Ekonomi Kamu işçisi en az 15 bin lira istiyor

Kamu işçisi en az 15 bin lira istiyor

Paylaş
Kamu işçisi en az 15 bin lira istiyor

Kamuda çalışan 700 bin işçiyi kapsayan toplu sözleşme için ikinci görüşmeler sürerken, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay yeni bir açıklama yaptı.

Kamuda çalışan 700 binden fazla işçinin ücretlerine yapılacak zammın belirleneceği görüşmelerde işçi ve işveren tarafı, ikramiyenin de aralarında olduğu mali konularda görüşmelerini sürdürüyor. Taleplerinin 15 bin lira olduğunu yineleyen Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, bu işin seçimden önce, işçi tarafının istediği şekilde çözülmesini istediklerini açıkladı. Atalay, talep ettikleri tutarın altında bir rakam önerilirse kabul etmeyeceklerini de söyledi. 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü kapsamında hükümetin işçilere ilk teklifi ilk 6 ay için yüzde 30 zam ve 11 bin 500 lira taban aylık olmuştu. İşçi tarafı, hükümetin teklifini ‘kabul edilemez’ bulmuştu. Bunun üzerine hükümet revize son teklifi 12 bin liraya çıkmıştı. İşçi tarafının talebi yüzde 45 zam ve 15 bin lira taban ücret.

Haberin Devamı

MEMURLAR İÇİN DE ÖNEMLİ

Zam görüşmelerinin devam ettiğini belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Bir oransal artış yapacağız. Toplu sözleşmeleri Kamu İşveren Sendikaları yapıyor. Ben orada devletin temsilcisiyim. Bir araya gelecekler. Biz nihai kararı sendikalarımızla oturup çıkartacağız. Kamuda çalışanlarımızın alacağı ücret seviyeleri fevkalade önemli. Kamu sektörü emekçileri özel sektöre de öncülük ediyorlar. Kamu çalışanları yani memurlar bundan olumsuz etkilenmiyor” dedi. 3.5 milyon memur ile 2.5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, 1 Ağustos itibarıyla başlayacak. Bu yüzden pazarlık önemli.

Haberin Devamı