciye 58.5 milyar lira

Paylaş
Kadın girişimciye 58.5 milyar lira

Halkbank tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen ‘Üreten Kadınlar Yarışması’nda dereceye girenler ödüllerini, İstanbul’da gerçekleşen törenle Hazine ve Maliye Bakanı Bakanı Mehmet Şimşek ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın elinden aldı.

Törende konuşan Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, 2021 yılından bugüne kadar, farklı meslek gruplarından 220 bin kadın girişimciye 58.5 milyar TL finansal destek sunduklarına dikkat çekti. Arslan, “Başarı hikayesine ortak olduğumuz kadın girişimci müşteri sayımızı da 2024 yıl sonuna kadar 250 bine çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kredi desteğinde bulundukları kadın girişimcilerin yıllık cirolarını yüzde 66, ihracat hacimlerini yüzde 56 artırdıklarını ve 75 bin kişiye ilave istihdam sağladıklarını belirten Osman Arslan, şunları söyledi: “Girişimcilerimizin ihracat yapma konusundaki istek ve azimlerini desteklemek için ‘Büyüyen İhracatçı Kadın Destek Paketi’ni devreye alıyoruz. Teknoloji alanında faaliyet gösteren kadın girişimcilerimize özel bir kategori ekledik.”

24-54 AY ARASI PRİM DESTEĞİ

Bakan Mehmet Şimşek de Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 66 olan OECD ortalamasına çıkması halinde milli gelirin yüzde 20 artacağını belirtti. Şimşek, “Yüzde 20 daha büyük ekonomi şu demek: İlave 210 milyar dolar gayrisafi yurt içi hasıla demek. Kadınların iş gücüne katılımını teşvik edecek her türlü adımın arkasındayız. Türkiye ekonomisinin potansiyelini gerçekleştirmesinin tek yolu kadınlarımızın çok daha aktif bir şekilde hem iş hayatında girişimci olarak hem de çalışan olarak bulunmalarına bağlı. Kadın istihdam eden işletmelere 24-54 ay arasında SGK prim desteği sunuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

MAHALLE TİPİ KREŞ MODELİ

Kadınların iş gücüne katılım oranlarını artırmak için birçok proje gerçekleştirdiklerini söyleyen Bakan Mahinur Özdemir Göktaş da “Kalkınma planıyla 2028 yılı sonuna kadar kadının iş gücüne katılma oranını yüzde 40.1’e, kadın istihdam oranını ise yüzde 36.2’ye yükseltmeyi hedefliyoruz. Bu hedefimiz doğrultusunda kadınlara yeni iş imkanları sağlamaya ve özellikle kadın girişimciliğini desteklemeye devam ediyoruz. Kadınların iş ve ev arasında tercih yapmak zorunda kalmamaları için 0-3 yaş grubunu kapsayacak şekilde mahalle tipi kreş modelinin yaygınlaştırılmasını önemsiyoruz” diye konuştu.

İŞTE ÖDÜL ALANLAR

Yılın Üreten Kadın Girişimcisi Kategorisi: Nezihe Filiz Toker

Teknoloji Tabanlı Kadın Girişimci Kategorisi: Hazan Günay

Kadın Kooperatifi Kategorisi: Nevruz Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi

Sıfır Atık Kategorisi: Şükrüye Özbilen

Yükselen Yıldız Kategorisi: Çiğdem Kacar Selimoğlu

Haberin Devamı

Alev Alatlı Özel Ödülü: Funda Alatlı