Ekonomi Kafessiz üretimle yerel ekonomiye destek

Kafessiz üretimle yerel ekonomiye destek

Paylaş
Kafessiz üretimle yerel ekonomiye destek

Yerel ekonomiye destek vermek amacıyla Cumhurbaşkanlığı himayesindeki Beni Hafife Alma (BHA) projesi ile Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Migros’un ortaklaşa sürdürdüğü çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Proje kapsamında Ordu Yumurta Üreticileri Birliği’ne sağlanan desteklerle kurulan yumurta üssünde kafessiz yöntemle üretilen yıllık 35 milyon adet yumurta, Türkiye’nin dört bir yanındaki Migros mağazalarında tüketicilerle buluşuyor. Projeyle başta kadın üreticiler olmak üzere, 85 çiftçinin bölgede yarattığı istihdamla yerel ekonominin kalkınmasına destek sunuluyor.

Haberin Devamı

ULUSAL PAZARA AÇILDI

‘Kendi kendine yeten Ordu’ sloganıyla nitelikli tarım uygulamaları başlattıklarını belirten Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve Beni Hafife Alma Derneği Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Üreticilerimizin ek gelir kaynaklarını arttırmak için organik yumurta üretimini desteklemeye başladık. 4.5 yıllık süreçte yumurta müteşebbislerimize 30 bin adet yarka, 103 bin 500 kg yem desteği verdik. Ordu İli Yumurta Üreticileri Birliği’nin ulusal pazara ulaşmasını sağladık. Paketleme ve pazarlama noktalarında verdiğimiz desteklerle bölgemizde üretim yapan küçük aile işletmelerimiz, birlik çatısı altında bir araya geldi” dedi.

SÜT VE TAVUK ETİ SIRADA

Birkaç yıl öncesine kadar kapanma noktasına gelen işletmelerin hızla üretime geçtiğini anlatan Güler, “Bugün gelinen noktada yılda 35 milyon adet yumurta üretimi gerçekleştiriyoruz. Üretilen bu yumurtalar Türkiye’nin öncü perakende şirketi Migros aracılığıyla ülkenin dört bir yanında tüketime sunularak, kooperatif ve müteşebbislerimize önemli bir gelir sağlıyor. Bundan sonraki hedefimiz 50 milyon adede ulaşmak. Yine bu proje kapsamında yemde dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla yem üretim tesisi kurduk. Ayrıca, kooperatiflerimizle süt ürünleri ve tavuk eti üzerine yeni çalışmalar geliştiriyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN HER YERİNDE

Türkiye’nin en büyük taze gıda alımı yapan perakende şirketi olarak doğrudan alımlarla küçük üreticilere destek verdiklerini belirten Migros Grubu İcra Kurulu Üyesi Ekmel Baydur, şunları söyledi: “Üreticilerimiz, sağladığımız eğitim ve altyapı destekleriyle önemli bir verimlilik artışı yakaladı. Ordu’da fındık ağaçlarının altında kafessiz yöntemle ürettirdiğimiz yumurtaları Gürata markası altında önce Karadeniz bölgesindeki mağazalarımızda satışa sunduk. Projenin başında üretilen yumurta sayısı yıllık 50 bin adet iken, verdiğimiz desteklerle bu rakam yıllık 35 milyon adede yükseldi. Biz de artan kapasite sayesinde yumurtaları Türkiye’nin dört bir yanındaki mağazalarımızda müşterilerimize sunmaya başladık.”

Haberin Devamı

METREKAREYE 6 TAVUK

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı Alp Önder Özpamukçu, “Gıda perakendecileri Derneği olarak, ülkemizin dört bir yanındaki küçük üreticilerimizin ürünlerinin doğrudan organize perakende üyelerimiz aracılığı ile tüketicilerimize ulaşmasını sağlıyoruz” derken, kendisi de yerel üreticilerden biri olan Ordu Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Celal Sezgi, “Benim çiftliğimde 1900 tavuk var. İşletme içerisinde metrekareye en fazla 6 tavuk, işletme dışarısında gezinti alanında 4 metrekareye bir hayvan düşecek şekilde planlıyoruz. Tavuklar, organik hammaddelerden oluşturulan karma yemle besleniyor” diye konuştu.