Ekonomi Kamu işçisine zam, ek gösterge ve EYT! Bakan Bilgin'den CNN TÜRK'te önemli açıklamalar

Kamu işçisine zam, ek gösterge ve EYT! Bakan Bilgin'den CNN TÜRK'te önemli açıklamalar

Paylaş
Kamu işçisine zam, ek gösterge ve EYT! Bakan Bilgin'den CNN TÜRK'te önemli açıklamalar

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, CNN Türk canlı yayında asgari ücret, emeklilik, maaş zamları ve gündeme ilişkin önemli konularla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Bilgin milyonların beklediği asgari ücretle ilgili olarak, "Asgari ücreti dolar ekseninde söylemek doğru değil ama reel alım gücü, enflasyon bunları birlikte mukayese ederek 500 dolar eşiğinin aşağısına düşürmemek lazım." dedi.

Bakan Bilgin'in açıklamalarından satır başları şöyle;

Haberin Devamı

Gerçekten dünkü toplu sözleşme çok önemlidir. Toplu sözleşme çok önemli bir düzenlemeyi getirdi. 15 bin liraya çıkarıldıktan sonra üzerinde yüzde 45 bütün ücretlere zam yapıldı. Birçok alanda çalışan kamu işçisi var. İşçilerimizi memnun eden bir sözleşme gerçekleştirdik. Bu rakamlar brüt rakamlar. Biz neden bu toplu sözleşmeyi şimdi yaptık? Daha erken yapacaktık deprem girdi araya. Şunun altını çizmemiz lazım bunun seçimle alakası yok yasal bir durum. Kamu işçilerimize yapılan bu sözleşme memnun etmiştir. Bizim yaklaşımızda memur az alsın işçi çok alsın diye bir şey yok. Yasal olarak temmuz ayında da kamu çalışanlarıyla ilgili memur sendikalarımızla oturacağız. Onlara enflasyon farkını vereceğiz. Türkiye tarihinde ilk defa bu ocak ayında verilen refah payı var. Enflasyon farkını vereceğiz, refah payı vereceğiz. Bizim hükümetimiz iş başındadır. En düşük memur maaşını en düşük işçi ücreti düzeyine getireceğiz. Ben fabrika fabrika dolaşıyorum. Geçen gün bir fabrikaya gittik Çubuk civarında Togg ile gittim ben. Biz buna parça ürettik dediler. Ürettiğimiz ürünlerin yüzde 76'sı ihraç ediliyor. Türkiye sanayiye dayanarak büyüyor. İşçiler gittiğimiz her yerde asgari ücreti, EYT'yi onlar biliyor alkışlarla karşılanıyoruz. Türkiye'nin kamu çalışanları yani memurlar hiç endişe etmesin. Sayın Cumhurbaşkanımız talimat verdi çalışmamız hazır. Temmuz'da uygulamaya sokulacak.

Haberin Devamı

SENDİKALAŞMA ORANI

Sendikalar ve toplu sözleşme kanunlarımızın değişmesi lazım. Kapsamlı bir reform yapılması lazım. Ben bu konuda bir akademik kurul kurdum. Hazırlığımız tamam. Yeni dönemde Meclis'e intikal ettirilecek ve kapsamlı çalışma yapılacak. Beyaz Bayrak uygulamasını uygulamaya soktuk. Prim desteği veren düzenleme yaptık. Yasal çerçevenin dışında da sendikalaşmayı destekleyen işler yaptık.

MEMUR ZAMLARI

Ocakta memura ne yaptıysak temmuzda da yapacağız. Temmuz'da verilecek zamın üstüne refah payı olacak. Neden şimdi oran vermiyoruz? Biliyorsunuz henüz bu ayın enflasyonu açıklanacak, önümüzdeki ayın açıklanacak. Bütün bunların yanında bir de bizim genel fiyat düzeyindeki alım gücünü ne kadar etkilediğine dair araştırmamız var. Ayrıca Yarın Sayın Cumhurbaşkanımızın Hak-İş Kongresinde değerlendirmesi olacak. Çalışma hayatıyla ilgili değerlendirme olacak.

Haberin Devamı

 

 

ASGARİ ÜCRET

Öğrencilik yıllarımda bir fabrika duvarına asgari ücret vergi dışı bırakılsın yazmıştık. Ecevit ilk toplu sözleşme uygulayan bakandır. Hükümet programına koydu uygulayamadı. Bu bize nasip oldu. Tüm ücretlerden asgari ücret düzeyinde ücreti vergi dışı bıraktık. Tarihsel bir adım olarak görüyorum. 8 bin 500 lira ocak ayında yapıldığı zaman beklentilerin üzerinde bir artıştı. Açıkladığımız gün 459 dolardı. Türkiye enflasyon karşısında emekçilerini koruyan bir sosyal devlet sorumluluğuyla hareket etti. Ben bir sosyal devlet uygulaması olarak asgari ücreti hep şuna dikkat ediyorum. Asgari ücreti dolar ekseninde söylemek doğru değil ama reel alım gücü, enflasyon bunları birlikte mukayese ederek 500 dolar eşiğinin aşağısına düşürmemek lazım. Bu diğer ücretleri de yukarıya doğru tırmandırır. Ücretleri koruyan bir politka oluşturur. Sosyal devlet bilinciyle hareket edilmektedir. Temmuz ayında asgari ücreti de ele alacağız. Sadece dolar değil reel alım gücü, ücretlerin fiyat hareketleri karşısındaki davranışsal değişimleri dikkate alarak belirleyeceğiz. 500 dolara endekslediğimiz yok.

Haberin Devamı