Ekonomi Kafe, lokanta ve restoranlarda yeni dönem: Bakanlık düğmeye bastı

Kafe, lokanta ve restoranlarda yeni dönem: Bakanlık düğmeye bastı

Paylaş
Kafe, lokanta ve restoranlarda yeni dönem: Bakanlık düğmeye bastı

Kafe, restoran ve lokantalarla ilgili önemli karar 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla hayata geçirildi. Peki düzenlemeye uyuluyor mu? Öte yandan TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, cafe ve restoranlardaki fiyatlarla ilgili çarpıcı bir değerlendirme yaptı.

Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle yeme içme sektöründe hizmet veren işletmelerin yeni yıl itibarıyla kapıda ve masalarda fiyat listesini belirtmesi zorunlu hale geldi. Peki cafe, restoran ve lokantalarda uygulanan yeni düzenlemeye uyuluyor mu? Düzenleme ile birlikte fiyatlarda bir dengelenme oldu mu?

Haberin Devamı

DÜZENLEMEYE UYULUYOR MU?

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, uygulamanın detaylarını anlattı. Milliyet.com.tr'nin haberine göre, Bingöl konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Düzenlemeye uyulmaması söz konusu değil, çünkü esnaf yüksek cezalara maruz kalabilir. Bu sebeple gerek aldığımız geri bildirimler gerekse de yaptığımız kontrollerde hemen hemen bütün sektör fiyatları kapıya ve masalara koydu. Düzenlemeye uyum başarılı bir şekilde başladı ve devam ediyor.

FİYATLAR GERİLEDİ Mİ?

Fiyat gerilemesinden ziyade artık kimse kafasına göre kolayca fiyat değiştiremeyecek ve bunu sıklıkla yapamayacak. Bu düzenleme bunun önüne geçiyor. Fiyatların bu sebeple düşeceğini belirtmek gerçekçi olmayabilir ama fiyatlara bir denge getireceği kesin.

Haberin Devamı

UYGULAMA İLE DENETİMLER DAHA KOLAY MI YAPILACAK?

Yani, Bakanlık bu konuyu çok önemsiyor tabi ve henüz yeni olmasına rağmen denetlemelere hızlıca başladı. Bu düzenlemede şeffaflık ön planda olacağından müşteriler rahatlıkla fiyat bilgisine ulaşıyorken denetleyecek resmi yetkililer de fiyatların hemen kapı önünde olması zorunluluğundan dolayı denetimlerini çok daha rahat bir şekilde yapabileceklerdir.

YENİ YIL İTİBARIYLA BAŞKA UYGULAMALAR DA GÖRECEK MİYİZ?

Sektörün en çok eleştiri aldığı konu buydu, bunun önüne geçmiş bulunmaktayız. Artık bizim sektörümüzün değil, şeffaflık konusunda diğer sektörlerin adım atması lazım. Tüketici bir berbere, sanayiye, terziye, emlakçıya, özel muayenehaneye, özel hastaneye, dişçiye, kuaföre, hukuk bürosuna vb. herhangi bir ticari işletmeye gittiğinde de kapıda fiyatları şeffafça görebilmelidir. Biz bunun öncüsü olduk. İnşallah diğer sektörler de bu konuda adım atar. Hatta bu konuda Bakanlık bu örnek uygulamayı diğer sektörlere de uygularsa enflasyonla daha etkili bir mücadele verilmiş olur.