Ekonomi Kara liste mağduru borçlu vatandaşa müjde! Sicil affı Meclis'ten geçti

Kara liste mağduru borçlu vatandaşa müjde! Sicil affı Meclis'ten geçti

Paylaş
Kara liste mağduru borçlu vatandaşa müjde! Sicil affı Meclis'ten geçti

Kredi, kredi kartı, çek ve senedi nedeniyle sicili bozulanların mağduriyetini giderecek düzenleme Meclis’ten geçti. Böylece milyonlarca vatandaş kara listeden çıkma fırsatı bulacak. Belirlenen tarihe kadar borcunu kapatanlar, bankaya başvurduklarında bozuk sicil nedeniyle reddedilemeyecek.

1 EKİM ÖNCESİ TAKSİTLER

Haberin Devamı

Bankalar Birliği Risk Merkezi kayıtlarına giren ve kamuoyunda ‘kara liste’ olarak bilinen kredi borçlularına sicil affı olanağı getiren düzenleme Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Buna göre; karşılıksız çıkan çeki protesto edilmiş, senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemedikleri için Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’ne bildirilen kişilerin ve kredi müşterilerinin, borçlarının ödenmesi, geciken kısmının 1 Haziran 2023’e kadar tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde, geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtları dikkate alınmayacak. Bu borçların anapara veya taksit ödeme tarihi 1 Ekim 2022’den önce olacak.

CEZAİ SORUMLULUK DOĞMAYACAK

Kredi kuruluşları ve finansal kuruluşların mevcut kredileri yeniden yapılandırması veya yeni kredi kullandırması, bu kuruluşlara hukuki ve cezai sorumluluk doğurmayacak. Bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve tüketici finansman şirketlerince yapılacak kredilendirme, çek karnesi verilmesi ve diğer işlemlerde eski kayıtlar görünmeyecek. Bunu sağlayan finans kuruluşları için bu işlemlerden dolayı hukuki ve cezai sorumluluk doğmayacak. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin raporlarına göre Temmuz 2022 itibarıyla bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödememiş ve borcu devam edenlerin sayısı 4 milyon 144 bin kişiyi buldu.

Haberin Devamı

10 MİLYON KİŞİYİ KAPSIYOR

Rapora göre; protesto edilen senet sayısı da 2022’de 206 bin 419 oldu. Mali boyutu 7 milyar 81 milyon lirayı bulan senetlerden 1.2 milyar liralık bölümü protesto edildikten sonra ödendi. 2021’de ise toplam tutarı 12 milyar lirayı bulan yaklaşık 420 bin senet protesto edilmişti. Aynı raporlara göre 2021’de ayda ortalama 3 bine yakın kişi ve şirkete çek yasağı getirilmişti. Yeni düzenlemenin; geçmişten devam eden dosyalar veya senetlerini, çeklerini, kredi borçlarını ödedikleri halde sicilleri olumsuz görünen kişi ve şirketlerle birlikte 10 milyona yakın kişi ve mükellefi kapsayacağı öngörülüyor. Yasa Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek ve böylece Ocak 2009’dan bu yana en kapsamlı düzenleme olarak tarihe geçecek.

Haberin Devamı