Ekonomi Kampta fiyat avantajı devam ediyor

Kampta fiyat avantajı devam ediyor

Paylaş
Kampta fiyat avantajı devam ediyor

Artan enflasyon ve yükselen otel fiyatları, vatandaşı daha ekonomik tatillere yöneltti. Buna son yıllarda oluşan pandemi kaygıları da eklenince vatandaşların hem daha korunaklı ve izole hem de daha uygun fiyatlı tatil alternatiflerine talebi arttı. Bunlar arasında özellikle kamp ve karavan tatilleri Türkiye’de son yıllarda oldukça revaçta. Bütçesini aşmak istemeyen ama tatilinden de vazgeçmeyen vatandaşlar çareyi kamp kurmakta ya da karavan kiralamakta buluyor.

Son yıllarda artan karavan talebi bu yıl da bayram tatili nedeniyle erken başladı. Karavanlar için kiralama seçeneği oldukça yaygın. Günlük kiralama ücretleri çekme karavanda 2 bin-2 bin 500 lira, motokaravanda 2 bin 500-3 bin liradan başlıyor. Kiralama süresinin uzunluğuna göre pazarlık imkanı da var. Karavan mekanlarında karavan yeri için ücret ödeniyor. Karavan alanları için yer ücretleri 150 liradan başlıyor, Mersin, Antalya ve İzmir gibi yazlık bölgelerde fiyatlar 400-500 lira arasında değişiyor, yaz aylarında daha da artıyor. Buna karşın farklı şehirlerde ücretsiz park alanları da bulunuyor.

Haberin Devamı

FİYAT ARTIŞLARI ETKİLİ

Enflasyon ve dövizdeki artışın kendi ürünlerine de yansıdığını belirten Saly Karavan Uluslararası Satış ve İş Geliştirme Müdürü Tolga Özarslan, “Şu anda en küçük karavanımızın satış fiyatı 360-370 bin lira arasında. Daha uygun karavanlar bulunabilir ama kalite düşecektir. Çünkü artık karavan da ucuz bir ürün değil. Karavanda kullanılmak üzere alınması gereken bir kamp sandalyesi, bir masa takımı bile 12 bin liraları bulmaya başladı” dedi.

2 AY KİRALAYAN BİLE VAR

Otel yerine karavan tatili yapmak isteyenlerin tek bir yere çakılı kalmak istemediğini vurgulayan Özarslan, “Karavan, ülkenin istediği yerini seyahat etmek isteyenler için avantajlı bir seçenek. Bu yüzden bizim karavanlarımızı 45 gün ya da 2 ay kiralayanlar bile var. Normalde 1 Mayıs’ta sezonumuz açılırdı. Bayram nedeniyle kiralama süreci bu yıl erken başladı. İnsanlar genelde en az 1 haftalık kiralıyorlar. Kiralama fiyatları da 5-6 kişilik karavanlar için günlük 3 bin 400 lirayla 5 bin 800 lira arasında” diye konuştu.

Haberin Devamı

TENTE DETAYI ÖNEMLİ!

* Karavan kiralamadan önce kişi sayısı ve büyüklüğü ile ilgili planlama yapın.
* Karavanda banyo, tuvalet isteyip istemediğinize karar verin. Fiyatın buna göre değişeceğini unutmayın.
* Kiralama yapacağınız firmayı dikkatli seçin.
* Yüklü ağırlığı 3.5 tonu geçmeyen karavanlar için sorun yok. Ancak geçenler için D sınıfı ehliyet isteniyor. Buna dikkat!
* Karavanı park etmek için her zaman gölge bir yer bulamayabilirsiniz. Bu sebeple karavanda tente olması oldukça önemli.
* Karavanın araç sigortası, kaskosu olduğundan emin olun ve kaskonun kapsamlarını incelemeyi es geçmeyin.
* Karavanda elektriğin güneş paneli, suyun ise su deposundan karşılanması oldukça önemli. Bunları kontrol edin.

ÜCRETLER HENÜZ NETLEŞMEDİ

Her yıl olduğu gibi bu yıl da çadırlı kamp tatillerine talep devam ediyor. Henüz sezonun çok başı olduğu için fiyatlar netleşmese de 2 kişilik çadır için en düşük yer ücreti 100 liradan başlıyor, kamp alanına göre fiyat artıyor. 2 kişilik çadır kiralama ücretleri ise 175 ile 400 lira arasında değişiyor. Çadır tatilinin hâlâ uygun bir seçenek olduğunu belirten Sabribey Camping’ten bir yetkili, “Geçen yıl ücretimiz 200 liraydı. Su ve elektriğin de ücrete dahil olduğunu düşündüğünüzde fiyatlar çok uygun. Aslında bu fiyatlar henüz net değil, yaz aylarında, maliyet artışlarını da düşünerek bir miktar daha artış yapmamız gerekecek. Yüzde 2 olan konaklama vergisi de bizi biraz zorluyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

İŞTE ORTALAMA FİYATLAR

 

KÜÇÜK TÜYOLAR...

* Çadırın kumaşı su geçirmemeli, güneş ışığını yansıtmamalı ve tentesi nefes almalı.
* Ayrıca çadırda pencerelerin olmasına da dikkat edin.
* Çadırı kendiniz kuracağınız için kurulum talimatlarını dikkatle okuyun. Malzemelerin eksiksiz olduğundan emin olun.
* Yazın çok sıcak günleri dışında gece genelde soğuk olur. Bunun için yanınızda mutlaka kalın kıyafetler bulundurun.
* Uzun süreli bir kamp planlıyorsanız ve rahatınıza düşkünseniz şişme yatak alabilirsiniz. Çadırınıza uygun ölçüde olsun.
* Kamp sandalyesi de kampın vazgeçilmezi. Terletmeyen kumaşlar rahatlık sağlar.
* Kampta yemek olayını hem rahat hem de uygun fiyatlara getirmek için, evden yemek getirebilirsiniz.
* Yine uygun fiyatla alabileceğiniz bir piknik tüpü ve evden getirdiğiniz gereçlerle yemek olayını kolayca halledebilirsiniz.

Haberin Devamı